Regeringen leverer nu på et af Socialdemokratiets store valgløfter: 1000 nye sygeplejersker er på vej ud på de danske sygehuse. 500 af dem kommer allerede i år, og de resterende 500 følger trop næste år.
Det er resultatet af en aftale, der netop er indgået mellem regeringen og Danske Regioner med opbakning fra Dansk Sygeplejeråd.
Aftalen præsenteres om kort tid ved et doorstep i Finansministeriet af finansminister Nicolai Wammen (S), der vil være flankeret af regionernes formand, Stephanie Lose (V), og Grethe Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd.
Studerende skal hjælpes, så de ikke falder fra
Med aftalen udmøntes de 300 millioner kroner i år og 600 millioner i 2021, der blev afsat med finanslovaftalen for 2020.
Pengene går til ansættelsen af de mange nye sygeplejersker, men også til at bane vejen, så dem, der kommer ind på sygeplejerskeuddannelsen, også ender ude i jobs på sygehusene.
Der er lav arbejdsløshed blandt sygeplejersker. (Under én procent, red.) Derfor har en stor del af debatten handlet om, hvorvidt det overhovedet er muligt at finde 1000 nye sygeplejersker. Men det er det, fastslår sygeplejerådet.
Indsatsen begynder på sygeplejerskeuddannelserne, der skal arbejde på at få flere til at gennemføre studiet. Som det er i dag, bliver hver fjerde sygeplejerskestuderende aldrig færdig med studiet. Det er 1000 studerende årligt, man taber.
Derfor har regeringen for nylig afsat 44 millioner til regionernes arbejde med at mindske frafaldet på uddannelsen. Der skal blandt andet skabes bedre introforløb til de nyuddannede og bedre sammenhæng i praktikforløbene, så de studerende ikke får et chok, når de går fra bøger og teori til virkeligheden ude på sygehusene.
Flere sygeplejersker skal op på fuld tid
Derudover skal alle stillinger, der fremover slåes op, være på fuld tid.
I december annoncerede Danske Regioner også, at alle sygeplejesker og sosu-assistenter fra 2020 får ret til at gå op på fuld tid, hvis de ønsker det.
I dag er knap halvdelen af landets 38.000 sygeplejersker på deltid. 10 procent af dem er på deltid imod deres vilje, viser en undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd.
- Vi kommer bestemt ikke til at tvinge nogen til at gå på fuld tid. Der skal være plads til at tage særlige hensyn, hvis man for eksempel har små børn og gerne vil arbejde færre timer for at få det hele til at hænge sammen. Vi vil bare gerne give dem, der går derude - og har et ønske om at arbejde flere timer - den mulighed, lød det i december fra Danske Regioners formand, Stephanie Lose, ifølge Berlingske.