Politiet dropper tusindvis af sager om svindel - minister opfordrer borgere til selv at være på vagt

Danskerne skal selv gøre mere for at undgå at blive snydt på nettet, siger justitsministeren, efter politiet har henlagt rekordmange svindelsager.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Danskerne er nødt til selv at gøre mere selv for at sikre, at de ikke bliver svindlet.

Sådan lyder budskabet fra Justitsminister Peter Hummelgaard Thomsen (S), efter TV 2 søndag kunne fortælle, at politiet opgiver at opklare flere og flere sager om økonomisk kriminalitet.

I 2022 henlagde politiet 42.811 sager om økonomisk kriminalitet. Det er 63 procent flere end året før og omkring tre gange så mange som i 2020.

Hacket på Instragram

I dokumentaren "Hacket på Instagram" fortæller TV2 ØST, hvordan 11 piger blev afpresset af en hacker, der afkrævede dem penge, mens politiet ikke var til nogen hjælp. Se dokumentaren her.


En sag henlægges eksempelvis, hvis politiet ikke kan rejse beviser nok, eller hvis en sag bliver så gammel, at en gerningsmand ikke længere ville kunne straffes.

Frygter mere svindel

Retspolitisk Forening kalder tallene ”dårligt nyt for retssikkerheden” og frygter, at de mange henlagte sager vil få flere til at begå økonomisk kriminalitet i fremtiden.

Og hos Politiforbundet mener man, at tallene giver anledning til at ansætte flere betjente i politiet, så færre sager forældes og må henlægges, inden de er færdigefterforskede.

Økonomisk svindel
Læs også
Politiet henlægger langt flere sager om økonomisk kriminalitet
Økonomisk svindel
Læs også
Politiet henlægger langt flere sager om økonomisk kriminalitet

Men spørger man justitsministeren, så kan danskerne selv gøre mere for at undgå de mange henlæggelser.

Han mener, at årsagen til den store stigning er, at langt flere danskere anmelder og udsættes for it-økonomisk kriminalitet. Og det er især den type sager, som politiet dropper at opklare, siger han.

- Der er behov for, at vi alle sammen tænker os rigtig, rigtig godt om. Når man får en mail fra en prins i udlandet, der vil donere penge, hvis bare man sender kortnummeret, så skal vi lade være, siger Peter Hummelgaard Thomsen.

TV 2 kunne søndag afdække, hvordan Fyns Politi i en af de 42.811 henlagte sager efter fire år havde opgivet at få fat på en tidligere ansat, der var politianmeldt af sin arbejdsgiver for at svindle for flere hundrede tusinde kroner. Nu er sagen forældet og derfor henlagt.

TV 2 kunne gennem en simpel google-søgning finde mandens mobilnummer og fik hurtigt kontakt til ham.

Lommetyvene er rykket på nettet

Peter Hummelgaard Thomsen vil ikke kommentere den konkrete sag, men fortæller, at det ofte er mindre sager om små pengebeløb, der bliver henlagt. Og i nogle af sagerne har ofret slet ikke tabt penge på forbrydelsen. Politiet prioriterer at gå efter de større sager, forklarer ministeren.

20220708-165123-L-4768x3179ma
Læs også
Stor politiaktion mod hvidvask: Flere anholdte på Sjælland
20220708-165123-L-4768x3179ma
Læs også
Stor politiaktion mod hvidvask: Flere anholdte på Sjælland

Men ved du reelt, hvor stor en andel af de her 42.811, der bliver henlagt, som er små sager?

- Nej, men jeg henholder mig til det, jeg får at vide af politiet, der siger, at det her blandt andet skyldes en meget kraftig stigning i it-relateret økonomisk kriminalitet, siger han.

Tallene er baseret på TV2s aktindsigt fra Rigspolitiet.
Tallene er baseret på TV2s aktindsigt fra Rigspolitiet. Foto: TV2

Selvom det ifølge ministeren altså ofte drejer sig om sager med små beløb, er det ikke acceptabelt, at så mange sager henlægges, lyder det.

- Vi skal overhovedet ikke acceptere det. Men vi skal som borgere også gøre vores for at forhindre, at vi bliver snydt og røvet, siger han.

Ældre med telefon
Læs også
Kvinde udsat for svindel - blev franarret 200.000 kroner
Ældre med telefon
Læs også
Kvinde udsat for svindel - blev franarret 200.000 kroner

Så det er borgernes skyld, at der er den her store stigning i antallet af henlagte sager?

- Nej, det er det overhovedet ikke. Selvfølgelig er det ikke borgernes skyld. Men vi er nødt til alle sammen at gøre vores til at gøre livet sværere for forbryderne.

Ifølge Peter Hummelgaard Thomsen er der allerede blevet gjort flere ting for at bremse kriminelle i at svindle danskere på nettet.

Tal fra Rigspolitiet fra september sidste år viser, at antallet af betjente er steget støt siden 2016, så der i 2022 i snit var 11.409 politibetjente.

Hold på kontonummeret

Samtidig lancerede et flertal i Folketinget sidste år en digital tryghedspakke, der skal være med til at bekæmpe digital kriminalitet, ligesom der sidste år blev oprettet en ”national enhed for særlig kriminalitet”, der blandt andet særligt kigger på økonomisk kriminalitet på nettet.

Der kommer flere initiativer, lover ministeren.

Svindel
Læs også
Narrer skolebørn - risikerer plet på straffeattesten
Svindel
Læs også
Narrer skolebørn - risikerer plet på straffeattesten

Alligevel vil politiet fortsat være nødt til at prioritere mellem sager, hvor danskerne bliver svindlet, lyder det.

- Der kan vi gøre det nemmere for politiet og os for os selv, hvis vi tager vores forholdsregler og lader være med at købe alt, vi tror er en god handel på nettet og lader være med at udlevere kortoplysninger og cpr-numre til folk, vi ikke kender, siger Peter Hummelgaard Thomsen.


Nyhedsoverblik