Familie er flyttet væk fra storbyen, og de er langtfra de eneste

Den gennemsnitlige førstegangskøber er 35 år gammel, og af flere årsager kigger førstegangskøberne ud af storbyen, når der skal købes hus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Natur får større betydning for, hvor unge danskere ønsker at bo, i takt med at de bliver ældre.

For mens det at bo centralt er blandt de vigtigste faktorer, når unge mellem 18 og 24 år skal finde deres drømmebolig, så bliver det mindre vigtigt, når de unge nærmer sig 30’erne.

Det viser en ny analyse fra Finans Danmark.

quote Det gør, at vi har et frirum efter arbejde

Maria Romer, Strøby Egede

Næsten hver tredje dansker mellem 30 og 35 år vælger nemlig natur som en af de vigtigste faktorer for deres drømmebolig.

Men udover det at bo i naturskønne omgivelser, kan der også være andre årsager til lysten til at søge væk fra bymidterne, forklarer Peter Jayaswal, der er direktør for realkredit og ejendomsfinansiering i Finans Danmark.

- Det kan være noget af det her med, at man begynder at stifte en familie og gerne vil have lidt mere plads og ro omkring sig, siger han til TV 2.

Fra København til strandkanten

En af de danskere, der har taget springet fra storbyen til mere naturskønne omgivelser, er Maria Romer.

Hun er sammen med sin familie flyttet til Strøby Egede syd for Køge, hvor de i dag bor i et nyopført boligområde med fokus på natur.

Læs også
Sommerskole bringer børn tættere på naturen
Læs også
Sommerskole bringer børn tættere på naturen

For dem var det netop udsigten til at komme tæt på natur, dyr og vand, der trak uden for København, hvilket da også ifølge Maria Romer har givet familien mere livskvalitet i hverdagen.

- Det gør, at vi har et frirum efter arbejde. Både min mand og jeg arbejder digitalt, så vi sidder online hele dagen. Når vi lægger computeren og kommer ud i den her dejlige have, er der en masse at kigge på, og dyr vi kan opleve, fortæller hun.

Maria Romer er flyttet til Strøby Egede med sin familie.
Maria Romer er flyttet til Strøby Egede med sin familie. Foto: Steen Bressendorf / TV 2

Der er dog nogle ting, det kan være svært at forlade. Ting som muligvis også er en del af forklaringen på, at mange fortsat ønsker at bo centralt.

- Jeg savner en god, lokal bager, hvor vi kan få en kardemommesnurre og en to go-kaffe, som vi tit gjorde i København. Og jeg savner nogle gode takeawaysteder, siger Maria Romer.

Ønsket om egen bolig

Selvom naturen trækker for mange, er det som nævnt ikke den eneste grund til at søge bolig andre steder end i de store byer.

For når danskerne nærmer sig 30’erne, vokser ønsket om at eje en bolig også.

Faktisk fylder det hos mere end halvdelen af danskerne i den aldersgruppe, mens det kun er fire ud af ti unge mellem 18 og 24 år, der ifølge analysen tænker på netop det.

- Det er også her, hvor der begynder at ske noget. Gennemsnitsalderen for førstegangskøbere ligger på 35 år, siger Peter Jayaswal fra Finans Danmark.

Læs også
- Naturen betyder, at jeg har et sted, hvor jeg kan glemme mig selv
Læs også
- Naturen betyder, at jeg har et sted, hvor jeg kan glemme mig selv

Hvis man samtidig ønsker plads, så kan det være nødvendigt at gå på kompromis med beliggenheden og ikke bo helt så centralt som tidligere, forklarer Peter Jayaswal.

Særligt i København kan det være svært at finde boliger, der både lever op til forventninger og budget, lyder det fra Finans Danmark.

Organisationen peger i sin analyse på, at den såkaldte boligbyrde for ejerlejligheder i København var oppe på knap 34,5 procent for et gennemsnitligt par.

Det betyder, at et par i gennemsnit skulle bruge mere end en tredjedel af den disponible indkomst på finansiering af deres bolig.

Et beløb, der er otte procentpoint højere end blot to år tidligere – før de store rentestigninger – hvilket gør det svært for de unge at finansiere et køb, skriver Finans Danmark.

- Det gælder i øvrigt også enlige, der ligesom unge har svært at finde en bolig, som både matcher deres behov og deres budget, siger Peter Jayaswal.


Nyhedsoverblik