Meteorstøv skaber lysende natskyer over Lammefjorden

Skyerne dannes af meteorstøv og vulkansk aske i omkring 80 kilometers højde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når de lyse nætter sætter ind, er det kun et spørgsmål om tid, før de første seerbilleder af lysende natskyer begynder at lande hos TV 2 Vejret. Og nu er billederne af de smukke skyer begyndt at rulle ind.

Sæsonens første lysende natskyer er set ved Lammefjorden.

- Hvis det starter så flot her, så kan vi da kun håbe på en fantastisk sæson, skriver Lone Athanasaki.

Om dagen er skyerne usynlige, men når det er mørkt i Danmark, og solen står rigtigt og lyser op bag horisonten, kan skyerne træde frem.

Natsky Haslev
Læs også
Lysende skyer over regionen - og der er flere på vej
Natsky Haslev
Læs også
Lysende skyer over regionen - og der er flere på vej

Allerede 17. maj opfangede NASA's rumsonde, AIM, de første tegn på de højtliggende skyer, uden at de dog umiddelbart kunne ses fra jorden.

Det er en af de tidligste observationer, der er gjort af lysende natskyer i de 14 år, AIM har kredset om Jorden.

Skyerne kommer normalt først i juni, men sidste år kom de også allerede i maj, og det blev i øvrigt et usædvanligt godt år for de lysende natskyer med en masse observationer.

Skyerne blev endda set så sydligt på kloden som i Californien, hvilket aldrig er sket før.

Billedet er taget klokken 01:47 i nat i Lønstrup.
Billedet er taget klokken 01:47 i nat i Lønstrup. Foto: Iwona Rostocka / Seerbillede

Normalt er det kun omkring vores breddegrader, at de lysende natskyer overhovedet kan ses. Mod nord, hvor skyerne faktisk ligger, er det for lyst gennem hele natten, og mod syd går solen for langt under horisonten til at kunne lyse op på skyerne.

Skyerne dannes af meteorstøv og vulkansk aske i omkring 80 kilometers højde. I den højde er der ikke megen vanddamp, men der er nok til, at det kan sætte sig og danne iskrystaller på støvkornene. Temperaturen i den højde ligger på helt ned mellem minus 100 til minus 150 grader.

De lysende natskyer er de højest beliggende skyer, der findes, og de er så tynde, at de ikke kan ses fra jorden om dagen. Kun når de reflekterer sollyset bag horisonten, træder de frem.

0696e784-777d-44a5-b580-a3fc1e2e0fc4.jpg
Læs også
Imponerende sommerfænomen set på nattehimlen over Danmark
0696e784-777d-44a5-b580-a3fc1e2e0fc4.jpg
Læs også
Imponerende sommerfænomen set på nattehimlen over Danmark

De højeste skyer, vi normalt kan se fra jorden, ligger i omkring ti kilometers højde.

Lyse nætter og klart vejr

Fænomenet kræver klart vejr og finder kun sted i sommermånederne. Allerede i løbet af august kommer solen for langt ned til at kunne oplyse natskyerne.

De lysende natskyer kan typisk ses efter solnedgang og frem mod midnat. Det skal være stjerneklart, så et lavere skydække ikke skjuler de tynde skyer meget højere oppe.

Normalt skal man kigge mod nord og nordvest, hvor de lysende natskyer vil kunne ses i horisonten.

Forskerne er ikke 100 procent sikre på, hvorfor fænomenet nogle gange er mere udtalt end andre, men det menes, at solpletter kan have en sammenhæng. Fænomenet er første gang beskrevet efter et vulkanudbrud i 1885.

Iwona Rostocka tog dette billede klokken 01:29 natten til tirsdag, og dermed er dette det tidligste billede af de lysende natskyer, TV 2 Vejret har modtaget i år.
Iwona Rostocka tog dette billede klokken 01:29 natten til tirsdag, og dermed er dette det tidligste billede af de lysende natskyer, TV 2 Vejret har modtaget i år. Foto: Iwona Rostocka / Seerbillede

Nyhedsoverblik