Uffe Madsen vil gerne aflive en sejlivet myte. For hver gang han fortæller om sit frivillige arbejde, kommer den samme fordom i spil: At han kun hjælper folk, der har godt med penge.
Men sådan hænger det altså ikke sammen.
Det er ikke nødvendigt at være udstyret med den store pengepung, hvis livets sidste tid skal være på et hospice.
- Mange tror, det kun dem med penge, der kan komme på hospicer. Det passer ikke, fortæller han.
Det er trist, når folk skal dø. Men det er godt at være der
Morsingboen Uffe Madsen har kontaktet TV MIDTVEST, fordi han gerne vil dele sit budskab, efter han gennem et års tid har været frivillig på Hospice Limfjord i Skive.
- Jeg troede også en gang, at der var egenbetaling, forklarer han.
Til TV2 ØST skriver Uffe Madsen, at myten eksisterer over hele landet, og at han derfor gerne vil have historien bredt ud.
Uffe Madsen henviser til, at et ophold på et hospice på lige fod med et hospital er gratis for den enkelte beboer eller patient.
Det skyldes, at sundhedsvæsnet betaler for opholdet og behandlingen, hvis man bliver visiteret.
- På det punkt er det ligesom et sygehus, hvor man kan være den sidste tid, understreger han.
Foreningen Hospice Forum Danmark, der arbejder for at sikre, at palliation (lindring af smerter, red.) er en prioritet i vores sundhedsvæsen, bekræfter Uffe Madsens tese.
- Det er en udbredt myte, at folk tror, at det ikke er alle, der har adgang til hospice, siger formanden i foreningen, Mogens Nørgård og tilføjer:
- Der er absolut stadig en opgave, når det kommer til folkeoplysning omkring hospicer.
Sådan får man plads på et hospice
Alle hospicer er omfattet af reglerne om frit sygehusvalg, og behandlingen er gratis. Det er patientens egen læge eller en læge på sygehuset, der indstiller til en plads. Der kan være ventetid.
Der er nogle kriterier (visitationskriterier), man skal opfylde. Kriterierne varierer fra hospice til hospice, men generelt lægger et hospice vægt på:
At man selv ønsker at komme på hospice.
At man har en uhelbredelig fremskreden sygdom, og behandlingen er afsluttet.
At man accepterer, at hjælpen på hospice er lindrende og ikke helbredende.
At man accepterer, at man ved bedring kan udskrives til eget hjem eller andet ophold.
Kilde: Ældre Sagen
Mogens Nørgård forklarer, at et hospice kan sammenlignes med en hospitalsafdeling, der er specialiseret i kræft eller skuldre.
- Et hospice er en højt specialiseret afdeling. Derfor er det ikke alle døende, der skal på hospice, siger han.
Plads til snakke
Uffe Madsen har i flere år arbejdet ved en bedemand.
- Det er trist, når folk skal dø. Men det er godt at være der og hjælpe og give omsorg, siger han.
Som frivillig oplever Uffe Madsen, at beboerne på hospicet nyder godt af den omsorg og støtte, de møder i den tid, der for mange er deres sidste.
- Nogle gange er det nemmere at snakke med en ude fra end sin egen familie. Specielt i sådan en situation, som beboerne er i, siger han.
Konsulent i Ældre Sagen Anna Wilroth skriver i en skriftlig kommentar til TV MIDTVEST, at der er behov for øget fokus på hospicer.
- Der er en skævvridning, når man kigger på uddannelsesbaggrund og geografi. Der er derfor mange berettigede ældre, som slet ikke får mulighed for at opleve den ellers gode omsorg og støtte, som hospice tilbyder, skriver konsulenten, der også påpeger, at kræftpatienter udgør hovedparten af patienter på hospice.
Uffe Madsen håber, at han ved at punktere myten om egenbetaling på hospice, kan få flere til at blive klogere på hospice i den sidste tid.
- Det er et varmt sted, siger han.