Med 22 dage til kommunalvalg anno 2021 er sæsonen for vælgermøder skudt ind.
Her til aften har borgerne i Vordingborg Kommune kunnet tage del i det første vælgermøde på TV2 ØST, hvor henholdsvis Socialdemokratiets og Venstres bud på en borgmester – nuværende borgmester Mikael Smed (S) og Karina Fromberg (V), kandidat til kommunalbestyrelsen – blev sat i stævne til 30 minutters live-debat på tv.
Og det var lige på og hårdt for de to borgmesterkandidater – med spørgsmål ikke mindst fra borgerne, som blandt andet kunne spørge med via Facebook.
En varm kartoffel i Vordingborg Kommune har senest været beslutningen om at investere 120 millioner kroner i et nyt rådhus. Sagen er ikke blevet mindre opsigtsvækkende af en forventet budgetoverskridelse allerede inden byggeriets start på godt 21 millioner kroner.
Hvis man skal rive alle gamle bygninger ned, fordi de ikke er 100 procent up to date, så havde vi overhovedet ikke nogen huse i vores kommune
Venstre har alene på den konto ikke villet tage del i aftalen om dette års budget. Karina Fromberg mener i stedet for, at en renovering vil være billigere.
- Jeg er ejendomsmægler til hverdag. Hvis man skal rive alle gamle bygninger ned, fordi de ikke er 100 procent up to date, så havde vi overhovedet ikke nogen huse i vores kommune, siger hun og tilføjer:
- Vores rådhus er opført i 60’erne, og jeg vil mene, at man godt kunne opdatere det, så vi kommer op på en standard, som der er i dag – og det vil ikke være i samme beløbsstørrelse, som et nyt rådhus vil koste.
Pengene er sat af. Hvis du bliver borgmester, hvad skal der så ske med det nye byggeri?
- Spadestikket, hvis man skal tro borgmesteren, bliver taget i februar måned, så vi har måske stadig en chance for at bremse det, hvis vi er heldige, siger Karina Fromberg.
Hvis du bliver borgmester – vil du bremse rådhusbyggeriet?
- Jeg vil undersøge alt, hvad vi kan for at gøre det, ja.
Penge til både rådhus og velfærd
Mikael Smed er ikke enig i kritikken og peger på, at der allerede er sat penge af i budgettet til det nye byggeri, ligesom det for ham er vigtigt at tænke langsigtet:
- Den eneste rigtige og langtidsholdbare løsning – det er at bygge et nyt rådhus, som jeg kalder anden etape, for den første etape er allerede etableret, siger han og tilføjer:
- Det er helt klart, man kan sagtens debattere, hvordan pengene bruges i en kommune. Men det, vi har gjort i forhold til rådhuset, er, at vi har puttet ekstra penge i vores kommunekasse, der gør, at vi har råd til nogle af de udgifter her, så vi ikke skærer ned på andre ting, men stadig udvikler på børne-, skole- og cykelsti-området.
Samtidig understreger han, at byggeriet er blevet dyrere, fordi priserne i byggebranchen generelt er steget det seneste år.
- Det er vi ikke herrer over. Beslutningen er truffet forrige år, og siden da er der sket en helt masse, siger Mikael Smed.
TV2 ØST har forud for aftenens debat talt med en række af de øvrige kandidater til kommunalbestyrelsen i Vordingborg Kommune.
- Jeg skrev et læserbrev tilbage i 2013, at det er en god idé, og det synes jeg stadig, at det er. Processen har bare taget for lang tid, og det har gjort, at det bliver meget dyrere end nødvendigt, siger Else-Marie Langballe Sørensen (SF), kandidat til kommunalbestyrelsen.
Det er spild af penge at bygge noget nyt. Det er også spild af penge at renovere det gamle
Anderledes ser Heino Hahn (Nye Borgerlige) på behovet for et nyt rådhus:
- Det, vi har nu, er ganske udmærket, siger han og tilføjer:
- Derfor, synes jeg, det er spild af penge at bygge noget nyt. Det er også spild af penge at renovere det gamle. Jeg tror, man kunne nøjes med det, vi har i dag og så køre hjemmearbejdspladser.
