Barn anbragt ulovligt i over et år: - Det er frygteligt

Børn har opholdt sig på kritiseret bosted i strid med loven.

En ansat som truer et anbragt barn med vold. En dreng der i månedsvis løber nøgen rundt og skriger.

- Det er jo daglige skrig og råb, børn i afmagt, børn, der oplever det værste i deres liv, fortæller Line Overgaard, der er nabo til et hus i Norddjurs, hvor flere børn har været akut anbragt.

Line Overgaard har gentagne gange forsøgt at råbe myndighederne op, fordi hun er bekymret over de episoder, der har udspillet sig lige uden for hendes vindue i den ellers rolige landsby Homå.

Line Overgaard er en af de naboer, der henover flere måneder har set et barn fra bostedet løbe skrigende rundt uden tøj.

Børnene har været akutanbragt i hos virksomheden akut-anbringelse.dk af blandt andet Ringsted Kommune.

Akut-anbringelse.dk har sendt børnene videre til sin underleverandør Amanacare, der har brugt huset i Homå.

Men nu viser det sig, at Ringsted Kommunes anbringelser hos virksomheden har været ulovlige.

Det vurderer Ankestyrelsen efter TV2 Østjyllands afsløringer af forholdene. Styrelsen er blandt andet blevet opmærksomme på sagen, efter Line Overgaard har underrettet myndighederne ad flere omgange.

Læs også
Barn løb skrigende rundt i måneder - nu er firmaet skrottet efter afsløringer
Læs også
Barn løb skrigende rundt i måneder - nu er firmaet skrottet efter afsløringer

- Jeg er lettet over, at der faldt en afgørelse, og at den her kommune endelig skal stå til ansvar.

Den anbringende kommune, Ringsted, kalder sin egen ageren for utilfredsstillende, og overfor TV2 Østjylland lover børnecenterchef Margit Nygård Mikkelsen, at det aldrig vil ske igen.

Ligesom Ringsted Kommune også har valgt at ændre procedurerne for anbringelser i kommunen.

Akutanbragt i over et år

Når et barn bliver anbragt akut, foregår det som udgangspunkt i tre uger. Hvis der fortsat er udfordringer med at finde plads på et godkendt bosted, kan det forlænges tre uger mere. Maksimalt.

Akutanbringelser i Barnets lov

I 2024 trådte Barnets lov i kraft. Den indeholder blandt andet en bestemmelse, der kaldes akutanbringelse.

En akutanbringelse er midlertidig og kan iværksættes, når barnets eller den unges sikkerhed kræver øjeblikkelig handling.

Anbringelsen kan vare op til tre uger med mulighed for forlængelse i yderligere tre uger.

De anbringende kommuner kan i disse akutte og særlige tilfælde anvende private botilbud, der ikke er godkendt af socialtilsynet, hvis der ikke findes et egnet godkendt tilbud til borgeren.

Til forskel for andre former for anbringelser fører socialtilsynet ingen tilsyn eller kontrol med anbringelsen eller borgerens trivsel. Her er det alene op til den anbringende kommune at føre et såkaldt personrettet tilsyn.

Kilde: Folketinget via et svar til Folketingets Socialudvalg fra Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S)

Men Ringsted Kommune har haft et barn akutanbragt i mere end et år - blandt andet i en længere periode i huset i Homå - fremgår det af dokumenter fra Ankestyrelsen, som TV2 Østjylland har fået aktindsigt i.

- Jeg er nødt til at sige, at det er meget kritisk, lyder det fra Hanne Hartoft, der er lektor i socialret ved Aalborg Universitet.

"Ringsted Kommune handler i strid med lovgivningen ved at anbringe børn i ikke godkendte tilbud ud over den lovbestemte maksimale udstrækning på 2 x 3 uger," står der i afgørelsen.

Læs også
Bosted lukkes af socialtilsynet
Læs også
Bosted lukkes af socialtilsynet

Ankestyrelsen finder det derudover i strid med reglerne, at flytte et barn fra ét ikke-godkendt tilbud direkte over i et andet:

"Det forhold, at sagerne er kendetegnet ved høj kompleksitet, fritager ikke kommunen for at skulle flytte barnet til et godkendt tilbud, når den maksimale udstrækning på 2 x 3 uger er nået."

Hvorfor er det et problem, at et barn har været anbragt i ikke-godkendte tilbud i mere end et år?

- Man kan ikke vide, om loven er overholdt, når et barn er placeret et ikke-godkendt sted. Det kan vi som samfund ikke acceptere, når vi tager det vidtgående skridt at anbringe et barn eller en ung. Det er meget alvorligt, siger Hanne Hartoft.

Line Overgaard er en af naboerne til bostedet for anbragte børn, Homå i Norddjurs Kommune.

Ifølge TV2 Østjyllands oplysninger har flere børn haft ophold på adressen i Homå, hvor bostedet Amanacare har adresse.

Børnene har dog - formelt set - været anbragt hos firmaet Akut-anbringelse.dk, som har udliciteret opgaven. Det har Ringsted Kommune bare ikke været klar over "før sent i forløbet", lyder det i et skriftligt svar.

Ved du noget?

Kender du til sagen? Så kontakt vores journalister Emma Fjordbak på emdr@tv2oj.dk eller Jens Holm på jeho@tv2oj.dk.

