Med op til 10 graders varme er det en meget mild juledag, vi har gang i.
Juledags milde vejr skyldes en ekstrem varm luftmasse i cirka halvanden kilometers højde.
I denne højde er der udsigt til op imod 12 grader i løbet af det næste døgns tid, hvilket er omkring 15 grader over det normale for årstiden.
Dermed er det en ekstrem varm luftmasse, vi har over hovederne på os i øjeblikket. Havde det været sommer, så ville det have resulteret i op til omkring 28 grader.
De kommende dage vil fortsat være med noget lunere vejr end normalt for årstiden med 8 til 9 grader som maksimum.
Naturen er forvirret
Det lune julevejr har gjort naturen forvirret, og lige nu modtager vi på TV 2 Vejret flere billeder af planter, der er i gang med at springe ud.
Billedet herunder viser en rododendronbusk, der er sprunget ud i TV 2 Vejrets læser Hanne Stampe Tofts have på Falster.
Men også Mie Fønsskov Hansen fortæller om et blomstrende japansk kirsebærtræ i sin have i Strøby Egede.
- Vores japanske kirsebærtræ er sprunget ud 24. december, skriver hun til TV 2 Vejret.
I Albertslund skulle man næsten tro, at det er forår i december med alle de store knopper på buske, planter med mere.
- Her i haverne ved Hedemarksvænget i Albertslund er der i hvert fald fuld gang i det grønne, skriver Øyvind Bertel Fabricius Holm-Hansen til TV 2 Vejret.
Ifølge Jes Aagaard, naturvejleder fra Naturstyrelsen, kan naturen godt blive forvirret, hvis der har været en kuldeperiode, som vi oplevede i november, og der så kommer lunt vejr.
- Planterne kan i den situation tro, at nu er foråret på vej med lys og varme, forklarer Jes Aagaard.
Derudover er der også dyr, der bliver forvirret af det milde vintervejr, hvilket eksempelvis gælder grævlingen eller insekter som sommerfugle og bier.
Særligt vinteren er blevet varmere
Det meget milde julevejr falder meget godt i hak med, at det danske klima – ligesom resten af verden – er blevet varmere.
For decembers vedkommende er måneden blevet godt 1 grad varmere.
I perioden 1961 til 1990 havde december en middeltemperatur på 1,6 grader, mens december i den nyeste klimanormal, der strækker sig fra 1991 til 2020, har en middeltemperatur på 2,8 grader.
Vinteren som helhed har en temperaturstigning på halvanden grader. Og generelt er det særligt de danske vintre, der er blevet varmere.
Derfor skal vi vænne os til, at fremtidens vintervejr byder på længere perioder med mildt vejr over Danmark, mens kulden får sværere ved at få fat.