Presset på EU’s grænser er faldet markant.
Det viser en opgørelse fra FN, der blev offentliggjort den 16. maj.
Opgørelsen viser, at der i 2015 kom over 1.046.599 flygtninge og migranter ind i EU. I 2018 var tallet faldet til 144.166 personer, mens tallet foreløbig er 23.079 i 2019.
Politiet bruger utroligt mange ressourcer på at køre rundt i grænselandet
Alligevel mener Venstre, at grænsekontrollen ved den dansk-tyske grænse skal gøres permanent.
Vil investere 50 millioner i moderne grænsekontrol
Venstres spidskandidat til Europa Parlamentet, Morten Løkkegaard, mener, at det er en god nyhed, at der kommer færre migranter og flygtninge til EU, men at det stadig er nødvendigt med en moderne indre grænse, der skal tage sig af forbrydere, der krydser grænsen den ene eller den anden vej.
- Vi vil have en moderne, intern kontrol. Ikke en diskussion om den gammeldags grænsekontrol. Men vi bliver lidt misforstået af dem, der ønsker at misforstå os her i valgkampen. Men det er altså to forskellige diskussioner, siger han.
Udover den permanente og udgående grænsekontrol vil Venstre investere 50 millioner kroner i forskning og udvikling af ny teknologi, som skal gøre det lettere at foretage tjek ved grænsen. Blandt andet ved hjælp af nummerpladescannere og droner, siger Morten Løkkegaard.
R: Det er symbolpolitik
Både de Radikale og SF mener, at de nye tal fra FN er udtryk for, at det ikke er nødvendigt med grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse.
Morten Helveg Petersen, der er de Radikales spidskandidat til Europaparlamentet, siger til TV 2, at der er tale om symbolpolitik fra Venstres side.
- De tal, I refererer her, viser med al tydelighed, at presset på EU’s ydre grænser er aftagende. I den situation synes jeg, at man skal spørge sig selv, om det virkelig er en grænsekontrol ved Kruså eller Tønder, der løser de her problemer, siger han.
Han mener, at et tættere samarbejde med de øvrige EU-lande og Europol er nøglen til, at forhindre at eksempelvis terrorister krydser den danske grænse.
- Det viser sig, at vi næsten ikke fanger noget ved grænsen. Politiet bruger utrolig mange ressourcer på at køre rundt i grænselandet, siger han.
Professor: Ændrer ikke noget
Morten Løkkegaard siger, at hvis den moderne grænsekontrol bliver en succes, vil man gradvist udfase den ’gammeldags’ grænsekontrol.
Det er helt legitimt at sige, at man vil arbejde for at ændre Schengen, men det bliver op ad bakke
- Så man vil stadig have mulighed for at sætte ind, hvis der er optræk til en krise, eller hvis der er en terrorist på vej. Men det er vigtigt, at vi får smidiggjort og gjort det moderne at kontrollere.
Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har meldt ud, at de ligesom Venstre ønsker at fortsætte grænsekontrollen. Men det ændrer ikke noget, når det skal tages op i EU efter Europaparlamentsvalget. Det siger Marlene Wind, som er professor i international politik ved Københavns Universitet.
- Det er helt legitimt at sige, at man vil arbejde for at ændre Schengen, men det bliver op ad bakke, for jeg mener bestemt ikke, at de andre EU-lande deler det ønske, siger Marlene Wind til TV 2.
Grænsekontrollen blev i første omgang indført 4. januar 2016 i forbindelse med flygtningekrisen i Europa. Siden er 10,3 millioner mennesker ifølge Rigspolitiet blevet kontrolleret ved grænsen. 7744 af de personer er blevet afvist og 430 personer er blevet sigtet for menneskesmugling.