Brugsen lukkede i februar - lørdag stod 400 kunder i kø til ny købmand

Kalvehave Købmand åbner lørdag, fire måneder efter Dagli'Brugsen lukkede. Initiativet og pengene er fundet blandt de lokale, der mener, at en dagligvarebutik er en livsnerve.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flag, der både hænger i lofter og er stukket ned i de lange rækker af snorlige varer.

Det er synet, der møder kunderne, når de for første gang træder ind i Kalvehaves nye købmand.

quote Det er en helt fantastisk oplevelse at stå her i dag

Torben Folke Månsson, formand, Kalvehave Butikshus

Butikken er ikke bare en ny og tiltrængt indkøbsmulighed for lokalområdet - for mange af beboerne er det også en fortælling om, hvad man kan opnå som lokalsamfund, når man står sammen. 

Men det har krævet hårdt arbejde, fortæller formand for Kalvehave Butikshus, Torben Folke Månsson.

- Det kræver nogle ildsjæle. Bestyrelsen har virkelig taget arbejdshandskerne på, taget ansvar og knoklet. Derudover har vi haft fire gutter, der har mødt hernede hver morgen klokken 7 til 17 og koordineret alt det frivillige arbejde, siger han. 

Formand Torben Folke Månsson er glad for opbakningen til åbningen af Kalvehave Købmand.
Formand Torben Folke Månsson er glad for opbakningen til åbningen af Kalvehave Købmand. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST

Lørdag kunne butikken så slå dørene op, og det var en glædes dag for formanden. 

- Det er en hel fantastisk oplevelse at stå her i dag. I morges var der omkring 400 mennesker, der var klar til at drikke kaffe og ønske hinanden tillykke, siger Torben Folke Månsson. 

Butikker skaber liv

Han mener, at en dagligvarebutik er en uvurderlig del af et lokalsamfund. 

I lokalområdet har de allerede kunnet mærke konsekvenserne af, at de ikke har haft en butik i flere måneder. 

- De mennesker, der bor her siger, 'hvor er her bare stille, der kører ingen biler, og der er ikke noget liv'. Når det sker, så dør et lokalområde, siger han. 

Tidligere lå der en Dagli'Brugsen, som Coop valgte at lukke sammen med 11 andre butikker på landsplan. Årsagen var, at det ikke var økonomisk rentabelt for koncernen. 

Købmand Jesper Burkal Hansen tror på, at der er støtte nok blandt lokalbefolkningen til at drive en dagligvarebutik.
Købmand Jesper Burkal Hansen tror på, at der er støtte nok blandt lokalbefolkningen til at drive en dagligvarebutik. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST - Arkivfoto

Nu har Dagrofa valgt at støtte lokalområdet i at åbne en ny butik. Derfor er købmanden for den nye dagligvarehandel, Jesper Burkal Hansen, ikke bekymret for, om den kan løbe rundt økonomisk.

- Dagrofa er god til at omfavne de mindre butikker og har støttet over hundred borgerbutikker de seneste par år. De har et koncept, der allerede er afprøvet, så det er jeg ikke bekymret, siger han.

Læs også
Købmanden blev nedlagt - nu genåbner borgerne butikken
Læs også
Købmanden blev nedlagt - nu genåbner borgerne butikken

Pengene til butikken kommer fra anparter, der er blevet købt af de lokale. Netop dét har gjort indtryk på købmanden, der tidligere var uddeler i den lokale butik fra 2014 til 2017.

- Jeg har løbende kunne se, at det gik hurtigt med at få anparterne tegnet og få samlet rigtig mange penge ind. Når der er så mange, der støtter op, så er der jo opbakning til en købmand her, siger han. 

Det er da også et talstærkt antal borgere, der er mødt op lørdag for at fejre åbningsdagen. 

Rasmus Sonne mener, at butikken er en livsnerve.
Rasmus Sonne mener, at butikken er en livsnerve. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST - Arkivfoto

Beboere vil gerne støtte

En af dem er Rasmus Sonne, der bor i Kalvehave. Han synes, det er godt for livet i byen, at der kommet en købmand. Han regner med at bruge butikken meget. 

- Det er rigtig rart, at man ikke skal gå langt for at handle. Jeg kommer selv fra Bornholm og derfra ved jeg, at det kan være en dødsdom for små lokalsamfund, hvis indkøbsmuligheder bliver sløjfet, siger han. 

Lisbeth Scheibye vil bruge butikken så meget, som hun kan.
Lisbeth Scheibye vil bruge butikken så meget, som hun kan. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST - Arkivfoto

Bag ham i butikken står Lisbeth Scheibye. Selvom hun bor på Møn, vil hun gerne være med til at støtte op om butikken.

- Det betyder meget, at man kan komme her i købmanden, når man er i byen, særlig for dem, der ikke kører i bil. Jeg har boet oppe i gamle Kalvehave før og ved, hvor meget det betyder for beboerne, turisterne og sejlerne, der ikke kunne få så meget som en kage, siger hun. 

Trendforsker og direktør i Retail Institute Scandinavia Dorte Wimmer er enig i, at en lokal dagligvarebutik er en livsnerve for de mindre byer. 

-  Derfor har vi set i en del byer, at borgerne selv tager affære og går ud og køber butikken, eller i hvert fald går ind og støtter købmanden. Ikke bare fordi man kan købe mælk, men også for huspriserne og sammenholdet, siger hun. 

Dorte Wimmer siger, at betjeningsløsebutikker er en anden vej til at få små dagligvarebutikker i lokalsamfundet.
Dorte Wimmer siger, at betjeningsløsebutikker er en anden vej til at få små dagligvarebutikker i lokalsamfundet. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST - Arkivfoto

Det er også vigtigt for butikkens overlevelse, at de lokale borgere bliver ved med at engagere sig i butikken. 

- Det hele afhænger af borgernes engagement i forhold til den lille købmand. Man skal lægge sine hverdagskøb der flere gange om ugen, også selvom mælken og agurken er en lille smule dyrere end dem, man kan fås i discountsupermarkederne, siger hun. 


Nyhedsoverblik