Disse danskere får glæde af den tidlige pension

Specielt medlemmer af Fødevareforbundet, som blandt andet organiserer slagteriarbejdere og bagere, ventes at kunne gøre brug af den tidlige pension.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Regeringen, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten har tidligt lørdag morgen indgået en aftale om en ret til tidlig pension.

Aftalen giver fra 2022 mennesker med de længste arbejdsliv ret til at trække sig tidligere tilbage.

Retten til tidlig pension er baseret på objektive kriterier og tager udgangspunkt i antallet af år på arbejdsmarkedet. Har man som 61-årig været 44 år på arbejdsmarkedet, får man ret til at trække sig tilbage tre år før folkepensionen, mens 42 og 43 år giver ret til, at man kan gå fra et eller to år før folkepensionen.

Ifølge Beskæftigelsesministeriet er det specielt medlemmerne af a-kassen Fødevareforbundet NNF, som organiserer ansatte inden for bager-, slagter-, mejeri-, sukker- og chokoladeindustrien samt tobaksindustrien. Her skønnes omkring 70 procent af medlemmerne, der har alderen til at gå på tidlig pension, til at være berettiget til det.

Ministeriet forventer, at omkring 41.000 personer opnår retten til at gå på tidlig pension i 2022. I 2025 vil det antal stige til 56.000 personer. Ministeriet mener dog ikke, at alle, der opnår retten til tidlig pension, vil benytte sig af den. Herfra gætter man forsigtigt på, at omkring 24.000 personer vil benytte retten i 2022 - heraf vil 6000 gå på pension fra et job, mens resten ventes at være på en form for overførselsindkomst.

Disse grupper forventes at få mest ud af aftalen

Ifølge Beskæftigelsesministeriet er det specielt medlemmer af følgende forbund, der får glæde af at kunne gå på tidlig pension. I disse forbund vurderes det, at mindst 50 procent, der har alderen til at kunne gå på tidlig pension, vil være berettiget til det.

  • Fødevareforbundet
  • Metalarbejderne
  • Faglig Fælles a-kasse (3F)
  • Handels- og Kontorfunktionærer (HK)
  • Frie Funktionærer (FFA)
  • Ledere
  • Min a-kasse
  • Funktionærer og Tjenestemænd (FTF-A)
  • Byggefagenes a-kasse
  • Fag og Arbejde (FOA)
  • El-faget
  • Det Faglige Hus a-kasse

Flere nedslidte får ikke mulighed for tidlig pension

Selvom en stor gruppe nu får muligheden for at gå på tidlig pension, er der stadig mange, der ikke får den mulighed, fordi nedslidningsgraden er målt op på et anciennitetsprincip og ikke på en lægefaglig vurdering, påpeger politisk kommentator Noa Redington.

- Så der vil stadig være en diskussion omkring en masse mennesker, som ikke kommer på tidlig pension, siger han.

20201010-035934-l_73mb.jpg
Læs også
Flertal enige om aftale om ret til tidligere pension
20201010-035934-l_73mb.jpg
Læs også
Flertal enige om aftale om ret til tidligere pension

De personer, der er nedslidte, men ikke har været på arbejdsmarkedet længe nok til at gå på tidlig pension, har regeringen og støttepartierne besluttet at hjælpe ved at lempe reglerne på seniorpensionen, så alle med en arbejdsevne på 18 timer om ugen kan få seniorpension.

- Med den måde, som lange og hårde arbejdsliv slider på mennesker, vil der altid være nogen, som ikke passer ind i den ene kasse eller den anden kasse. Og der har vi som politikere hele tiden en opgave i at forsøge at forbedre de muligheder, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og tilføjer:

- For når vi beder danskerne om hele tiden at arbejde længere i takt med at pensionsalderen skal stige, har vi også en forbandet forpligtelse til at sørge for, at folk kan slutte deres arbejdsliv på en ordentlig måde. Og der har vi taget et meget, meget stort kvantespring med det her.


Nyhedsoverblik