46 skoler har fået påbud - lærere risikerer angst og depression

Et voldeligt arbejdsmiljø kan både føre til stress, angst og PTSD.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lærere og elever på en række danske skoler har oplevet en hverdag med enten vold, trusler eller traumatiske belastninger.

Det viser nye tal, som fagbladet Folkeskolen i samarbejde med Gravercentret – Danmarks Center for Undersøgende Journalistik – onsdag kan præsentere.

quote Det at blive udsat for noget ubehageligt gentagne gange kombineret med at føle magtesløshed er en giftig blanding

Torsten Bjørn Jacobsen, formand for Psykiatrifonden

Tallene viser, at Arbejdstilsynet i alt har udstedt påbud til 43 danske folkeskoler og 3 friskoler for alvorlige arbejdsmiljøproblemer inden for kategorien "vold og traumatiske hændelser" i årene 2021-2023.

I det område, som TV2 ØST dækker, er der tale om seks skoler, der siden 2021 har modtaget et eller flere påbud.

Påbud i de danske skoler

  • Der findes omkring 2000 skoler i Danmark

  • Arbejdstilsynet foretog i 2021-2023 i alt 1240 tilsynsbesøg

  • Det førte til 436 forskellige påbud eller strakspåbud

  • 55 af påbudene drejede sig om problemer med fysisk vold, mens 41 handlede om psykisk vold. Disse påbud er fordelt over 46 skoler

Kilde: Gravercentret og fagbladet Folkeskolen

I flere tilfælde har skolerne fået et strakspåbud, skriver fagbladet Folkeskolen.

Påbuddene dækker over problemer med enten fysisk eller psykisk vold eller i mange af tilfældene begge dele.

Tilsyn oplever svag stigning

Tilsynschef for Arbejdstilsynet Michael Dam har ført tilsyn på skoler gennem flere år.

Han oplever en svag stigning blandt især almene grundskoler, hvor vold mod ansatte skaber problemer.

Michael Dam siger til Fagbladet Folkeskolen, at der er masser af danske skoler, hvor der overordnet set er et godt arbejdsmiljø – og hvor der bliver taget hånd om de eventuelle problemer, der kan opstå.

 - Vi ser dog nogle gange, at der på nogle skoler kan gå længere tid, inden de griber tilstrækkeligt ind over for udadreagerende elever, siger han.

Få af skolerne oplever selv problemer

Når Arbejdstilsynet udsteder et påbud, er der ifølge fagbladet Folkeskolen tale om en sikkerheds- og sundhedsmæssig risiko i sådan en grad, at lærere og pædagoger risikerer at udvikle angst og depression og i nogle tilfælde endda risikerer at blive ramt af posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD).

Men selvom trusler og vold på arbejdspladsen kan give alvorlig diagnoser, er det kun få skoler, som selv oplever problemer.

Det viser en rundspørge, som fagbladet Folkeskolen og Gravercentret har foretaget blandt de 46 involverede skoler.

3 ud af de 21 arbejdsmiljørepræsentanter, som har svaret på fagbladet Folkeskolens spørgsmål, oplever, at deres skole har væsentlig større udfordringer med vold end andre skoler.

Læs også
Børn udsættes for kvælertag, slag og trusler på skole
Læs også
Børn udsættes for kvælertag, slag og trusler på skole

Omvendt lyder det fra ti arbejdsmiljørepræsentanter, at de ikke oplever, at deres skole har større problemer end andre. Resten svarer, at de ikke ved det.

I Psykiatrifonden peger formand Torsten Bjørn Jacobsen på, at det er meget forskeligt fra person til person, hvad der udløser alvorlige traumer som eksempelvis PTSD.

Dog er der ét fællestræk ved mange tilfælde: gentagelse.

- Det at blive udsat for noget ubehageligt gentagne gange kombineret med at føle magtesløshed er en giftig blanding, siger Torsten Bjørn Jacobsen.

Intensiv indsats har hjulpet

En af de skoler, som har haft besøg af Arbejdstilsynet, er Grønnevang Skolen i Hillerød.

Besøget førte til, at der blev lavet et påbud, hvor der blev lagt vægt på, at "risikoen for vold ikke var forebygget tilstrækkeligt".

De ansatte oplevede fysisk og psykisk vold så ofte, at deres grænser og normalitetsbegrebet var rykket, noterede de tilsynsførende i rapporten.

Nogle lærere så det som normalt, at man bliver sparket eller slået i arbejdstiden, beskriver fagbladet Folkeskolen, der har læst rapporterne for alle 46 påbudsramte skoler.

Tilsynets påbud har betydet, at Grønnevang Skole siden har arbejdet intenst med at løse problemet, så lærerne på skolen er bedre klædt på til at vide, hvor grænserne for vold går, og hvordan de skal handle på udadreagerende elever.

TV2 ØST arbejder på at få en kommentar fra de berørte skoler i vores område. 


Nyhedsoverblik