Hvis man synes, at det har rusket mere i trækronerne end vanligt, og at vinden hyler udenfor, så er der ikke noget at sige til det.
Et kraftigt blæsevejr har siden søndag aften bredt sig ind over Danmark, og flere steder er der målt hård- eller ligefrem stormende kuling i middelvind fra nordvest.
Mest blæsende har det været ved DMI's station på vindudsatte Røsnæs, Sjællands vestligste punkt. Her nåede middelvinden tidligt mandag morgen 21,4 meter per sekund.
Det er den højeste middelvind siden stormen Alfrida, den 2. januar, hvor der blev målt middelvind af storm fire steder i landet.
Vindstød af stærk storm
Én ting er middelvinden, som er gennemsnitsvinden målt over ti minutter - noget andet er de kraftige vindstød, som kan have ødelæggende effekt.
Artiklen fortsætter under billedet.
Både på Rømø og i Thyborøn er der målt vindstød af stærk storm - og i Thyborøn har vindstødene nået allerhøjest med hele 31,5 meter per sekund.
Derudover er der målt vindstød af stormstyrke fem andre steder i landet.
SÅDAN BENÆVNES VINDSTYRKEN
I Danmark benyttes vindbetegnelser i henhold til den internationale Beaufort-skala.
- Orkan: >32,6 m/s
- Stærk storm: 28,5-32,6 m/s
- Storm: 24,5-28,4 m/s
- Stormende kuling: 20,8-24,4 m/s
- Hård kuling: 17,2-20,7 m/s
- Kuling: 13,9-17,1 m/s
- Hård vind: 10,8-13,8 m/s
- Frisk vind: 8,0-10,7 m/s
- Jævn vind: 5,5-7,9 m/s
- Let vind: 3,4-5,4 m/s
- Svag vind: 1,6-3,3 m/s
- Næsten stille: 0,3-1,5 m/s
- Stille: <0,3 m/s
Vindstødsmæssigt skal vi også tilbage til Alfrida for at finde kraftigere vindstød - der nåede vindstødene 32,6 meter per sekund.
Dermed er dagens kraftige blæsevejr mere voldsomt end dét, som ramte Danmark den 9. januar.
Fortsætter hele mandag
Hvis man ikke allerede har stiftet bekendtskab med den kraftige blæst - så bliver der rig mulighed for det resten af dagen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Blæsevejret er nemlig meget langvarigt og vil fortsætte størstedelen af mandagen.
Hele dagen kan der langs kyster med pålandsvind være middelvind af hård kuling, og vindstødene kan nå stormstyrke flere steder dagen igennem.
Giver forhøjet vandstand
Den kraftige nordvestenvind presser også store mængder vand fra det nordlige Kattegat mod syd og sydøst, så vandstanden stiger langs kysterne i Nordsjælland, Øresund og Nordfyn.
Artiklen fortsætter under billedet.
Vandstandsstigningerne kan forventes at blive størst i Isefjorden og Roskilde fjord.
Her kan vandstanden sent mandag eftermiddag og aften, nå op mellem 1,1 og 1,5 meter over dagligvande ifølge vurderinger fra TV 2 Vejret på baggrund af prognoser fra DMI, samt svenske havmodeller og Forsvarets havmodel.