Her er de uskrevne regler til halloween

Torsdag er det halloween, og det betyder, at de fleste børn bevæger sig ud i mørket med budskabet "slik eller ballade".

I dag er det 31. oktober.

Til gys og gru for nogle, til sjov og morskab for andre – og bare en helt almindelig dag for resten.

Det er på denne dag, vi fejrer halloween, som vi på dansk kalder allehelgensaften. En begivenhed, der også har en lang historie i Danmark, hvor man særligt i middelalderen mindedes helgenerne og martyrerne.

Halloween – der er en forkortelse for "All Hallows Eve" - falder altid den sidste dag i oktober og markerer sommerens afslutning med traditioner knyttet til død og genfødsel. 

Privatfoto fra en makaber Halloween for nogle år siden.
Privatfoto fra en makaber Halloween for nogle år siden. Foto: Jakob Andersen - Clearsky Astrofoto

Og den populære fætter til fastelavn, som vi har adopteret fra USA, har efterhånden bidt sig godt fast i Danmark.

Traditionen stammer fra irske immigranter og efterkommere af keltere, der tog en roetradition med til Amerika, da de ankom i 1800-tallet.

I stedet for roer begyndte de senere at bruge de velkendte græskar for at jage genfærd væk fra deres høstfest.

I Danmark fejres halloween især ved, at man klæder sig ud i uhyggelige kostumer og lader børnene gå ud og samle slik hos naboerne efter mørkets frembrud.

Her er de uskrevne regler

Og netop denne del, som på engelsk kaldes "trick or treat" – på dansk "slik eller ballade" – er et tilbagevendende tema år efter år. 

For hvordan opfører man sig, når man iført sit bedste heksehår er ude for at indsamle de søde sager?

Arkivfoto
Arkivfoto Foto: Bax Lindhardt / Scanpix

De uskrevne regler på villavejene diskuteres ofte lystigt i diverse lokale Facebook-grupper, hvor folk gerne kommer med gode råd til, hvad man kan og bør gøre, så man ikke generer andre mennesker unødigt.

Herunder har TV 2 Kosmopol samlet nogle af de gode råd, så alle kan have en dejlig aften, uanset om man er til halloween eller ej.

De uskrevne regler, når man samler slik til Halloween

  • Det er kun den 31. oktober, at man går ud og indsamler slik. De slikhungrende skal derfor ikke forvente godter, hvis de ringer på naboens dør dagen før eller dagen efter.
     

  • Bank kun på, hvor der er pyntet op – for eksempel med lysende græskarhoveder, skeletter eller spindelvæv. Er der ikke synlige Halloween-dekorationer, så gå pænt forbi til næste hus.
     

  • Det er nok at banke på én enkelt gang. Er der ingen, der svarer, går man videre.
     

  • Stop med at banke på hos naboerne efter klokken 21. Du risikerer at forstyrre midt i Barnaby på DR1, og så er der også en god sandsynlighed for, at der ikke er mere slik tilbage, jo senere du kommer.
     

  • Vis hensyn og hav situationsfornemmelse. Hvis et lille barn åbner døren, er det måske ikke den bedste idé at forskrække med aftenens største zombie-brøle-rallen.
     

  • Det er ikke nødvendigvis alle, som ved, at det er Halloween. Så hvis du banker på hos en nabo, der ikke står klar med en slikskål, så sig med dine pæneste troldemanerer pænt godaften og gå videre.
     

  • Og så er der lige det med sikkerheden. Husk reflekserne i mørket – især hvis børnene går alene rundt.


Nyhedsoverblik