Organisationer kræver forbud mod PFAS

Danmark skal indføre et nationalt forbud mod PFAS i forbrugerprodukter. Sådan lyder et forslag fra Forbrugerrådet Tænk og Rådet for Grøn Omstilling.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Danmark bør gå forrest og indføre et nationalt forbud mod PFAS.

Det mener Forbrugerrådet Tænk og Rådet for Grøn Omstilling, der nu forslår et dansk forbud mod alle produkter med PFAS.

- Det her er stærkt bekymrende. Vi kan se, at eksponeringen af PFAS er meget høj, og vi ved, at fluorstoffer som PFAS er meget, meget skadelige for mennesker, dyr og miljø, siger Mads Reinholdt Nielsen, direktør for Forbrugerrådet Tænk.

Debatten om PFAS er i den seneste tid blusset op. Flere eksperter har blandt andet kritiseret Sundhedsstyrelsens anbefalinger til gravide og ammende kvinder, hvor man blandt andet anbefaler kvinder at amme deres børn de første 4-6 måneder - selv om de har været udsat for en høj eksponering af PFAS.

20191026-134542-L-6000x4000ma
Læs også
Sundhedsstyrelsen genindkalder eksperter i PFAS-sag
20191026-134542-L-6000x4000ma
Læs også
Sundhedsstyrelsen genindkalder eksperter i PFAS-sag

Rapport: Fluorerede stoffer koster mellem 750 og 1250 mennesker livet om året

Der er PFAS i en lang række produkter, for eksempel maling, tandtråd, regnjakker, og kosmetik. EU er i øjeblikket ved at forberede et fælles forbud for alle EU-landene mod PFAS. Det mener Mads Reinholdt Nielsen ikke, at Danmark skal vente på.

quote Der er ikke tid til at vente på, at EU får samlet sig og får lavet det her forbud. Danmark er nødt til at gå foran

Mads Reinholdt Nielsen, direktør for Forbrugerrådet Tænk

En rapport udgivet af Nordisk Ministerråd i 2019 viste, at såkaldt "fluorerede stoffer", herunder PFAS, koster mellem 750 og 1250 nordiske borgere livet om året.

- Der er ikke tid til at vente på, at EU får samlet sig og får lavet det her forbud. Danmark er nødt til at gå foran, og vi er nødt til at få et nationalt forbud for at få de her stoffer væk fra os forbrugere, siger Mads Reinholdt Nielsen.

Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling, bakker op om kravet om et dansk forbud mod PFAS nu, selvom hun anerkender, at EU har fokus på sagen.

- Vi ved bare, at der er rigtigt mange parter, der skal høres i et EU-system. Vi ved historisk, at de her forbud på EU-niveau tager rigtigt mange år, siger Lone Mikkelsen.

Hvad er PFAS, og hvorfor er det farligt?

PFAS er en samlebetegnelse for en række flourholdige, svært nedbrydelige, miljøfarlige stoffer, hvoraf det mest kendte er PFOS.

Man optager stofferne i kroppen ved at indånde dem som støvpartikler eller gennem mad og drikke, mens gravide og ammende giver det direkte videre til foster/barn.

Stofferne er skadelige for immunforsvaret og kan blandt andet øge risikoen for visse former for kræft og for ufrivillig abort hos kvinder.

Stofferne var tidligere populære i produktionen af bygningsmaterialer, fordi de er brandhæmmende.

Lige nu frygter man, at 15.000 steder i Danmark er forurenet med PFAS.

Kilde: Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner

De såkaldte PFAS-stoffer er blevet konstateret i grundvandet flere steder i Danmark.

På nuværende tidspunkt mistænkes 15.000 steder i Danmark at være forurenet med stoffet.

- De her stoffer har eksisteret i årtier, og det er først inden for de sidste 10-20 år, at vi er blevet opmærksomme på, at de er så farlige, som de er.

- Det kan påvirke immunsystemet og stofskiftet, så man får tendens til at udvikle sukkersyge. Man kan blive overvægtig, og der kan være påvirkninger af skjoldbruskkirtlen, siger Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin på Syddansk Universitet.

Lea Wermelin pfas
Læs også
Minister vil have ”samtale” med vandværker om PFAS-forurening
Lea Wermelin pfas
Læs også
Minister vil have ”samtale” med vandværker om PFAS-forurening

Forbrugerråd: Forbud kan håndhæves

Selv om Forbrugerrådet Tænk har slået fast, at som det er nu er det næsten umuligt for forbrugerne at undgå PFAS, mener organisationen godt, det kan lade sig gøre at håndhæve et dansk forbud mod at producere PFAS. Også selv om produkter med PFAS så stadig vil kunne blive produceret i andre EU-lande og altså kan ende l Danmark.

- Der findes jo i dag mærkninger, for eksempel "fri for fluorstoffer" eller "PFC-fri", så man kan se, at produktet ikke indeholder fluorstoffer. Så der findes produkter derude, hvor man har innoveret sig ud af det. Det er jeg sikker på, at man også kan klare her, siger Mads Reinholdt Nielsen.

Enhedslisten (EL) bakker op om forslaget.

- Vi bakker fuldstændig op om det forslag. Vi bør have et dansk forbud, der kan bremse den udvikling, hvor PFAS er et stigende problem, siger Peder Hvelplund, miljøordfører for EL.

Regeringen har tidligere slået fast, at den arbejder for et forbud på EU-plan, men i et svar i Folketinget på et spørgsmål fra Søren Søndergaard (EL), har miljøminister Lea Wermelin også tidligere åbnet mulighed for der kunne indføres et midlertidigt forbud i Danmark.

- Når vi gennem det fælles arbejde på EU-forbuddet har tilstrækkeligt fagligt grundlag, vil jeg vurdere muligheden for et midlertidigt nationalt forbud mod PFAS i tøj i perioden, indtil EU-forbuddet kan træde i kraft, skriver hun i november 2020 i svaret.


Nyhedsoverblik