Det eksisterende rådhus har været genstand for indtil flere påbud fra Arbejdstilsynet. Men Vordingborg Kommune har også den dag i dag lokaler i de gamle rådhuse i Præstø og Stege.
Rådhuset er langt fra det eneste byggeri, der har vakt stærke følelser blandt kommunes omkring 45.000 indbyggere.
Senest har de politiske planer om en ferieby med 200 boliger på Møn fået lokale til at indlede en stor kampagne.
Foreløbigt er planerne for Feriepark Møn – Hjelm Bugt sendt retur til administrationen af Plan- og Teknikudvalget, som følge af bekymring blandt medlemmerne for, at projektet alligevel var blevet for stort.
Støtte til ferieby vakler
Blandt borgmesterkandidaterne var viljen til at stille mønboerne en konkret størrelse på feriecenteret i udsigt dog svingende:
- Man kan jo ikke sætte et antal og bare sige, der er plads til det her. Man bliver nødt til at undersøge, hvad er i spil, hvad bliver belastningen på vejnettet, hvad bliver belastningen på vores natur, hvordan påvirker det borgerne, lød det således fra Mikael Smed, som ikke ville sætte konkret tal på.
- Når man har de undersøgelser færdiggjort, kan man se på, hvor stort, om noget, kan lade sig gøre.
Han anfægter samtidig, at det er på Møn, at de seneste års stigninger i antallet af overnatninger har fundet sted.
Således har Vordingborg Kommune samlet set de seneste to år oplevet en vækst på 30.000 i antallet af overnattende turister, viser tal fra Destination SydkystDanmark & Danmarks Statistik.
Hos Venstre deler man opfattelsen af, at feriecenteret er blevet for stort.
- Vi har sagt maks. 1.200 sengepladser – og det vil sige fire-seks personer per enhed. Det er jo væsentlig mindre end det, der er blevet fremlagt i projektet tidligere.
Hun mener dog ligesom Socialdemokraterne, at der skal laves nærmere analyser af, hvordan feriebyen kommer til at påvirke lokalmiljøet herunder infrastrukturen.
Mere håndfaste løfter får mønboerne dog fra Nye Borgerliges Heino Hahn:
- Nej til feriefabrikken på Møn. Vi har projekter nok derovre.
I en mindre skala?
- Nej.
Imens SF’s Else-Marie Langballe Sørensen ikke afviser, at et mindre feriebyprojekt kan komme på tale:
- Men sådan, som det ser ud nu, er det alt for stort, og det kan området ikke bære, så nej til det, siger hun.
Løfter om bevarelse af skoler
Det er ikke kun byggeri og anlæg, som de to borgmesterkandidater i aftenens tv-duel blev afkrævet svar på.
Jeg vil ikke lægge hovedet på blokken
I den efterfølgende debat på Facebook blev der stillet spørgsmål til skolelukninger. Noget som flere af borgerne i blandt andet Mern frygter for.
- Jeg vil ikke lægge hovedet på blokken, siger Mikael Smed og tilføjer:
- Jeg tror ikke umiddelbart, vi arbejder med skolelukninger. Men vi har gang i et stykke arbejde omkring folkeskolen, og den skal forbedres. Mit bedste bud er, at det, der skal ske, er, vi får noget bedre ledelse og på den måde godt kan oppebære nogle flere matrikler.
Mere håndfast lyder det fra Venstres Karina Fromberg:
- Det kommer ikke til at ske. Jeg er som allerede sagt ejendomsmægler til hverdag, og hvis vi skal få folk til at flytte til de små byer, er det vigtigt, at der er en velfungerende, lille skole. Og hvis man går hen og lukker en skole, så ved jeg godt, hvad der kommer til at ske med bosætningen.
Næste runde af Dit Valg er i morgen, tirsdag, hvor TV2 ØST sender fra SuperBrugsen i Maribo om Lolland Kommune.