Fiskere frygter for deres erhverv: - Det går fra slemt til værre

EU-Kommission anbefaler en stor reduktion i torskekvoter i Østersøen. Der venter "historisk svære forhandlinger" forude for minister Rasmus Prehn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fremover skal torskefiskeriet være betydeligt mindre i Østersøen.

Sådan lyder det i hvert fald i et forslag fra EU-Kommissionen, som alle medlemslandenes fiskeriministre mandag skal mødes og tage stilling til.

quote Når den vigtigste art i fiskeri, som er torsk, foreslås reduceret med 92 procent, så får det kolossale konsekvenser

Svend Erik Andersen, formand, Danmarks Fiskeriforening

Forslaget går ud på at reducere torskekvoterne i Østersøen med 92 procent, fordi arten ikke længere trives i området.

Men en reduktion i den størrelsesorden vil få "alvorlige og "kolossale konsekvenser", lyder det fra dansk fiskeri.

En bifangst af torsk

Det har i forvejen været nogle hårde år for fiskeri i Østersøen, og derfor kommer Kommissionens forslag på det værst tænkelige tidspunkt. Det mener Svend Erik Andersen, formand i Danmarks Fiskeriforening.

Faktisk går det "fra slemt til værre", siger han til TV 2:

- Når den vigtigste art i fiskeri, som er torsk, foreslås reduceret med 92 procent, så får det kolossale konsekvenser.

Anbefalingen om at reducere torskekvoterne kommer fra ICES, der forsker i Nordsøen, Kattegat og Østersøen. Reduceres kvoterne ikke, advarer de mod, at torsken kan forsvinde helt fra det kommercielle marked inden for få år.

Læs også
I krig mod invasiv krebseart - kommune opfordrer borgere til at tage på krebsejagt
Læs også
I krig mod invasiv krebseart - kommune opfordrer borgere til at tage på krebsejagt

Men når fiskerne fisker efter andre arter i området, sker det ofte med en bifangst af torsk, og derfor tror Svend Erik Andersen, at det bliver svært for fiskerne at leve op til en reduktion på 92 procent.

Han håber derfor, at politikerne kommer med en løsning, der gør det nemmere at fiske efter fladfisk i Østersøen uden den store torskebifangst.

- Vi håber på, at det kan give anledning til, at man kan fange andre kvoter i Østersøen. For eksempel på rødspætter, pighvar og skrubber, siger formanden.

Fisker: Det er ikke den rigtige løsning

Bo Johansen, der er fisker på Bornholm, fortæller til TV 2, at det vil være en "katastrofe", hvis forslaget træder i kraft. Han mener samtidig, at EU-kommissionens forslag ikke vil være den rigtige løsning på problemet.

Hvad er der med torsk i Østersøen?

Torsk har været en helt almindelig fiskeart i Danmark og Nordeuropa i mange år. Men forurening, overfiskeri og iltsvind har gjort, at torskearten er presset. Derfor foreslår fiskerieksperterne i ICES, at kvoten for vesttorsk i 2022 ikke overstiger 698 ton - i 2021 er kvoten på 4000 ton.


Kilde: Danmarks Naturfredningsforening.

Der skal i stedet gøres noget ved de rovdyr, der spiser fiskene.

- Jeg tror ikke på, det vil hjælpe med et stop. Vi skal gøre noget ved problemet i stedet. Vi har forklaret, hvad problemet er i 15 år med sæler og skarver, så hvis de får gjort noget ved det, så kommer fiskene igen.

Hvis forslaget bliver en realitet, håber Bo Johansen på, at fiskerne kan få kompensation, så de kan "overleve", indtil der kommer fisk igen.

Advarselslamper skal tages alvorligt

Allerede inden fiskeriminister Rasmus Prehn (S) er taget til møde i Luxembourg med de resterende fiskeriministre, kaldte han selv kvoteforhandlingerne for "historisk svære" og situationen i Østersøen for "historisk dårlig".

quote Regeringen kæmper for at opretholde og understøtte fiskeri i de små havne til gavn for følgeerhvervene, turismen og lokalmiljøet

Rasmus Prehn (S), Minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Derfor lover han på forhånd, at han vil kæmpe for at finde den rigtige balance, så kvotereduktionen ikke får for store konsekvenser for fiskeriet.

Læs også
Fisker sørger over dødt farvand: - Det er meget værre, end politikerne kan forestille sig
Læs også
Fisker sørger over dødt farvand: - Det er meget værre, end politikerne kan forestille sig

Men havforskningens advarselslamper, der lyser, når det kommer til torskefangst i Østersøen, skal tages alvorligt, understreger han samtidig i en pressemeddelelse fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri:

- Regeringen kæmper for at opretholde og understøtte fiskeri i de små havne til gavn for følgeerhvervene, turismen og lokalmiljøet. Der skal derfor sættes et arbejde i gang, som skal se på, hvordan der kan udvikles fiskerier på andre arter end torsk, lyder det fra Rasmus Prehn.


Nyhedsoverblik