Tip os

Den oplysning ryster Line Overgaard fra Homå:

- Jeg kan ikke forstå, hvordan kommunen ikke kan opdage, hvor de børn, de har ansvaret for, er placeret henne i verden. At der kan gå et helt år uden opmærksomhed på det, det er frygteligt. Jeg synes, det er frygteligt, at børn kan blive kastet rundt på den måde uden kommunen er klar over, hvad der foregår.

- Spiller hasard

Også Eva Naur, lektor i socialret ved Aarhus Universitet, vurderer, at der kan være tale om en meget alvorlig sag.

- Der en voldsomt stor risiko for, at tilbuddet ikke har den nødvendige kvalitet, og det betyder, at man spiller hasard med barnets sundhed og udvikling som indsats, når man anbringer børn og unge på steder, der ikke er godkendt.

Eva Naur peger på, at kommunen har ansvaret for at sikre børnenes trivsel - dette ved at øge de såkaldt personrettede tilsyn.

quote Der en voldsomt stor risiko for, at tilbuddet ikke har den nødvendige kvalitet, og det betyder, at man spiller hasard med barnets sundhed og udvikling som indsats

Eva Naur, lektor i socialret, Aarhus Universitet.

- Men det kræver, at der afsættes omfattende ressourcer til, at kommunen selv sikrer sig, at kvaliteten er høj, og at den bliver ved at være høj.

- Det er dybt problematisk, når en kommune ikke sikrer sig, at børn og unge anbringes på gode, velfungerende og godkendte anbringelsessteder, lyder det fra Eva Naur, der er lektor i socialret ved Aarhus Universitet.

Hverken Akut-anbringelse.dk - eller Amanacare, som opgaven er blevet udliciteret til - er godkendte bosteder for børn og unge.

Blev advaret

Det er ikke kun naboerne, som har været bekymrede for de anbragte børns trivsel. Også socialtilsynet bekymrer sig, fremgår det af en underretning, TV2 Østjylland har modtaget aktindsigt i.

Efter at have modtaget flere underretninger om forholdene i Homå, tager socailtilsynet fat i Ringsted Kommune i slutningen af august. Og tilsynet gør kommunen opmærksomme på, at der foregår anbringelser i strid med loven:

Socialtilsynet skal altid orienteres ved akutanbringelser og forlængelse heraf, hvilket Ringsted Kommune ikke har overholdt.

Underretning

"Vi er bekymrede idet tilbuddet ikke er godkendt hos os, og vi er ikke bekendt med, at kommunen har benyttet paragraf 12 om akut anbringelse. Dvs. barnet er på en ikke-godkendt plads og muligvis ikke får tilstrækkelig eller velkvalificeret støtte."

Brev fra Socialtilsyn Midt til Ringsted Kommune, 30. august 2024.

Lektor Eva Naur forklarer, at en akutanbringelse på et ikke-godkendt sted skal ses "som en absolut sidste udvej, hvis et godkendt sted ikke har plads".

- Og hvis man som kommune anbringer på et ikke-godkendt sted, så skal man være ekstra bevidst om at føre det personrettede tilsyn, for så hviler ansvaret ekstra tungt på den anbringende kommunes skuldre.

Koster flere millioner kroner om året

Af en aktindsigt fremgår det, at firmaet Akut-anbringelse.dk får 9.600 kroner pr. døgn fra Ringsted Kommune for at passe på et anbragt barn i en såkaldt "særforanstaltning".

Ifølge et skriftligt svar fra Ringsted Kommune har de dog udført personrettede og fysiske tilsyn. Alligevel opdager kommunen først sent i forløbet, at anbringelserne har været udliciteret til et andet firma end det, der står på kontrakten.

- Hvis man anbringer i blinde, kan man ikke vide sig sikker på det. Problemet forstærkes af, at Ringsted Kommune vælger tilbud på Djursland, eftersom man må formode, at kommunen så har sværere ved at føre tilsyn og holde kontakt med de anbragte børn og unge, siger Eva Naur.

Vil ændre praksis

Hos Ringsted Kommune udtrykkes der utilfredshed over sin egen rolle i sagen.

- Det er vi heller ikke tilfredse med, og det skal ikke ske igen, skriver børnecenterchef fra Ringsted Kommune, Margit Nygård Mikkelsen, i et skriftligt svar til TV2 Østjylland.

Hun understreger, at Ringsted Kommune naturligvis ser indad for at lære af forløbet.

- Det ligger helt fast, at vi ikke kommer til at bruge akut-anbringelse.dk eller deres underleverandører igen. Dernæst har vi ændret procedure, så en afdelingsleder eller jurist fremover skal kontakte Socialtilsynet i de tilfælde, hvor der kan gøres brug af ikke-godkendte tilbud i en kort periode, skriver Margit Nygård Mikkelsen i sit svar.

Læs også
Svigt og vold fik tilsyn til at lukke syv private bosteder
Læs også
Svigt og vold fik tilsyn til at lukke syv private bosteder

Ringsted Kommune er ved at undersøge mulighederne for selv at anbringe børn akut i egne kommunale tilbud.

- Endelig er vi ved at undersøge, om vi i Ringsted Kommune selv kan oprette et sted til akutte anbringelser internt i kommunen. Det vil give os bedre muligheder for at sikre en høj kvalitet, skriver Margit Nygård Mikkelsen.


Nyhedsoverblik