I fremtiden skal du måske betale pant for din pizzabakke

En meget bred vifte fra industri til forbrugerorganisationer vil gøre op med forurenende engangsemballage.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De fleste kender synet af brugte pizzabakker efterladt på gaden af natteravne på bytur, men i fremtiden kan hver bakke måske give pantsamlere en femmer stykket.

Sådan bliver det i hvert fald, hvis det står til en række virksomheder, organisationer og forskere, der tirsdag er kommet med et opråb i et åbent brev til regeringen.

quote Der er velvilje hele vejen rundt

Louise Lerche-Gredal, administrerende direktør for Plastic Change

I Danmark bruger vi nemlig ikke mindre end 150 millioner fødevarebokse og 130 millioner engangskaffekopper om året, og det er et problem for klimaet og miljøet.

Det fælles budskab fra koalitionen er, at der skal indføres et landsdækkende genbrugssystem i Danmark, og at det skal indføres i god tid inden et kommende EU-krav træder i kraft. 

Læs også
Jakobs virksomhed er med til at gøre Danmark til grønne europamestre
Læs også
Jakobs virksomhed er med til at gøre Danmark til grønne europamestre

Med det skal vi i Danmark fremover genbruge mindst 60 procent af emballageforbruget i 2030.

Løsningen kunne for eksempel være, at vi skulle betale fem kroners pant for en genbrugelig kop, når vi køber kaffe på farten.

Kunne nå Sydafrika

Louise Lerche-Gredal, administrerende direktør for Plastic Change, der arbejder for at mindske forbruget af plastic, fortæller, at alene det danske forbrug af engangskopper svarer til, at de ville nå fra København til Cape Town, hvis de blev lagt i forlængelse af hinanden. Oven i det kommer så alle de andre emballager til pizzaer og andet takeaway.

quote Jeg har bedt Miljøstyrelsen om at følge initiativerne i andre lande tæt for at vurdere mulighederne

Magnus Heunicke (S), miljøminister

- Det er et ressourcetræk for vores jordklode, det er et klimaproblem, og det er et miljøproblem. Halvdelen af den forurening, der ligger i verdenshavene, er faktisk engangsemballage, og vi finder det også rigtig meget i den danske natur, siger hun.

Hun anerkender, at det er en meget stor opgave at indføre en ordning, der omfatter al den emballage, der i dag ender i skraldespanden – eller naturen – men det skal være en stor ordning, hvis det skal lykkes.

- Det er vigtigt, at vi ikke kun fokuserer på, at det er en kop. Der er først og fremmest det system, der ligger under koppen, som skal fungere og gøre det nemt, billigt og tilgængeligt for forbrugerne og for eksempel cafeer, siger hun.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) oplyser, at han er enig i, at alt for meget emballage ender som affald eller i naturen.
Miljøminister Magnus Heunicke (S) oplyser, at han er enig i, at alt for meget emballage ender som affald eller i naturen. Foto: Ingrid Østergaard - TV2 ØST

En undersøgelse foretaget af Analyse Danmark for Plastic Change viser, at 92 procent af danskerne er klar til at aflevere deres brugte emballager til genbrug, hvis der fandtes et system for det.

- Der er velvilje hele vejen rundt. Vi ved, at danskerne er med på den, men det kræver selvfølgelig, at der er et system på plads. Og caféerne vil sådan set også gerne, og nu har industrien også meldt sig på banen, siger hun

Læs også
Politisk flertal vil bevare fabrik til fem milliarder kroner med tom ordrebog
Læs også
Politisk flertal vil bevare fabrik til fem milliarder kroner med tom ordrebog

Det er med baggrund i den store opbakning, at Plastic Change har stillet sig i spidsen for det fælles opråb.

- Nu kalder vi på politikernes handelskraft og siger, at nu må I på banen og hjælpe os med at skabe det her nationale system, siger Louise Lerche-Gredal.

Erhvervslivet er med

Også erhvervslivet mener, at tiden er inde til, at vi selv finder en god løsning, inden EU banker på døren med deres genbrugskrav.

- Vi ønsker er få en god infrastruktur og nogle gode standarder, og så kan virksomhederne selv bidrage med genbrugsløsninger, siger Andreas Hastrup Clemmensen, chefkonsulent for klima, energi og miljø i Dansk Erhverv.

Pizzabakke på vej nær industrikvarter i Ringsted.
Pizzabakke på vej nær industrikvarter i Ringsted.

Ifølge ham er det afgørende for, at et pantsystem kan komme til at fungere tilfredsstillende, at det bliver nemt at bruge for danskerne.

- Det vigtige er, at når jeg sætter mig ind i toget i Odense og kører til Aarhus, så kan jeg også aflevere min kaffekop i Aarhus, når jeg kommer frem. Det er det, vi efterspørger her, siger han.

Står klar med genbrugsemballage

En af de virksomheder, der står klar til at levere de nye genbrugelige emballager, er New Loop, som er stiftet af Anders Barsøe. Han kan levere alt fra kopper til sushibakker og pizzaæsker.

quote Lige nu har vi den udfordring, at vores kopper bliver brugt fem-seks gange, og så forsvinder de fra systemet

Anders Barsøe, stifter af New Loop

Anders Barsøe drømmer også om et system som det danske pantsystem, hvor man kan aflevere den tomme emballage stort set over alt, eller bare stille det ved siden af en skraldespand, så en anden kan indkassere panten.

- Lige nu har vi den udfordring, at vores kopper bliver brugt fem-seks gange, og så forsvinder de fra systemet. Men de kan vaskes flere hundrede gange, så det er ærgerligt. Det skyldes, at der ikke er et ordentligt system til at gribe dem endnu, siger han.

Læs også
Genanvender 120.000 m3 sten
Læs også
Genanvender 120.000 m3 sten

Ifølge ham skal en af deres kopper bare bruges og vaskes to gange, før klimaaftrykket bliver mindre end med en engangskop.

Bag opråbet står flere industri-, forbrugere- og miljøorganisationer samt forskere og virksomheder.

Politisk opbakning

Miljøminister Magnus Heunicke (S) fortæller til Politiken, at han er enig i, at alt for meget emballage ender som affald eller i naturen.

- Jeg har bedt Miljøstyrelsen om at følge initiativerne i andre lande tæt for at vurdere mulighederne for, om en form for pantordning eller krav om brug af genbrugsemballage kan være vejen frem, lyder det i en skriftlig kommentar fra ministeren.

Læs også
Kemifabrik får standsningspåbud og trues med politianmeldelse
Læs også
Kemifabrik får standsningspåbud og trues med politianmeldelse

Også flere andre partier bakker ifølge Politiken op. Venstre og Det Konservative Folkeparti er positive over for forslaget, mens Radikale Venstre og SF gerne ser, at der indføres endnu mere vidtgående regulering på området.

Dansk Folkeparti støtter forslaget, såfremt det ikke går ud over arbejdspladser og konkurrenceevne, mens Danmarksdemokraterne gerne vil indtænke et pantsystem i forsøget på at mindske emballagespild.


Nyhedsoverblik