I næsten 10 år har autismecenteret Nord-Bo i Aabybro solgt brænde fra en vejbod.
Men det er nu slut. I hvert fald for en tid.
For nylig vågnede autismecenterets brugere nemlig op og opdagede, at både brænde og penge var blevet stjålet fra boden natten over.
- Så har de haft en stor boltsaks, siger Dorte Scheuer, afdelingsleder på Autismecenter Nord-Bo, mens hun viser centerets nu ødelagte pengekasse frem.
I alt er der blevet stjålet for cirka 1200 kroner i brænde og kontanter, og med tyveriet skriver autismecenteret sig ind i en begyndende tendens.
Næsten tre gange så mange benzintyverier
For mens tyve normalt går efter smykker, løse kontanter og designerlamper, så har de også fået øje på nye guldgruber.
Inflationen har nemlig sendt priserne på stort set alle energikilder som brænde, træpiller og benzin i vejret.
Som tiderne er nu, kan man desværre ikke forvente, at man bekymringsfrit kan lade sit brændsel stå frit fremme
I september advarede politiet om risikoen for tyveri af for eksempel træpiller, diesel eller brænde, og nu kan Rigspolitiet så sætte tal på.
Rigspolitiet oplyser til TV 2, at der fra marts til august i år blev anmeldt 636 benzintyverier, hvilket er næsten tre gange så meget som i 2021, hvor der var 215 sager.
Politiet opgør ikke selvstændigt sager om tyveri af forskellige typer brændsel, men Sydsjællands og Lolland-Falsters politi er lykkedes med at identificere ét tyveri af enten brænde eller træpiller i perioden 1. august 2022 til 19. september 2022.
Flere end tidligere, men stadig få
I forsikringsbranchen har man også fået øjnene op for, at brændsel kan være i høj kurs hos landets tyveknægte.
For eksempel havde forsikringsselskabet Topdanmark i uge 38 10 sager om tyveri af træpiller, brænde eller anden brændsel.
- Det skyldes de høje energipriser, og at der er stor efterspørgsel efter alternative varmekilder som træpiller og brænde, siger Rasmus Ruby-Johansen, direktør for skade i Topdanmark.
Han understreger dog, at det er et forholdsvist lille tal.
- Hvis man ser det lidt i perspektiv for, hvor mange tyverier vi har fra huse eller cykler, så er det lidt i småtingsafdelingen. Det er flere, end man har set tidligere, men det er trods alt vanskeligt at slæbe hurtigt afsted med en masse brænde.
Lås dit brænde inde
Rasmus Ruby-Johansen fortæller, at selvom man ikke har mange anmeldelser af tyveri af brændsel, så får man mange opkald fra danskere, der er bekymrede for, at deres brænde eller træpiller bliver stjålet. Samme melding kommer fra Tryg og GF Forsikring.
Derfor ønsker de også at komme med en klar opfordring:
- Som tiderne er nu, kan man desværre ikke forvente, at man bekymringsfrit kan lade sit brændsel stå frit fremme. Det samme gælder almindeligt brænde, som man bør sikre. Selvom brændsel er dækket af indboforsikring ved GF, er det virkelig træls at mangle det, når temperaturen falder, påpeger Per Haulund, skadedirektør ved GF Forsikring.
Sådan sikrer du dig mod energityveri
- Kør bilen i garage eller parker den tæt ved bebyggelse og lys. Det gør det sværere for benzintyven at arbejde.
- Få paller med træpiller indendørs, eller flyt dem til et sted, hvor de ikke kan ses af nysgerrige.
- Sæt lås på brændeskuret, ryk fritstående brændestabler tættere på huset eller få sikret brændet med et net.
- Sæt lamper med bevægelsessensorer op i nærheden af dit brændsel.
- Hør eventuelt naboerne om de vil holde et vågent øje – særligt i sommerhusområder.
Kilde: GF Forsikring
I Topdanmark stemmer Rasmus Ruby-Johansen i.
Han understreger, at der kan være detaljer, som varierer fra forsikringsselskab til forsikringsselskab, men grundlæggende er vilkårene ens. Dog skal man være særligt opmærksom, hvis man for eksempel har brænde stående i et sommerhus.
- Hvis man får stjålet det fra sit fritidshus eller sommerhus, så er det vigtigere, at man får sit brænde bag lås og slå hurtigt, hvis man vil være dækket, forklarer Rasmus Ruby-Johansen, direktør for skade i Topdanmark.
Kløver stadig brænde
I Aabybro har autismecenter Nord-Bo som nævnt midlertidigt lukket for deres vejbod, men der bliver stadig kløvet og solgt brænde.
Autismecenterets brugere har nemlig en stor identitet forbundet med arbejdet.
- Det, der er vigtigst, er de arbejdsopgaver, der ligger i at få det savet, kløvet og kørt til brændeboden, siger Dorte Scheuer, afdelingsleder på Autismecenter Nord-Bo.