Skam jer.
Rend mig i gasfabrikken.
Tænk jer godt om.
Gloserne er mange, når borgere møder op med bannere og skilte, der protesterer mod planer om kommende biogasanlæg. Sådan er det set i Holbæk, Odsherred og nu også i Vordingborg Kommune.
Borgerne frygter alt fra lugt til tung trafik som følge af biogasanlæg. Onsdag aften er turen kommet til Vordingborg Kommune. Kommunalbestyrelsen skal nemlig endeligt beslutte, om der skal gives grønt lys til at biogasanlæg nær Køng.
Men er der egentlig noget at frygte ved et biogasanlæg?
Artiklen fortsætter under videoen.
Anlæg slæber rundt på et blakket ry
- Siden opstarten af biogasanlægget har vi været plaget af en forfærdelig lugt.
Sådan lød det sidste år fra Lars Kaster Jørgensen, som bor på Lerchenborgvej tæt ved Kalundborg Havn.
Her holder Kalundborg Bioenergis anlæg til ved siden af Asnæsværket. Men sidste år var området plaget af en slem lugt af rådne æg fra anlægget. Og det fik over 100 husstande op ad stolene. Begrundelsen for lugten var, at der var nogle processer, som skulle justeres i forbindelse med, at anlægget bearbejdede industriaffald og ikke madaffald.
Men lugten af rådne æg er ikke dækkende for alle biogasanlæg. Ifølge Arne Grønkjær Hansen, der er seniorspecialist hos Teknologisk Institut, så er slæber biogasanlæggene rundt med et gammelt ry, som ikke nødvendigvis er gældende i dag.
- Generelt må man sige, at biogasanlæggene er blevet mere og mere lugtfrie, men stadig lever med et ry fra fortidens synder, siger Arne Grønkjær Hansen og fortsætter:
Generelt må man sige, at biogasanlæggene er blevet mere og mere lugtfrie, men stadig lever med et ry fra fortidens synder
- Der er ingen tvivl om, at de nye biogasanlæg er meget bedre, og der er meget mindre risiko for, at der opstår lugtudslip. En stor del af den frygt, der er, bunder i historier fra tidligere anlæg, hvor man har haft problemer eller oplevelser, hvor man har kørt forbi et anlæg ved en motorvej, hvor man har ramt det på dage, der har været fejl. At man ikke har fået lukket nogle døre eller noget, hvor chauffører ikke har fulgt vejledningerne. Men hvis man bruger og gør tingene korrekt, så kan man nærmest have det lugtfrit ved sådan nogle steder.
88 procent så ikke trafikken som et problem
I 2015 foretog Voxmeter en spørgeundersøgelse for Naturstyrelsen, hvor de spurgte naboerne til de dengang 61 biogasanlæg, der var i Danmark, om de blev generet af blandt andet lugt og transporten til og fra anlæggene.
Undersøgelsen viste, at 70 procent af naboerne til de eksisterende biogasanlæg ikke oplevede lugtgener.
Samtidig viste undersøgelsen, at 88 procent af naboerne til biogasanlæggene ikke oplevede trafikken til og fra anlæggene som et problem.
Men for dem, der følte sig generet af trafikken, var generne daglige, og flertallet følte sig meget generet af trafikken, viste undersøgelsen.
Færre klager end tidligere
Ifølge Arne Grønkjær Hansen er det afgørende for, om trafikken bliver et problem, hvordan vejforholdene er.
- Hvis der er en vej, hvor der ikke tidligere har været meget trafik – udover en fodervogn, som har kørt til og fra en gård – og der så pludselig skal køre 100 lastbiler om ugen eller sådan noget, så er det klart, at det er en frygt, man altid har. At ens børn skal ud i trafikken, og det bliver farligt. Så det er reelt nogle steder, det er der ingen tvivl om, siger Arne Grønkjær Hansen.
- Men det bliver behandlet i kommunerne. Der bliver lavet beregninger over det, så lad os spørge kommunerne, hvordan de vurderer det.
Artiklen fortsætter under billedet.
Ifølge Arne Grønkjær Hansen er der betragteligt færre klager over biogasanlæg i dag, hvor der er næsten 100 biogasanlæg på landsplan, end der var, da der kun var 10, som han siger.
- Det er generelt. Alting er blevet mere professionelt, i og med at der er uddannet personale til at passe anlæggene, siger Arne Grønkjær Hansen.