40 grader er ulideligt varmt for de fleste. Det er heller ikke en temperatur, vi ser i Danmark, men vi er kommet et skridt tættere på.
For første gang nogensinde viser en vejrmodel 40 graders varme i Danmark.
En vejrmodel er en computersimulation af vejret for den kommende tid og er et af de vigtigste værktøjer, når meteorologerne skal sammensætte en vejrudsigt.
Og selvom der er tale om en meteorologisk milepæl, er det dybt bekymrende, lyder det fra meteorolog ved TV 2 Vejret Andreas Nyholm.
- Det er et klart klimasignal, at 40 grader nu er en teoretisk mulighed i Danmark, siger han.
Andreas Nyholm understreger dog, at der kun er tale om en enkelt model, og at den kigger næsten to uger frem i tiden.
- Det er først 15. august, så det er meget usandsynligt, at den får ret. Men det er opsigtsvækkende, at en vejrmodel kan simulere så høj temperatur, forklarer han.
Der er lavet systematiske målinger af vejret i Danmark siden 1874, og der har aldrig været målt 40 grader.
Den højeste målte temperatur i Danmark er 36,4 grader 10. august 1975, men for to uger siden kunne rekorden været slået.
Her endte vi dog kun på 35,9 grader, og dermed blev det blot den næst varmeste dag i dansk vejrhistorie. Dog stadig rekord for juli.
Luften er varm over Europa
Men varmen sniger sig ind på os fra syd.
For mens vi havde den varmeste julidag nogensinde, rundede Hamborg 40 grader, hvilket aldrig før er sket i den gamle hansestad.
- Hamborg ligger kun 150 kilometer syd for grænsen, hvilket er en relativt kort afstand inden for meteorologien, siger Andreas Nyholm.
Han vurderer, at det bare er et spørgsmål om tid, før vi reelt får en 40 graders måling i Danmark.
- Jeg tror, at vi når 40 grader inden 2050. Det er en skræmmende fremtid, vi går i møde, siger han.
Temperaturen stiger mere i Europa
Siden industrialiseringens begyndelse er den globale temperatur steget med 1,1 grad. Temperaturstigningen er dog ikke jævnt fordelt. Europa er opvarmet knap to grader de seneste ti år.
Med de nuværende reduktioner i udledningen af drivhusgasser, forventer FN, at vi kan ende med en global temperaturstigning på 2,7 grader ved 2100, hvilket vil have katastrofale konsekvenser for livet her på Jorden.
For Europa vil en global opvarmning på 2,7 grader nogle steder slå igennem som en fire til fem graders stigning og endda endnu mere i sommermånederne, hvor temperaturen accelererer hurtigere end i resten af verden.
I ovenstående tweet ses den globale tendens for juni, juli og august siden 1970.
- Den ændring, vi ser i sommermånederne over Europa, er fint i tråd med seneste rapport fra FN’s klimapanel IPCC. Den forudsiger fortsat, at Europa vil opleve kraftige temperaturstigninger om sommeren, udtaler Andreas Nyholm.
Varmere somre på vej
Danmark ligger i udkanten af området med de kraftigste stigninger.
Det er som nævnt heller ikke sandsynligt, at vejrmodellen med de 40 grader om knap to uger i Danmark får ret.
- Jeg tror dog, at vi også kommer til at se de danske somre accelerere kraftigt de næste 20-30 år, siger Andreas Nyholm.