Vinterens infektion med voldsom hoste smitter igen mange

Efter sidste års epidemi med luftvejsinfektionen mycoplasma er det nu igen et højt antal, som bliver testet positiv.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En af sidste vinters helt store smittebomber er igen begyndt at røre på sig. Og i en sådan grad at antallet af påviste tilfælde lige nu er det højeste i knap ti år.

Det viser de seneste tal fra Statens Serum Institut (SSI).

- Vi hører, at der er mange, som lige nu tester positiv, siger Hanne-Dorthe Emborg, der er seniorforsker ved afdelingen for infektionsepidemiologi og forebyggelse på SSI, til TV 2.

Det betyder, at mange danskere lige nu igen hoster og harker på grund af luftvejsinfektionen mycoplasma, der er bedre kendt som atypisk eller kold lungebetændelse. Infektionen giver blandt andet en kraftig og tør hoste, der typisk varer en måned eller længere.

- Det er især de 6- til 12-årige, der bliver smittet. Men denne gang er der også lidt flere i gruppen af de 13- til 18-årige, som tester positiv, forklarer seniorforskeren.

Symptomer på mycoplasma

Mycoplasma-bakterien er den hyppigste årsag til den lungebetændelse, der oftest bliver kaldt atypisk eller kold lungebetændelse, fordi de færreste smittede får en egentlig lungebetændelse. De fleste får nemlig en infektion i de øvre luftveje eller bronkitis.

Symptomerne, som kommer to til tre uger, efter at man er blevet smittet, er kraftig og tør hoste, hovedpine, ondt i halsen og feber.

Atypisk lungebetændelse har oftest et forløb på mellem tre og fire uger, og almindelig penicillin hjælper ikke. En kur på syv dage med antibiotika er almindelig behandling.

De seneste epidemier var i 2015 til 2016 og 2016 til 2017.

Kilde: sundhed.dk

Sommeren fik aldrig smitten til helt at forsvinde

Antallet af tilfælde begyndte i 2023 at stige kraftigt, efter at smitte med mycoplasma nærmest havde været ikkeeksisterende i 3,5 år på grund af coronapandemien.

Smitten skete samtidig med andre epidemier med kighoste, influenza, coronavirus og RS-virus. Men til forskel for de øvrige virusser, forsvandt smitten med mycoplasma, som det ellers normalt er tilfældet med luftvejsinfektioner om sommeren, aldrig helt.

Over sommeren blev der således fortsat konstateret cirka 300 tilfælde om ugen.

- Det betyder, at antallet af smittetilfælde stiger fra et niveau, der ligger noget højere end ellers. Så på en måde er det lidt anderledes. Der er ikke flere alvorlige tilfælde, der er bare flere, der er modtagelige og som tester positiv, forklarer Hanne-Dorthe Emborg.

Mycoplasma spreder sig langsommere

Ifølge de seneste tal fra instituttet fremgår det, at antallet af påviste tilfælde med mycoplasma lige nu ligger markant højere end de knap ti foregående år.

En af årsagerne er ifølge SSI-seniorforskeren, at der under nedlukningen på grund af corona var meget få tilfælde. Det betyder, at der efter pandemien var en stor gruppe, som nu var modtagelige overfor bakterien.

Læs også
Alvorligt syg mand har været fanget i sin lejlighed i over et år
Læs også
Alvorligt syg mand har været fanget i sin lejlighed i over et år

Samtidig er mycoplasma en infektion, der kræver forholdsvis tæt kontakt for at smitte.

- Derfor er den lidt langsommere om at sprede sig gennem samfundet. Og lige nu er der åbenbart stadig mange personer, der kan blive smittet, siger Hanne-Dorthe Emborg.

Hun forventer, at antallet af tilfælde igen begynder at falde i slutningen af året.

Mindre alvorlig end almindelig lungebetændelse

I Danmark er der normalt epidemier med mycoplasma cirka hvert fjerde år.

Symptomerne er kraftig, tør og langvarig hoste, hovedpine, ondt i halsen og let feber, og de varer almindeligvis en måned eller længere.

Læs også
Politiker vil have skoldkoppevaccine på vaccinationsprogram
Læs også
Politiker vil have skoldkoppevaccine på vaccinationsprogram

Sygdommen er i de fleste tilfælde mindre alvorlig end den almindelige lungebetændelse, der eksempelvis kan skyldes bakterien penumokokker.

Som ved flere andre infektioner gælder også med mycoplasma de gode råd, som danskerne lærte under corona: god håndhygiejne og at hoste i ærmet.


Nyhedsoverblik