Skånningebro - Fanefjord Kirke

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sille Roulund tager turen fra Skånningebro på Bogø til Møn. Undervejs kigger hun forbi Bogø Mølle, får historien om, hvorfor Bogø hedder sådan og besøger et gammelt færgrleje, som Marie Grubbe havde godt kendskab til.

I Bogø By ses forskellige skolebygninger, kirke og en mølle. Fra møllen er der udsigt til Falster. Fra Bogø Havn kan sejles til Stubbekøbing på Falster. Afstikker til Bogø Østerskov med skovpavillon og jættestue. Ved Bogødæmningen kan der studeres fugle. Sten til minde om Svenskekrigene i 1659 ved venstre vejside på Møn.

Bogø By Bogø By er orienteret over mod Stubbekøbing på Falster. Det var skibsforbindelsen, der forbandt de to byer. Også administrativt hørte Bogø til på Falstersiden. Besøg kirken og bemærk de mange sømandsgrave på kirkegården. Vi er på en sømands- og sejlerø. Gå ind i kirken, der normalt er åben. Kirken er lille, men bygget efter det klassiske danske kirkemønster. Fortsæt ned gennem byen til Bogø Havn – og tilbage igen. Undervejs er der mange ting at lægge mærke til. Prøv for eksempel at finde de mange forskellige skoler, som holder – eller har holdt – til på Bogø. Rytterskole, Navigationsskole, Folkeskole, Kostskole, Efterskole. Bogø er en rigtig skoleø.   Bogø Mølle Bogø Mølle, som er placeret på toppen af en bakke, er en hollandsk mølle og kendt fra frimærkeserien om Danske Møller. Møllen er fuldstændig restaureret, og den er spændende at komme ind i og se, hvordan vindkraften i gamle dage blev udnyttet til at lave korn om til mel. Møn Turistbureau kan oplyse, hvor nøglen til møllen kan hentes. Møllen er bygget i 1852 og holdt op med at fungere i 1965.    Bogø-Stubbekøbing Færgen Hvis I er rigtig nysgerrige og gerne vil et smut udenøs, kan færgen til Stubbekøbing benyttes. Gå en tur i byen, og sejl tilbage igen. Færger er ved at være sjældne i Danmark.    Bogø Østerskov Læg mærke til skovpavillonen og den fine jættestue i Bogø Østerskov. Bogø Østerskov er en fællesskov, som bliver drevet ligesom Fanefjord Skov.

Bogødæmningen Bogødæmningen blev bygget i 1943. Før den tid var der færgefart mellem Bogø og Møn. Færgen gik fra Lille Damme på Møn til Ålborg Bro ved Ålberggård. Færgen var en mindre båd.Passer dæmningen med forsigtighed, her er tit heftig trafik. Kig på de mange svømmefugle, ænder, blishøns, svaner og skalleslugere, som ofte slår sig ned i det lave vand for at finde føde. Det er rigtig godt at fiske efter ørred ved hullet i dæmningen – så måske er der her tid til en pause. Men altså: Pas på trafikken.

Mindestenen på Damme Mader Den svenske konge Karl Gustav valgte at vade fra Bogø til Møn, da han angreb øen i 1659. Der stod et stort slag på Damme Mader. Der er rejst en sten til minde om slaget på Møn. Den står på venstre side af landevejen et par kilometer fra dæmningen. I lang tid gik der røgter om, at det var en bogøboer, der havde forrådt Møn og vist svenskerne vadevejen gennem det lave vand. Det viste sig heldigvis at være en vis, siden ildeset borger fra Stubbekøbing.

Kilde: Friluftsguiden.dk

View this route on plotaroute.com


Nyhedsoverblik