Herlufsholm kommer med stort underskud efter mareridtsår

Den omstridte kostskole har tidligere afvist at betale millioner i statsstøtte retur efter en undersøgelse om vold og mistrivsel på skolen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

2022 var et hårdt år for den prestigefyldte kostskole Herlufsholm.

I foråret udkom TV 2-dokumentaren ’Herlufsholms hemmeligheder’, hvor tidligere elever stod frem og fortalte om en ”sadistisk kultur” med mobning, krænkelser og vold på skolen.

Det førte siden til, at hele den tidligere bestyrelse trak sig, at den daværende rektor blev afskediget, og at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) rettede alvorlig kritik mod skolen.

I januar blev skolen pålagt at tilbagebetale et samlet beløb på 27 millioner kroner til staten efter en undersøgelse lavet af STUK.

Og nu ser det ud til, at skolen afsluttede mareridtsåret med et underskud på svimlede 57 millioner kroner. Det viser Herlufsholms årsrapport for 2022, som TV 2 Dokumentar er kommet i besiddelse af.

Millionbøde til styrelsen

Af årsrapporten fremgår det, at underskuddet skyldes tre faktorer:

Først og fremmest udgifter til advokater, fratrædelsesgodtgørelser og anden juridisk hjælp i forbindelse med STUK's tilsynssag i lyset af afsløringerne om forholdene på skolen.

Dernæst dækker underskuddet over de 27 millioner kroner, som STUK har krævet tilbagebetalt som produkt af tilsynssagen. Beløbet svarer til halvdelen af skolens statstilskud for skoleåret 2021/2022.

Den tredje faktor i underskuddet skydes "urealiserede kurstab på værdipapirer", som beløber sig til 10 millioner kroner.

Læs også
Herlufsholm skal tilbagebetale 27 millioner kroner
Læs også
Herlufsholm skal tilbagebetale 27 millioner kroner

At udgifterne til tilbagebetaling af statsstøtten er indregnet i regnskabet er opsigtsvækende, fordi skolen tidligere har afvist at tilbagebetale de 27 millioner kroner, såfremt det blev en realitet.

Og da STUK i starten af maj efter en høringsrunde stadfæstede afgørelsen, ville skolen ikke oplyse, hvorvidt de havde tænkt sig at tilbagebetale pengene.

- Vi ser nu frem til sammen med vores advokat at nærlæse afgørelsen og på baggrund af det vurdere, om der er yderligere, vi skal gøre, skrev rektor Gitte Nørgaard dengang i en skriftlig kommentar.

Tilbageholder tilskud

Det har ikke været muligt for TV 2 at få svar på, hvad der har fået Herlufsholm til at belutte at betale de store summer penge, men i et skriftligt svar til TV 2 bekræfter skolen, at pengene er betalt.

Noget tyder dog på, at udsigten til at miste endnu flere statskroner, kan have spillet en rolle.

I slutningen af maj oplyste styrelsen nemlig til TV 2, at den har anmodet Herlufsholm om at indbetale det skyldige beløb "snarest muligt". Og i den forbindelse har styrelsen varslet Herlufsholm, at "skolens tilskud vil være tilbageholdt indtil det i afgørelsen anførte beløb er indbetalt på styrelsens konto".

Læs også
Herlufsholm oplever stort fald i ansøgertal
Læs også
Herlufsholm oplever stort fald i ansøgertal

Med andre ord: Herlufsholm får ikke en krone mere i statstøtte, før gælden på 27 millioner er betalt ved kasse et.

TV 2 har i lyset af Herlufsholms årsrapport spurgt styrelsen ind til, hvorvidt skolen har indbetalt de pågældende 27 millioner. Det har ikke været muligt at få et svar fra STUK.

Ikke tilfreds med resultatet

Resultatet for 2022, der viser et underskud på 57 millioner kroner står i skarp kontrast til 2021-resultatet, hvor Herlufsholm kom ud med et overskud på 4 millioner kroner.

I årsrapporten fremgår det da også, at bestyrelsen finder, at årets resultat "ikke er tilfredsstillende".

Umiddelbart ser det ikke ud til, at det store underskud giver anledning til ændringer eller konsekvenser for skolen. I årsrapporten skriver bestyrelsen, at der ikke er "væsentlig usikkerhed om stiftelsens fortsatte drift".

Dog har skolen allerede lavet tiltag for at forhindre overgreb og mobning af den type, som blev belyst i TV 2s dokumentar.

Blandt andet har man nedlagt sovesale og iværksat en udfasning af den ellers traditionsrige uniform, der har kendetegnet den 450 år gamle Herlufsholm Kostskole.

Læs også
Herlufsholm afskaffer sovesale og hvide uniformer for at undgå millionbøde
Læs også
Herlufsholm afskaffer sovesale og hvide uniformer for at undgå millionbøde

Herlufsholm har ikke ønsket at stille op til interview om sagen, men har i stedet sendt et skriftligt svar til TV 2.

- Herlufsholm overførte pengene til STUK i maj. Selvom der er tale om mange penge, er det ikke noget, der kommer til at medføre nedskæringer, eller som truer skolens fortsatte virke, skriver Herlufsholm Kostskole blandt andet.

De skriver videre, at de vil investere i at forbedre elevernes hverdag på skolen.

- Vi har ikke mindst over det seneste år gennemført en række forandringer for at forbedre elevernes hverdag på skolen, og det koster i sagens natur både tid og penge.

- Men vi oplever, at det har haft en positiv effekt, hvilket bekræftes af de nationale trivselsmålinger, hvor Herlufsholm nu ligger helt i top, skriver Herlufsholm Kostskole.


Nyhedsoverblik