Delta-varianten er så smitsom, at coronapasset bør ændres til først at gælde efter andet stik.
Det siger flere epidemiforskere til TV 2, efter et nyt studie fra Statens Serum Institut viser, at flere end hver femte smittede med Delta-varianten er blevet smittet efter at have fået første vaccinationsstik.
Ifølge forskerne er man langt bedre sikret mod coronasmitte, hvis man har fået andet stik, hvilket også dokumenteres af flere internationale studier.
- Det er oplagt at kigge på det igen, siger lektor Christian Wejse fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet om reglerne for coronapasset, som lige nu gives 14 dage efter første stik.
På grund af Delta-varianten har coronapasset efter første stik jo ikke den effekt, som er meningen
Han bakkes op af professor Søren Riis Paludan fra Institut for Biomedicin og Jørgen Eskild Petersen, som er professor på Klinisk Institut på Aarhus Universitet. De tilkendegiver begge over for TV 2, at det vil give mening at ændre reglerne.
22 procent har fået første stik
Et enkelt stik danner ganske enkelt ikke nok antistoffer til at bekæmpe Delta-varianten, selvom den er effektiv mod for eksempel Alfa-varianten af coronavirussen, som var den første, der var udbredt i epidemien herhjemme.
Men i og med at Delta-varianten nu er den dominerende i Danmark, er det så at sige lige meget, at et enkelt stik er effektivt mod Alfa-varianten, lyder det.
- På grund af Delta-varianten har coronapasset efter første stik jo ikke den effekt, som er meningen. Det skal give en sikkerhed for, at når man viser coronapas, er man ikke smitsom, siger Christian Wejse.
I studiet har Statens Serum Institut målrettet kigget på forekomsten af infektioner blandt personer, der har modtaget første stik i perioden 1. marts 2021 til 13. juli.
Ifølge studiet er 22 procent af alle Delta-infektioner opstået hos personer, der havde fået coronapas efter første stik. Det vil altså sige mindst 14 dage efter første stik.
- Så selv om folk er vaccineret og har fået et coronapas, ser vi stadig en del Delta-variant-infektioner i denne gruppe. Derfor skal folk være opmærksomme på, at de stadig kan blive smittet, og følge de generelle råd om smitteforebyggelse. Og ikke vente alt for længe med at få andet stik, siger afdelingschef Palle Valentiner-Branth fra Statens Serum Institut om studiet.
Vil ikke ændre regler
Afdelingschef Tyra Grove Krause fra Statens Serum Institut mener dog ikke, at studiet bør føre til en ændring af coronapasset.
Ifølge hende har coronapasset aldrig været tænkt som en 100 procent sikker dokumentation for, at man ikke er smittet med covid-19. Hun nævner for eksempel, at et coronapas også kan opnås med en antigentest, som kan vise sig at være falsk negativ.
- Coronapasset er et tiltag for at mindske smittespredning generelt sammen med en masse andre tiltag. Så jeg tænker ikke, at man skal ændre på det lige nu, da en stor del af befolkningen vil få andet stik inden for den næste måneds tid, siger hun til TV 2.
Samme toner lyder på Christiansborg, hvor De Konservative og Enhedslisten heller ikke er særligt opsatte på at ændre reglerne.
Udviklingen går for en gangs skyld så hurtigt, at der ikke er den helt store grund til at revidere på coronapasset
I Enhedslisten vurderer Eva Flyvholm, at udrulningen af andet stik til mange borgere i den kommende måned vil være udslagsgivende:
- Udviklingen går for en gangs skyld så hurtigt, at der ikke er den helt store grund til at revidere på coronapasset, siger hun.
Studiet fra Statens Serum Institut viser på samme tid, at det blot er 0,1 procent af de fuldt vaccinerede i hele perioden, der er blevet smittet med covid-19, ved en såkaldt gennembrudsinfektion.
Alle vacciner i Danmark yder dog en høj beskyttelse mod at blive alvorligt syg og indlagt, uanset hvilken variant man bliver smittet med, tilføjer Statens Serum Institut.