Forstå Atea-sagen på to minutter

I dag falder første dom i den omfattende korruption- og bestikkelsessag, hvor offentligt ansatte har modtaget it-udstyr fra selskabet Atea.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Danmarkshistoriens største korruptionssag får i dag sin første afgørelse, når retten i Glostrup afsiger dom over tre offentligt ansatte, som er anklaget for at have modtaget bestikkelse fra IT-leverandøren Atea.

Sagen mod de tre offentlige ansatte startede i sidste uge. De er anklaget for at have modtaget iPads, iPhones og andet it-udstyr til en værdi af op mod 44.000 kroner fra Atea. 

I dag bliver det så afgjort, hvorvidt der har været tale om strafbare overtrædelser af loven om bestikkelse. Straffeloven forbyder nemlig offentligt ansatte at modtage en gave eller en anden fordel. Og det mener anklagemyndigheden, at de tre mænd har gjort.

Anklager Jørn Thostrup har rejst krav om ubetingede fængselsdomme på mellem 40 dage og 4 måneder.

Anden sag ledte til denne

Sagen stammer tilbage fra 2015, hvor en anden stor bestikkelsessag kørte i Danmark. Denne kostede jobbet for Region Sjællands dengang administrerende direktør Jens Andersen.

Det ledte Bagmandspolitiet på sporet af denne sag, som så fik sit startskud sommer, hvor 40 offentligt ansatte blev sigtet for at have modtaget store gaver fra IT-selskabet Atea uberettiget .

Indtil videre har Bagmandspolitiet rejst tiltale mod 12 personer, hvoraf seks blev varetægtsfængslet i sommer.

Anklager ser det som syg kultur

Og ifølge det anklageskrift, der ligger til grund for retssagerne, har de seks mænd samlet set fået it-udstyr for en værdi af knap 107.000 kroner af Atea.

I nogle af tilfældene har de anklagede givet en mængde penge selv, og i andre tilfælde har der slet ikke været nogen egenbetaling.

Ifølge anklageren er der tale om en syg kultur, hvis man som offentligt ansat kan opnå fordele ved at aftage udstyr fra en leverandør.

Derudover slår anklageren ned på, at det vil skævvride konkurrencen, hvis man kan få rabatter på udstyr på den måde.

Nægter sig skyldige

På grund af et navneforbud i sagen fortæller TV 2 ikke nærmere detaljer, som navn og arbejdsplads for de offentligt ansatte.

Alle de anklagede erklærer sig uskyldige, og advokat Peter Trudsø forlanger frifindelse for alle.

Sagens afgørelse i dag kan være med til at statuere et eksempel for fremtidige korruptionssager i Danmark.

Dommen forventes at blive afsagt i dag klokken 16.00.

 


Nyhedsoverblik