En markbrand på Lolland fik det til at lugte i København

- Det kræver nogle ret specielle atmosfæriske forhold, lyder det fra DMI.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En dunst af røg ramte i går aftes hovedstaden, og den kom hverken fra lokale havebål eller flammer i byens bygninger. Den kom fra en markbrand på Lolland.

Det fortæller Michael Skelbek, der er kommunikationschef for DMI.

Det meteorologiske institut blev i løbet af tirsdag aften kontaktet af diverse medier, der ville høre, om DMI mon havde en forklaring på røglugten, der indfandt sig i dele af København omkring 18-tiden.

Det havde de ikke, og både Københavns Politi og Hovedstadens Beredskab kunne heller ikke melde om anmeldelser eller registreringer fra byens borgere.

Derfor blev DMI nysgerrige.

- Ét stort flammehav

Onsdag morgen undersøgte de derfor muligheden for, at røglugten kunne stamme fra den eksplosion, der tirsdag raserede i Leverkusen. Men røglugten viste sig ikke at komme så langt væk fra, fortæller Michael Skelbek.

- Så lavede vi nogle beregninger, der viste, at luftmassen, der ramte København, havde passeret Lolland og området omkring Søllested ved 13-14-tiden, siger han.

Læs også
Voldsom markbrand: - Det kunne være gået grueligt galt
Læs også
Voldsom markbrand: - Det kunne være gået grueligt galt

Netop i det område og omkring det tidspunkt gik der ild i en mejetærsker på en hvedemark. Det skriver TV 2 ØST, der også kan fortælle, at ilden på kort tid fik fat i den tørre hvede. Det fik branden til at sprede sig til 30 af de i alt 42 af markens hektar.

- Det var ét stort flammehav, fortalte indsatslederen tirsdag til TV 2 ØST.

Sand fra Sahara på danske biler

Det er ikke usædvanligt, at luften under givne vindforhold kan transportere lugte eller eksempelvis tage pollen og sand med sig.

Såkaldt blodregn kan opstå, når rødligt støv fra Sahara i mange kilometers højde er blæst helt op til Danmark.

Her kan støvet blive indfanget i regndråber, som efterlader rødlige biltage, borde og skraldespande, når regnen falder. På samme måde kan regn indeholde pollen, som derimod giver gullige overflader.

- Det er meget normalt, at der driver ting med luften. Men det er alligevel ikke så ofte, at en markbrand på Lolland kan duftes i København. Det kræver nogle ret specielle atmosfæriske forhold, og vindretningen skal være den helt rigtige, siger Michael Skelbek.


Nyhedsoverblik