Den fortsat usikre rejsesituation vækker stor frustration hos danske sommerhusejere. For situationen er så usikker, at tyske turister ikke tør booke et sommerhus i Danmark.
Fra Feriehusudlejernes Brancheforening lyder det, at de er "helt vildt" bagud på bookinger. Faktisk er der, siden Folketinget i midten af april indgik en aftale om rejserestriktioner, ikke kommet nogen bookinger overhovedet.
- Det, vi har set i stedet, er aflysninger, og frustrationen er enorm, for der er slet ingen lydhørhed fra regeringens side. Man har lavet en genåbningsplan, men den er en forlængelse af den totale nedlukning, siger Carlos Villaro Larsen, som er administrerende direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening.
Da Folketinget i april indgik en aftale om rejserestriktioner, var det ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod (S) "et vigtigt skridt mod gradvist og sikkert at kunne åbne for ferie- og fornøjelsesrejser igen".
- Det kan komme ud af den blå luft, at din region bliver erklæret rød. Man har lavet en sikker mekanisme til, at man ikke tør booke, for hvem er herre over, om der lige pludselig er en brasiliansk variant i Hamburg?
Men aftalen hjælper ikke de danske sommerhusejere, mener Carlos Villaro Larsen.
Han har fuld forståelse for, at de tyske turister skal medbringe en negativ coronatest, men det helt store problem er karantænen. For hvis turisterne skal bruge de første fire dage af deres ferie i Danmark på at være i karantæne, bliver de væk, siger han.
Desuden er det ifølge direktøren også problematisk, at Danmark kan lukke ned for enkelte regioner i andre lande, hvis smittetallet stiger.
- Det kan komme ud af den blå luft, at din region bliver erklæret rød. Man har lavet en sikker mekanisme til, at man ikke tør booke, for hvem er herre over, om der lige pludselig er en brasiliansk variant i Hamburg?
Kommer I, eller kommer I ikke?
Udlejningsbureauet Købmand Hansens Ferieudlejning fik i sidste uge en storm af e-mails, og 88 procent af turisterne har enten ombooket eller annulleret deres reservation. Det fortæller bureauchef hos udlejningsbureaet Lars Ravnholt til JydskeVestkysten.
- Det betyder nu, at vi har en maj og en juni, som er smadret. Det er arbejdspladser, vi snakker om, og bundlinjen er, at vi har tomme huse, siger han.
Lene Møllegaard Larsen ejer et sommerhus på Langeland, og hun kan nikke genkendende til, at det ser sort ud for maj og juni, fordi tyske turister har aflyst.
Hun har en del reservationer liggende fra sidste år, fordi tyskere, der havde lagt en booking sidste år, men som ikke kunne komme til Danmark, kunne forhåndsreservere Lene Møllegaard Larsens sommerhus i år.
Derfor er hendes kalender stadig booket af tyskere i juli og august, selvom de ikke ved, om de kan komme ind i Danmark uden karantæne til den tid.
- Min frustration er, at vi ingenting hører. Jeg vil egentlig bare gerne vide: kommer I, eller kommer I ikke?, siger Lene Møllegaard Larsen.
Ophæv karantænekrav
Hun kan godt mærke, at danskerne er begyndt at komme tilbage på arbejde og dermed ikke tager i sommerhus.
- Det er voldsomt i maj og juni, siger hun,
Hun frygter især højsommeren, og at hun heller ikke til den tid har fået vished.
- Sidste år blev der åbnet op i bedre tid. Jeg havde en fin sommer og et fint efterår, hvor tyskerne måtte komme igen. Men jeg synes, der er alt for lidt fokus på det fra regeringens side, siger hun.
Carlos Villaro Larsen ønsker først og fremmest, at karantænekravet bliver ophævet.
- Det, vi beder om, er at man ophæver kravet om karantæne fra 14. maj, hvis man kommer fra et orange land. Det er nok, at folk bliver testet, siger han og henviser til, at de har erfaringer fra sidste sommer, som viser, at smitten ikke blev spredt, da tyske turister tog i sommerhus i Danmark.
Hvis et land er orange, betyder det, at alle ikke-nødvendige rejser til landet frarådes. Desuden skal rejsende fra orange lande i karantæne, når de kommer til Danmark.
Aftalen om rejserestriktionerne lægger op til at hæve restriktionerne i fire faser fra 21. april.
Fjerde og sidste fase forventes at starte 26. juni, når EU-coronapasset formentlig tages i brug, og herefter kan sommerturister komme ind i Danmark, hvis de er vaccinerede eller kan fremvise en negativ coronatest.