Selvtægtsgrupper, der overfalder og filmer mistænkte pædofile, er et voksende fænomen. Derfor er National enhed for Særlig Kriminalitet, NSK, torsdag ude med en kraftig formaning om ikke begive sig ned ad den vej.
- Vi ser sager i flere forskellige politikredse, og vi forventer, at der kommer flere sager og flere sigtede. Derfor går vi ud og advarer om, at man skal holde sig langt væk fra de her grupper, siger politiinspektør Lars Mortensen fra NSK til TV 2.
Alle dele af det her er ulovligt
Mændene lokkes til ved hjælp af falske profiler, hvor de sexchatter med en person, de opfatter som mindreårig, hvorefter der aftales et fysisk møde.
Men mændene møder aldrig den ventede, mindreårige sexpartner. I stedet venter en gruppe voldsparate maskerede unge mænd med et kamera.
Deles på sociale medier
Overfaldsvideoerne bliver delt på sociale medier. Det kan for eksempel være med en teaser på TikTok og så den fulde video på Telegram.
- Alle dele af det her er ulovligt. Det er ulovligt at fremprovokere og anstifte kriminalitet. Det er ulovligt at udøve selvtægt igennem vold og ydmygelse. Og det er også ulovligt at videredele de her ting, siger Lasse Mortensen.
Det er ikke tilfældigt, at pædofiljægernes fællesskaber begynder på TikTok, og herefter fortsætter på den krypterede tjeneste Telegram. Det fortæller ekspert i unges adfærd på nettet, Emil Ludvigsen fra Center for digital pædagogik, til TV 2.
- Nu er TikTok jo den mest populære platform i Danmark blandt børn og unge. Og det er jo særligt de unge, man gerne vil nå med henblik på for eksempel at hverve nye medlemmer, siger han.
Når følgerne så er hvervet via TikTok, kan processen ifølge Emil Ludvigsen fortsætte på Telegram, der er mere krypteret og beskyttet i forhold til at poste voldsomme videoer.
Telegram samarbejder heller ikke med politiet ved at udlevere bevismateriale.
Emil Ludvigsen kalder processen klassisk i forhold til radikalisering og hvervning til grupper med ulovlige aktiviteter.
- Man bruger en mainstreamplatform, hvor man lægger en krog ud, og så bruger man en anden mere beskyttet platform, hvor man vil have folk hen, når de har stiftet bekendtskab med ens gruppe, siger han.
Emil Ludvigsen fortæller, at inspirationen til pædofiljægergrupperne kommer fra Østeuropa og fra Rusland, men at traditionen også kendes fra flere lidt ældre tv-koncepter, blandt andet Børnelokkerne, der har kørt på dansk tv.
I sidstnævnte har jægerne bare ikke selv også både udmålt og eksekveret straffen.
Det kan være unge mænd, der i forvejen er voldsparate
Forskellige motiver
Grupperne anfører typisk selv, at de gør det for at beskytte børn, men ifølge Emil Ludvigsen kan deltagerne have mange forskellige motiver for at melde sig under selvtægtens faner.
- Det kan for eksempel være unge mænd, der i forvejen er voldsparate, og hvor det her med at gå efter de pædofile er en måde at neutralisere volden på. Altså at overbevise sig selv om, at man ikke gør noget forkert, siger han.
Men det er forkert, lyder det fra Lars Mortensen fra NSK.
- De her online-fænomener, som vokser op, skal bremses med det samme. Det her er meget ulovligt, og man skal holde sig langt væk fra de her grupper. Hvis man har kendskab til planlagte overfald, så skal man anmelde det. Man skal ikke tage loven i egen hånd, siger politiinspektøren.