Det er stadig begrænset, hvad vi ved om den virusvariant, der lige nu dominerer i Danmark og store dele af resten af verden.
Men nu har et dansk studie fra SSI gjort os lidt klogere på BA.5.
Det er et studie, hvis resultater giver ro i maven
Studiet, der endnu ikke er bedømt af fagfæller, er indsendt til det videnskabelige tidsskrift The Lancet Infectious Diseases og undersøger tre aspekter af BA.5-varianten: I hvilket omfang tidligere smitte beskytter mod den nye variant, hvordan vaccinerne beskytter mod varianten, og hvor alvorlige sygdomsforløb BA.5 giver.
- For os har det handlet om at beskrive så meget om BA.5, som vi kan på nuværende tidspunkt, siger Palle Valentiner-Branth, der er afdelingschef for Infektionsepidemiologi & Forebyggelse hos SSI og medforfatter på studiet, til TV 2.
Der er tale om et stærkt studie og solide data, mener Søren Riis Paludan, som er professor i immunologi på Aarhus Universitet.
- Det er et kæmpe talmateriale og enormt grundigt. Og så er det et studie, hvis resultater giver ro i maven, siger han til TV 2.
94 procent reduceret risiko for smitte
Studiets første del, som kortlægger beskyttelsesgraden opnået ved tidligere at have testet positiv for en Omikron-variant, er baseret på data fra næsten 170.000 danskere over 18 år, som er blevet PCR-testet i perioden fra 10. april til 20. juni. Alle var vaccineret tre gange med enten Modernas eller Pfizers vaccine, og af dem testede knap 5000 positive for BA.5.
Men ifølge studiet havde blot 98 personer – to procent – tidligere på året været smittet med en undervariant af Omikron. Blandt de 165.000 resterende, negativtestede kontrolpersoner, var knap 30.000 – 18,1 procent – testet positive for coronavirus i årets første måneder.
På den baggrund konkluderer forskerholdet, at risikoen for at teste positiv for BA.5 bliver 94 procent reduceret, hvis man er tre gange vaccineret og tidligere har haft en Omikron-variant.
Til sammenligning er beskyttelsen fra en tidligere Delta- eller Alfa-variant af coronavirus til stede, men noget lavere: 46,9 procent og 65,4 procent.
Immunitetsmix giver god beskyttelse
Søren Riis Paludan er ikke overrasket over resultatet, men han er opløftet.
- Det bekræfter den formodning, man har haft: At der er en god krydsbeskyttelse ved at mixe vaccinerne med en naturlig opnået immunitet. Den viden er især vigtig lige nu, siger han.
Fra december 2021 til februar 2022 har cirka 35 procent af voksne danskere været smittet med en Omikron-variant, og den seneste måned har BA.5 overtaget pladsen som den mest dominerende variant og sendt smittetallene opad. Samtidig er over 60 procent af hele befolkningen vaccineret tre gange, og det er en god cocktail.
- Set i det lys, er Danmark godt rustet. Det er beroligende, at hybridimmuniteten giver en høj beskyttelse mod den variant, vi lever med lige nu, siger Palle Valentiner-Branth.
Beskyttelsen fra vaccinerne og den smittebaserede supplerer hinanden godt, forklarer Søren Riis Paludan. For hvor vaccinerne giver kraftig beskyttelse mod én del af virussen, så dækker immunitet fra smitte flere dele.
- Blandingen af et kraftigt spark og så en bredere beskyttelse booster hinanden, og det er en stærk kombination, siger han.
Vaccinerne er bygget til en gammel variant
Anden del af studiet beskriver vaccinernes effekt mod BA.5, og også her er både Søren Riis Paludan og Palle Valentiner-Branth positive.
For selv om varianten har ændret sig fra BA.2 til BA.5, så er beskyttelsen fra vaccinerne så godt som den samme.
- Selvom vaccinerne er rettet mod den oprindelige Wuhan-variant, så har de en effekt mod de varianter, der dominerer nu, siger Søren Riis Paludan om resultatet, der er baseret på næsten 37.000 positive coronaprøver.
SSIs studie har en ikke gruppe med, som ikke har været smittet eller er ikke blevet vaccineret. Teoretisk ville det ellers være det bedste sammenligningsgrundlag, medgiver Søren Riis Paludan.
- Men sådan er virkeligheden ikke. I en dansk kontekst ville det være svært at opstøve en "naiv" gruppe af en størrelse, hvor man kunne drage valide konklusioner ud fra, siger han.
Resultat overraskede forskere
Den sidste del af studiet er den, der har overrasket Palle Valentiner-Branth mest. Måske netop derfor er det også den, han har flest forbehold overfor.
- Når vi ser på, hvor alvorlig infektionen er med BA.5 sammenlignet med BA.2 finder vi, at når man tager hensyn til alder og tidspunkt for smitte, så er BA.5 mere alvorlig end BA.2, siger Palle Valentiner-Branth.
Resultatet er baseret på 42.000 positive coronatest og alvorligheden består i risikoen for at blive indlagt med covid-19 - og altså ikke hvor stor risikoen er for at blive indlagt på intensiv, understreger han. Derudover skal resultatet ses i lyset af, at omikron varianterne er den mildeste coronavariant, vi har set endnu, og at fx delta er mere alvorlig end Omikron.
Palle Valentiner-Branth siger, at fundet "skal tolkes med varsomhed" og bekræftes af andre studier. Blandt andet fordi data fra Sydafrika har vist, at BA.5-varianten ikke er mere alvorlig end BA.2.
En mulig forklaring kan ifølge Søren Riis Paludan være, at der er forskel på vaccinationsraten i de to lande.
- Måske fortæller det mere om, hvordan den her variant undviger vaccinerne. Men der kan også være andre forklaringer, siger Søren Riis Paludan, der også hæfter sig ved, at forskellen i alvorligheden mellem BA.2 og BA.5 i det danske studie ikke er særlig stor.
En afgørende ubekendt
En svaghed ved det danske studie er tidshorisonten. Undersøgelserne er baseret på prøver fra det seneste halve år, og de bærende data spænder over en periode fra april til juni.
Derfor er det umuligt at sige, hvor længe hybridimmuniteten holder. Og derfor fortsætter SSI med at overvåge og analysere, lyder det fra Palle Valentiner-Branth.
Da han bliver spurgt til de kommende måneders smitteudvikling, peger afdelingschefen på én stor ubekendt.
- Vi ved ikke, hvilken variant vi står med i efteråret. Men hvis Omikron bliver videreført, så er det glædeligt for os, for så er mange mennesker godt rustet, siger Palle Valentiner-Branth.
Søren Riis Paludan mener, at den nye viden understreger, at vi er ved at nå en stabilitet i forhold til immunitet.
- Så længe vi er indenfor samme variantfamilie, er det svært for virussen at undslippe vaccinerne, der bliver hjulpet på vej af den naturlige immunitet. Så vi har opnået et god samfundsimmunitet efterhånden, siger han.