Stigende priser på råvarer og el, stor uforudsigelighed og en tiltagende følelse af usikkerhed om fremtiden.
Det er det, der har fået den ellers garvede bagermester Brian Hansen fra Haslev til at dreje nøglen om på Mesterbageren i Haslev, når ugen går på held.
Brian Hansen har arbejdet som bager i sammenlagt 40 år - 27 år dem i Mesterbageren. Men de seneste års udfordringer, først med coronapandemien og nu med inflation, usikkerhed og stigende priser, er det med hans ord "ikke sjovt længere".
Jeg kan ikke se en ende på den udvikling, der er lige nu
- Jeg kan ikke se en ende på den udvikling, der er lige nu. Og det er en uvished, vi ikke har lyst til at gå i møde, siger Brian Hansen til TV 2.
Som selvstændig er han vant til at tackle udfordringer og tilpasse sig for at få forretningen til at overleve, men han kan ikke længere se sig selv blive ved.
- Vi har altid taget, hvad der er kommet vores vej med oprejst pande. Men det føles ikke længere rimeligt, når vi på ingen måde ved, hvor vi er om en måned eller tre måned, siger han.
Værste inflation i 39 år
Mandag viste nye tal fra Danmarks Statistik, at inflationen nu er på sit højeste siden 1983.
I juni var priserne 8,2 procent højere, end de var på samme tidspunkt sidste år, og selvom inflationen nu er på det højeste niveau i 39 år, forventer flere økonomer, at det vil stige yderligere henover sommeren.
- Gaspriserne, som er steget ret markant i juni, kommer nok først til at slå igennem på forbrugerpriserne i juli, hvor vi kommer endnu højere op, vurderer Palle Sørensen, cheføkonom i Nykredit, der forventer, at inflationen vil aftage i den sidste del af året.
Stigende priser blev dråben
Det er særligt de stigende råvarepriser, der har udfordret Brian Hansen det seneste halve år. Blandt andet har prisen på madolie taget en himmelflugt, mens andre råvarer som smør også er steget.
Grundet krigen i Ukraine, der sidder på en stor del af Europas kornlagre, har prisen på nogle af bagerens mest essentielle råvarer, mel og korn, også været præget af store udsving, og det har flere gange det seneste halve år været svært for Brian Hansen at skaffe de fornødne råvarer.
- Vi ved ikke, om priserne stiger igen i morgen, eller om vi overhovedet kan få fat i råvarerne. Og så skal vi hele tiden tilpasse vores opskrifter. Der findes noget, man kan købe for billigere penge, men det har altid været vigtigt for mig at råvarerne skal være i orden, siger Brian Hansen.
Bægeret er fuldt, og jeg vælger at lukke og slukke på en god måde
Derudover er Brian Hansens elregning også steget, hvilket har øget presset på butikkens økonomi. Han har været nødt til at lade priserne på varerne i bageriet stige mellem 20 og 25 procent, men mener ikke, han kan blive ved at "tørre den af på forbrugerne".
Derfor lukker han søndag kl. 16 bagerforretningen for sidste gang. Selvom økonomer forudser, at inflationen vil aftage sidst på året, har Brian Hansen ikke lyst til at blive i det og "ride stormen af".
- Bægeret er fuldt, og jeg vælger at lukke og slukke på en god måde, fordi jeg ikke personligt kan se mig ud af den udvikling, siger han til TV 2.
Brian Hansen og hans hustru, Jette Hylleberg Hansen, som han driver butikken med, ved ikke, hvad fremtiden nu byder på. Men de er begge "fit for fight", siger Brian Hansen.