24-årig menighedsrådsformand har modtaget racistisk brev: - Ud med dig din snotunge

Menighedsrådsformanden i Stege Kirke er under racistisk angreb i et anonymt brev. Sognepræst tager nu skarpt afstand fra brevet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

”Vi kan ej bruge dig og din tro i DK. Ud med dig din snotunge, du skal slet ikke være i menigheden – vi hader dig”.

Sådan står det blandt andet skrevet i et anonymt brev, som torsdag i forrige uge lå i Stege Kirkes postkasse.

Brevet var adresseret til ”Formanden” og er med andre ord tiltænkt Stege Kirkes menighedsrådsformand, 24-årige Arejal Haddad.

- Jeg var meget ked af det. Jeg læste det første gang om aftenen, og der blev jeg rigtig ked af det. Først dagen efter læste jeg det ordentligt igennem, og så snakkede jeg både med min familie og præsten om det, fortæller Arejal Haddad.

Det håndskrevne brev til Arejal Haddad lå i en kuvert i kirkens postkasse. På kuverten stod der, at brevet var til menighedrådsformanden.
Det håndskrevne brev til Arejal Haddad lå i en kuvert i kirkens postkasse. På kuverten stod der, at brevet var til menighedrådsformanden. Foto: Arejal Haddad

Brevet er håndskrevet og handler dybest set om, at en nu ”tidligere kirkegænger” er utilfreds med Arejal Haddads virke som menighedsrådsformand på grund af Arejal Haddads mellemøstlige herkomst. Selvom hun er født og opvokset i Danmark, er det nemlig alligevel faldet nogen for brystet, at hun har libanesiske rødder. I brevet står der i hvert fald: ”Du og din familie tror I ejer kirken. Tag hjem hvor I kom fra”.

Arejal Haddads mor, Mariam Eid, kom til Danmark fra Libanon, da hun var 14 år gammel. I dag er Mariam Eid selv en del af menighedsrådet i Stege Kirke, og det er også igennem hende, at Arejal Haddad har fået et forhold til kirken. Både mor og datter er medlem af folkekirken, de er kristne og meget troende, og derfor forstår Arejal Haddad ikke, hvad afsenderen mener med, at man ikke kan bruge Arejal Haddads tro til noget.

- Det, der ramte mig hårdest, er nok det der med, at personen skriver, at jeg skal gå tilbage, hvor jeg kom fra, og at de ikke har brug for mig og min tro i Danmark. For jeg er jo født og opvokset her, så jeg kender ikke andre steder end Danmark – og jeg er jo kristen, så jeg ved ikke lige, hvad personen har misforstået, siger hun.

Tog det op i søndagsgudstjenesten

Da Arejal Haddad modtog det racistiske brev, tænkte hun i første omgang, at hun ville lade det ligge og vende den anden kind til.

- Jeg har oplevet racisme før, men det har været ansigt til ansigt, og der har jeg lært bare at lægge det til side og tilgive personen og komme videre – og det var det, jeg egentlig også havde tænkt mig at gøre her, fortæller hun.

Læs også
Clara og Arejal trodser aldersgennemsnittet og stiller op til menighedsrådsvalg: - Vi brænder for det
Læs også
Clara og Arejal trodser aldersgennemsnittet og stiller op til menighedsrådsvalg: - Vi brænder for det

Sognepræst Lene Skov Opsahl fik dog Arejal Haddad på andre tanker. Da sognepræsten læste brevet, blev hun nemlig så vred og oprørt over ordene, at hun ikke havde i sinde at lade brevet gå ubemærket hen. Efter accept fra Arejal Haddad tog hun derfor brevet op i gårsdagens søndagsgudstjeneste.

- Det er et meget primitivt og uklogt brev og formentlig uovervejet i forhold til de konsekvenser, det kan få menneskeligt for Arejal og hendes familie. Og uklogt i forhold til konsekvenserne for menigheden her i Stege kirke og måske for folkekirken, sagde sognepræsten blandt andet i sin indledning til gudstjenesten, og fortsatte:

- Som præst tager jeg skarpt afstand til både indhold og metoden, hvad end målet med brevet er. I forhold til denne kujon, som holder sig anonym, mener jeg kun, at der er én ting at gøre, og det er det, jeg gør lige nu: Det er at tale om det og udtrykke min sorg og ubehag ved en sådan handling. Og så naturligvis at støtte Arejal, hvad jeg kan, og vi kan, sagde Lene Skov Opsahl.

Det er ikke en særlig stor menighed, der hører til Stege Kirke. Derfor er det ifølge sognepræsten også ekstra ubehageligt, at der er blevet sendt sådan et brev fra en "tidligere kirkegænger".
Det er ikke en særlig stor menighed, der hører til Stege Kirke. Derfor er det ifølge sognepræsten også ekstra ubehageligt, at der er blevet sendt sådan et brev fra en "tidligere kirkegænger". Foto: Line Strand - TV2 ØST - Arkivfoto

Anonym afsender skaber frustration

Det, sognepræsten spekulerer mest på, er, hvem der mon kan have skrevet brevet, fordi afsenderen underskriver sig som ”tidligere kirkegænger”. Ifølge Lene Skov Opsahl har Stege nemlig ikke en særlig stor menighed, og Stege er også en forholdsvis lille by, hvor de fleste kender hinanden.

- Så det er meget ubehageligt, at her er nogle personer, som kan finde på at gøre sådan et udfald mod en ung kvinde, som er virkelig troende og engageret i kirkens menighed og ungdomskor. Hun er en meget forbilledlig kvindefigur over for de andre unge piger, siger Lene Skov Opsahl til TV2 ØST. 

Læs også
Unge kvinder får kanonvalg og stormer ind i Stege Menighedsråd
Læs også
Unge kvinder får kanonvalg og stormer ind i Stege Menighedsråd

Det har hjulpet Arejal Haddad meget, at hun har fået så stor opbakning fra sognepræsten. Det går nemlig også Arejal Haddad meget på, at brevet kommer fra en anonym afsender.

- Det har jeg det virkelig ikke særlig godt med. For mig havde det været bedre, hvis jeg kunne se og tale med personen om det her. Hvis personen havde sagt det til mit ansigt, så ville jeg bedre kunne forholde mig til det og spørge ind til, hvad problemet er – nu bliver der bare gået til angreb på mig og skrevet racistiske ting om min etnicitet, siger hun.

Arejal Haddad blev valgt som en af landets yngste menighedsrådsformænd ved menighedsrådsvalget i september 2020. Hun understreger, at et brev af denne karakter ikke kommer til at få indflydelse på hendes virke som formand.  


Nyhedsoverblik