Ni elever straffet for "uacceptabel adfærd" til fest på Herlufsholm

Skolens rektor siger, at langt de fleste elever trives godt på skolen, men at der desværre er nogle "subkulturer", som de arbejder på at ændre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I kølvandet på Herlufsholm Kostskoles traditionsrige Fugleskydning og det efterfølgende bal er fem elever blevet sendt hjem, og fire elever har fået advarsler.

Det fremgår af et referat fra et møde, der fandt sted 2. september mellem Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) og ledelsen på Herlufsholm Kostskole, som TV 2 har fået aktindsigt i.

På mødet oplyste skolen, at årets skolestart var forløbet fint. Men på grund af "et par hændelser med uacceptabel elevadfærd" er de i alt ni elever blevet straffet.

- Advarslerne og tænkepauserne er uddelt som direkte konsekvens af den nul-tolerance-politik over for dårlig opførsel, som vi har indført, oplyser rektor på Herlufsholm Kostskole Gitte Nørgaard i et skriftligt svar til TV 2.

Hun tilføjer, at de elever, der blev sendt hjem, skal bruge tiden på at "overveje, om det skal være på Herlufsholm, de skal fortsætte deres skolegang".

Gitte Nørgaard vil ikke fortælle, præcis hvad de ni elever har gjort for at blive straffet, blot at "der var nogle elever, der var blevet for berusede, eller som ikke fulgte skolens regler eller lærernes anvisninger".

Vil ikke afskaffe Fugleskydningen

Fugleskydningen er skoleårets første og største fest, hvor eleverne om dagen skyder med bue og pil efter en træfugl. Om aftenen er der fest – eller bal, som det hedder på Herlufsholm.

Det er ikke første gang, at Fugleskydningen er blevet fremhævet i historier om dårlig adfærd blandt eleverne.

Sidste år blev en elev slået "voldsomt i ansigtet" efter en fest i forbindelse med Fugleskydningen. Eleven, der slog, fik en advarsel og blev sendt hjem på tænkepause.

En tidligere Herlufsholm-elev, der gik på skolen tilbage i 90'erne, har fortalt, at Fugleskydningen var "den mest ekstreme dag."

Læs også
Herlufsholm får ny rektor
Læs også
Herlufsholm får ny rektor

Den tidligere elev nævnte blandt andet, at der i hans skoletid var tradition for at udvælge en såkaldt "Pissboy" til Fugleskydningen. Vedkommende skulle bære et forklæde og en spand, og så skulle skolens andre elever tisse på vedkommende hele dagen.

Men selvom skolen skrev i en handleplan i maj, at "bestyrelsen vil afskaffe traditioner, der kan føre til fysisk eller psykisk krænkende adfærd," så er det ikke på tegnebrættet at afskaffe Fugleskydningen.

- Fugleskydningen er et hyggeligt arrangement, hvor nuværende og tidligere elever samt deres familier besøger skolen. Det ser vi ingen grund til at aflyse. Men det er klart, at eleverne skal opføre sig ordentligt til den efterfølgende fest om aftenen, fortæller Gitte Nørgaard.

Mangler en løsning på problemerne med sovesale

Flere andre af skolens omtalte traditioner er dog blevet afskaffet, understreger Gitte Nørgaard. Det gælder blandt andet præfektordningen og Pø-kampen.

Samtidig har skolen tilført flere ressourcer til trivselsarbejdet, lyder det.

- Langt de fleste elever trives godt på skolen, men der er desværre også nogle subkulturer, som vi arbejder med at ændre. Men det er også vigtigt at holde fast i de gode traditioner, der også er på skolen, fortæller Gitte Nørgaard.

Læs også
Herlufsholm afviser at betale millioner i statsstøtte retur
Læs også
Herlufsholm afviser at betale millioner i statsstøtte retur

En af disse traditioner er ordningen med sovesale, som ellers ifølge skolens handlingsplan skulle "ændres gennemgribende, så alle elever kan gå trygt i seng".

I referatet fra mødet mellem STUK og Herlufsholms ledelse, står der, at skolen ikke har fundet en løsningen på "problematikken omkring indretning af kostskolen og elevernes sovemuligheder".

Gitte Nørgaard uddyber over for TV 2, at alle eleverne i år har fået muligheden for at vælge mellem at sove på sovesal eller enkeltværelse, men at langt de fleste elever har valgt sovesalene.

- Vi er stadig i tænkeboks i forhold til en endelig løsning for det kommende skoleår, for der er mange af eleverne, der er glade for det fællesskab, der er på sovesalene, fortæller hun.


Nyhedsoverblik