Politiets overarbejde eskalerer: - Vi render direkte ind i en enorm pukkel

På få år er mængden af overarbejde hos den samlede politistyrke eskaleret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det danske politi har bogstaveligt talt været på overarbejde gennem flere år.

Men nu har arbejdspuklen nået nye højder.

I maj var der samlet 786.000 overarbejdstimer i hele landet mod 537.000 tilbage i januar. Det bekræfter Rigspolitiet overfor TV 2.

quote Politikerne bliver ved med at læsse flere opgaver på politiet

Jørgen Jensen, formand Vestegnens Politiforening

Det skyldes blandt andet de ekstraopgaver, der er landet på ordensmagtens skrivebord de seneste år. Herunder grænsekontrol, cyberkriminalitet og den øgede terrortrussel. Men også krav om kortere behandlingstider har kostet hænder.

Paludan og valg presser politiet

Politiet i hovedstaden er dem, der er hårdest ramt.

Her har de den seneste tid været presset af ekstraordinære opgaver, som demonstrationer arrangeret af den yderligtgående islamkritiker Rasmus Paludan og folketingsvalget, der generelt har krævet politiets tilstedeværelse, fortæller Jørgen Jensen, formand Vestegnens Politiforening.

I Hovedstadens politikreds står de alene for omkring 250.000 af det samlede antal overarbejdstimer, men ifølge Jørgen Jensen er det faktiske tal fire gange så højt.

Kliver_graense.jpg
Læs også
Tre år med grænsekontrol - 3.298 afvist ved grænsen
Kliver_graense.jpg
Læs også
Tre år med grænsekontrol - 3.298 afvist ved grænsen

For at komme af med timerne ville politiet blive nødt til at sende 450 medarbejdere hjem et helt år alene i København, lyder det.

- Vi har ikke haft tid til at nedbringe timerne. Nu er vi gået ind i ferietiden, og når den er forbi, render vi direkte ind i en afspadseringspukkel, som er enorm. Hvis de skal arbejde mindre, så skal ledelsen tage stilling til, hvilke opgaver der ikke skal klares, siger han.

- De bliver nedslidte

Hos Sydøstjyllands Politi er de også blevet hård ramt af folketingsvalget 2019, der har krævet mere mandskab end sædvanligt, fortæller Carsten Weber Hansen, fællestillidsmand i politikredsen.

- Det er en pukkel, vi skubber foran os. Men det er mit indtryk, at vi løser opgaverne, uanset hvor ondt det gør, siger han.

Ifølge Sydøstjyllands fællestillidsmand er der nogenlunde styr på overarbejdstimerne, men han ser dog gerne, at de snart bliver nedbragt yderligere af menneskelige hensyn.

Rasmus Paludan
Læs også
Politiet har brugt 41 millioner kroner på Paludan-demonstrationer
Rasmus Paludan
Læs også
Politiet har brugt 41 millioner kroner på Paludan-demonstrationer

- Min bekymring går på, at det kan gå ud over kollegaernes trivsel, og at de bliver nedslidte, hvis de arbejder for meget. Vi er også interesseret i, at folk kommer hjem og får noget tid sammen med familien, siger han.

Tillidsmanden ser det ikke som en mulighed, at der er ting, der skal nedprioriteres. I stedet skal der tilføres flere hænder, for at politiet kan opretholde et trygt demokratisk samfund, lyder det.

Hænger ikke sammen

I februar 2019 var der i alt 11.128 politibetjente ansat i de danske politikredse og i Rigspolitiet.

Det er det højeste antal siden 2007, hvor en omdiskuteret politireform trådte i kraft.

Selvom vi nu er tilbage til det oprindelige niveau, hænger det stadig ikke sammen for politiet, fortæller Jørgen Jensen, formand Vestegnens Politiforening.

- Politikerne bliver ved med at læsse flere opgaver på politiet. Der er kun én løsning: Enten skærer man ned på politiets arbejdsopgaver, og ellers udvider man mandskabet, siger han.

Ifølge Jørgen Jensen kan det ikke undgås, at nogle ting bliver nedprioriteret, som det ser ud i øjeblikket. Herunder sager om indbrud. I øjeblikket bliver 95 ud af 100 indbrud ikke opklaret, skrev DR i maj.

Præcisering: Det har tidligere fremgået af artiklen, at Jørgen Jensen har kommenteret på tallene fra Hovedstaden. Det var ikke retvisende, han kommenterede i stedet på en landsdækkende tendens.


Nyhedsoverblik