Grov tone får danskere til at blive væk fra sociale medier: De går amok, hvis jeg blander mig

En stor del af danskerne fravælger debatten på sociale medier på grund af den grove tone.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Søren Espersen fra Dansk Folkeparti fik for nogle år siden nok af tonen på Facebook, efter grove kommentarer og dødstrusler væltede ind i hans kommentarfelt og indbakke.

Han citerer radiovært og journalist Torben Steno, da TV 2 spørger ham, hvorfor han droppede mediet:

- Torben Steno sagde meget sjovt, at når man åbner Facebook om morgenen, så er det som at kigge ind i et kæmpestort røvhul. Og det har jeg ikke lyst til at stirre ind i hver morgen, siger Søren Espersen om sit valg.

Det er han ikke ene om. 

quote De skriver, at jeg skal rejse hjem til mit land, at jeg ikke har noget at skulle have sagt her, og at jeg slet ikke burde være her, selvom jeg jo er født og opvokset i Danmark

Afrah Al-Jabouri, tidligere spidskandidat for Nationalpartiet til kommunalvalget i Brøndby Kommune

I en ny Megafon-måling for TV 2 svarer 61 procent af danskerne, at de afholder sig fra at deltage i debatten på sociale medier på grund af den grove tone. 

En form for undertrykkelse

Afrah Al-Jabouri oplever også den grove tone, når hun for eksempel medvirker i nyhedsindslag, som lægges ud på sociale medier. Hun er muslim og går med tørklæde.

- De skriver, at jeg skal rejse hjem til mit land, at jeg ikke har noget at skulle have sagt her, og at jeg slet ikke burde være her, selvom jeg jo er født og opvokset i Danmark, siger Afrah Al-Jabouri, som i 2017 var spidskandidat for Nationalpartiet til kommunalvalget i Brøndby.

For eksempel skriver brugeren Rikke på Facebook:

 
  Foto: TV 2

Hun svarer sjældent på de hadfulde kommentarer, som for eksempel går på, at hun må være tvunget af en mand til at tage tørklædet på. Kommentarerne gør hende ked af det.

- De tror, at de bare kan undertrykke mig, fordi de går rundt med den tanke, at jeg er undertrykt som muslim. Så jeg bliver jo faktisk undertrykt af de her folk i kommentarerne, som jeg ikke kender. Og det er noget af det værste, siger Afrah Al-Jabouri. 

Hun tænker ikke, at kritikerne reelt har lyst til at diskutere eller blive klogere. De vil helst leve i deres egen boble. 

- Så tænker jeg bare, at det holder jeg mig fra. Det bliver for voldsomt, hvis jeg blander mig, for så begynder folk bare at gå helt amok, siger Afrah Al-Jabouri.

quote Hvis man bevæger sig ud i en debat på et forum, hvor man ikke ved, hvem man debatterer med, så kan man risikere, at man bliver svinet

Kim Christian Schrøder, professor ved Institut for Kommunikation på Roskilde Universitet

For Søren Espersen har exitten fra Facebook været en positiv ting. Nu vågner han glad op om morgenen, forklarer han:

- Jeg kender også mange på Christiansborg, der siger, at hvis de ikke var på valg nu, så ville de gerne være fri for det her. Og jeg kender også mange private personer, som bare ikke gider at se på det, der foregår derinde.

Brokkehovederne overlever

Når flere danskere tilsyneladende vælger debatten på sociale medier fra Facebook fra, handler det også om, at vi konstant er på vagt over for ikke at tabe ansigt, siger Kim Christian Schrøder, som er professor ved Institut for Kommunikation på Roskilde Universitet:

quote De ting, folk skriver på Facebook, ville de jo aldrig nogensinde sige, hvis de stod over for personerne

Søren Espersen (DF)

- Hvis man bevæger sig ud i en debat på et forum, hvor man ikke ved, hvem man debatterer med, så kan man risikere, at man bliver svinet. Og det afholder mange fra at blande sig, siger Kim Christian Schrøder.

Det betyder også, at de, der er tilbage, er brokkehovederne. Derfor bliver det hverken en konstruktiv eller repræsentativ debat, siger Kim Christian Schrøder.

Læs også
Ukvemsord og vold er blevet en del af hverdagen på sygehusene
Læs også
Ukvemsord og vold er blevet en del af hverdagen på sygehusene

Den seneste rapport fra DR's medieforskningsenhed om danskernes mediebrug viser også, at danskerne bruger Facebook en smule mindre. I stedet rykker kommunikationen over på andre platforme. Den viser, at 77 % af danskerne er forbi Facebook månedligt, og 63 % er forbi dagligt. Det er et par procentpoint mindre end sidste år.

DEN GROVE TONE

Tre ud af fire danskere mener, at tonen mellem folk i det offentlige rum er blevet grovere i dag end for 10 år siden. Det viser en helt ny Megafon-måling lavet for TV 2.
 
TV 2 og TV 2s regioner sætter i denne uge fokus på den grove tone. Både på nettet og i det offentlige rum.

For tonen er blevet grovere, lyder det fra nogle af dem, som møder allerflest danskere. Det er blandt andet Buskontrollører, butiksansatte, p-vagter, offentligt ansatte og callcenter-medarbejdere.

- Brugen af de meget brede sociale medier er faldende, og i højere grad bruger man sociale medier, hvor det er mindre offentligt. Man er mere inde i nogle rum, man selv har sammensat, siger Kim Christian Schrøder.

Det kan for eksempel være mindre grupper, hvor det kun er venner eller familie, der kan læse med.

Facebook uden 'face'

For Søren Espersen er det brede Facebook uden værdi rent politisk. Det duer simpelthen ikke som politisk diskussionsforum, siger han. 

Han tror dog bestemt, at man får flere stemmer som politiker ved at være aktiv på platformen.

- Derfor er vores parti også helt med i front på Facebook og gør enormt meget ud af det. Men at det skulle bidrage positivt til den politiske debat, det accepterer jeg ikke. Det bidrager negativt, siger han.

Han kalder det ironisk, at platformen hedder noget med 'face', som jo betyder ansigt på dansk.

- For man ser jo slet ikke folks ansigter. De ting, folk skriver på Facebook, ville de jo aldrig nogensinde sige, hvis de stod over for personerne, siger Søren Espersen.


Nyhedsoverblik