Søndag fylder prins Christian 18 år. Det markeres blandt andet med et gallataffel, men det kan også ses over hele landet.
Danskerne vil nemlig fremover se flag på busser og offentlige bygninger 15. oktober hvert eneste år.
Og det er ikke helt tilfældigt, at prins Christian får en flagdag. Det forklarer lektor på Professionshøjskolen Absalon, historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.
- Der er tradition for, at når man er en central person i kongehuset, får man en flagdag, når man bliver myndig, siger han.
Officielle flagdage 2023
1. januar: Nytårsdag
5. februar: Kronprinsesse Marys fødselsdag
6. februar: Prinsesse Maries fødselsdag
7. april: Langfredag. Der flages på halv stang hele dagen.
9. april: Påskedag. Der flages på hel stang hele dagen. Flagning i anledning af besættelsesdagen viger for flagning i anledning af påskedag.
16. april: Dronning Margrethes fødselsdag
29. april Prinsesse Benediktes fødselsdag
5. maj: Befrielsesdagen
18. maj: Kristi himmelfartsdag
26. maj: Kronprins Frederiks fødselsdag
28. maj: Pinsedag
5. juni: Grundlovsdag
7. juni: Prins Joachims fødselsdag
15. juni: Valdemars og genforeningsdag
21. juni: Grønlands nationaldag. Der flages med det grønlandske flag Erfalasorput.
29. juni: Færøernes nationale festdag Olai Dag. Der flages med det færøske flag Merkið.
5. september: Danmarks udsendte
15. oktober: Prins Christians fødselsdag
25. december: Juledag
Kilde: Justitsministeriet
Af andre centrale personer peger Lars Hovbakke Sørensen udover dronningen og kronprinsparret også på, at prins Joachim og prinsesse Benedikte har en flagdag.
”Nye tider”
Det er Justitsministeriet, der vurderer, om en flagdag skal oprettes eller fjernes.
Og her har det ofte været ”centrale” personer i kongehuset, der kan se myndigheder og andre institutioner på tværs af landet flage for sig på sin fødselsdag.
- Prins Christian er jo en meget central person i kongehuset, eftersom han skal være konge engang, siger Lars Hovbakke Sørensen.
Men det er ikke sikkert og vist, om prins Christians yngre søster prinsesse Isabella også får en flagdag, vurderer han.
- Det er svært at sige, for det er nye tider.
De nye tider ses blandt andet ved, at det er besluttet, at det kun er prins Christian, der får apanage i fremtiden – det vil hans yngre søskende Isabella, Vincent eller Josephine ikke få.
Andre søskende har fået flagdag
Dronningens ene søster har ellers i adskillige år haft en flagdag, og her forklarer Lars Hovbakke Sørensen, at det kan skyldes hendes aktive rolle som eksempelvis rigsforstander i årene efter kroningen af dronning Margrethe.
- Dengang dronning Margrethe og prinsesse Benedikte var yngre, var der ikke så mange medlemmer af kongehuset, fortæller Lars Hovbakke Sørensen.
Der var altså kun få centrale personer, hvor der i dag er mange flere medlemmer i kongefamilien, og derfor forklarer Lars Hovbakke Sørensen, at det kan være, at man prioriterer anderledes i dag og undlader at give alle medlemmer en flagdag.
Den seneste ændring i Justitsministeriets liste over flagdage skete i 2018 efter prins Henriks død. Her blev hans fødedag fjernet fra listen over dage, hvor statslige myndigheder har pligt til at flage.