Hvorfor stiger smitten i Danmark? Her er eksperternes fem bud

Efterår og vinter får danskerne til at rykke tættere sammen indenfor, og det er en oplagt forklaring på, hvorfor smitten stiger, mener eksperter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

”Det ser stadig mere alvorligt ud.” Sådan skriver statsminister Mette Frederiksen i et Facebookopslag torsdag om den nuværende coronasituation i Danmark.

Også ved onsdagens pressemøde udtrykte myndighederne bekymring, fordi smitten er stigende. Onsdag blev der konstateret 630 nye smittetilfælde med coronavirus, hvilket er det næsthøjeste antal i Danmark nogensinde.

Men hvorfor stiger smitten netop nu?

TV 2 har talt med faglig direktør for Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, og professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen. De giver deres bud på, hvorfor vi ser stigende smittetal.

1. Årstiden – vi rykker tættere sammen

Både Kåre Mølbak og Allan Randrup Thomsen peger på årstiden som forklaring på den stigende smitte.

- Vi har naturligt tættere kontakt nu, end vi havde i sommerferien. Når de kolde måneder kommer, rykker vi tættere sammen, og vi rykker indenfor. Det giver virus gode betingelser, forklarer Kåre Mølbak.

Magnus Heunicke
Læs også
Heunicke advarer om nye coronarestriktioner om få dage
Magnus Heunicke
Læs også
Heunicke advarer om nye coronarestriktioner om få dage

Allan Randrup Thomsen bakker op og forklarer, at der altid er større risiko for, at virus spreder sig, når man er indenfor. Det skyldes blandt andet, at viruspartikler kan holde sig i luften i meget længere tid indenfor på grund af manglende luftstrømning.

Derfor var en stigning i smitte som følge af årstiden ifølge Allan Randrup Thomsen forventelig.

Dog er stigningen kommet tidligere, end man havde regnet med, og det giver anledning til bekymring for udviklingen, når det bliver endnu koldere de næste måneder, siger Allan Randrup Thomsen.

2. Færre arbejder hjemme

Ifølge Kåre Mølbak kan en anden forklaring være, at langt færre arbejder hjemmefra end tidligere, og derfor er der øget aktivitet på de danske arbejdspladser.

- For nogle måneder siden var der meget fokus på smitte på uddannelsesinstitutionerne. Det fokus har rykket sig til arbejdspladserne rundt omkring i Danmark, siger han.

Ifølge Kåre Mølbak ser man særligt smitteudbrud på steder, hvor der er meget udenlandsk arbejdskraft, eksempelvis slagterier og byggepladser.

Det skyldes ifølge ham, at udenlandske arbejdere ofte bor mange sammen på lidt plads og rejser ind og ud af Danmark til lande, hvor der også er stor smitte.

3. Udbrud på minkfarme

De seneste uger har der været stort fokus på smitteudbrud på minkfarme. Syge mink kan nemlig smitte mennesker, og dagligt aflives der omkring 100.000 mink, fordi man frygter, smitten vil sprede sig yderligere.

Ifølge Kåre Mølbak kan udbruddene blandt mink allerede læses i smittetallene nu og er således en del af forklaringen på den stigende smitte, vi oplever.

Læs også
Hel by blev erklæret coronafri efter udbrud blandt østeuropæere - men nu mangler 45 prøvesvar
Læs også
Hel by blev erklæret coronafri efter udbrud blandt østeuropæere - men nu mangler 45 prøvesvar

Han forklarer, at myndighederne endnu ikke har de nøjagtige tal på, hvor mange smittetilfælde der kan spores tilbage til mink. Dog er der tale om mindst 200 tilfælde inden for den seneste tid og formentlig flere, siger han.

Allan Randrup Thomsen mener også, at smitten blandt mink kan være en god forklaring på stigningen i smittetilfælde blandt mennesker.

4. Lempelser henover sommeren

I løbet af sommeren blev der lettet på en række af de restriktioner, vi hidtil havde. Eksempelvis blev forsamlingsforbuddet hævet til 100, og nattelivet fik lov at holde åbent til klokken 2.

De beslutninger kan stadig spores i antallet af smittetilfælde, mener Allan Randrup Thomsen.

- Smitten fik en mulighed for at få fat i samfundet efter sommerferien, hvor alle vendte hjem fra ferie, og dagligdagen startede igen. Her er der stadig et eftermæle. Det kombineret med en række andre forhold, såsom at vi nu trækker mere indenfor, betyder stigende smitte.

Siden er restriktionerne igen blevet strammet, så barer og restauranter i hele landet skal lukke klokken 22, og forsamlingsforbuddet er igen blevet sænket til 50 personer.

5. "Corona-trætheden" har meldt sig

En femte mulig forklaring på den stigende smitte i Danmark er den såkaldte ”corona-træthed”, som flere eksperter peger på har bredt sig.

Med corona-træthed menes, at coronavirus nu har været en del af danskernes liv så længe, at flere er blevet metaltrætte og derfor er begyndt at slække på restriktionerne.

Ifølge Allan Randrup Thomsen er der ikke tvivl om, at der er nogle danskere, som ikke følger retningslinjerne så stringent som førhen. Derfor kan det også være en mulig forklaring på den stigende smitte.

Læs også
Jubel på Menstrup Kro: Udlændingene bliver væk - men danskerne har booket alt
Læs også
Jubel på Menstrup Kro: Udlændingene bliver væk - men danskerne har booket alt

Han mener dog stadig, at flertallet af danskerne er fornuftige.

Kåre Mølbak mener ikke umiddelbart, man kan forklare de stigende smittetal med corona-træthed. Han oplever dog, at danskerne ikke har samme gejst for at blive testet længere, og det er problematisk, siger han.

Både statsminister Mette Frederiksen og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke varslede torsdag yderligere restriktioner, hvis ikke smittetallene falder de næste dage.


Nyhedsoverblik