Byrådsmedlem vil bygge kernekraftværk på ø

Står det til Jesper Adler, der er medlem af kommunalbestyrelsen i Vordingborg, skal der i fremtiden ligge et kernekraftværk i kommunen.

I 1970’erne skulle det ligge på Stevns.

Senest har en svensk virksomhed peget på Kalundborg.

Og nu mener et lokalt kommunalbestyrelsesmedlem, at den oplagte placering må være Vordingborg – nærmere bestemt Masnedø.

quote Vi nødt til at kigge på, hvor vi kan få strøm nok

Jesper Adler (K), kommunalbestyrelsesmedlem, Vordingborg Kommune

Spørgsmålet om et dansk kernekraftværk – også kendt som atomkraft – er atter aktuelt.

Det er Jesper Adler, medlem af kommunalbestyrelsen i Vordingborg for Det Konservative Folkeparti, der mener, at den sydsjællandske kommune aktivt skal lobbye for at få ændret den næsten 40 år gamle lovgivning, som gør at der ikke kan bygges kernekraftværker i Danmark.

Ifølge Jesper Adler står Vordingborg Kommune nemlig med en udfordring, hvis kommunen skal nå et mål om at producere lige så meget strøm, som der forbruges i år 2030.

- Vi er nødt til at kigge på, hvordan vi kan få strøm nok – og det vil vi kunne ved at lave et såkaldt SMR-anlæg – hvilket bedst kan beskrives som et kernekraftværk, der har været en tur i kogevask, siger han og tilføjer:

- For hvis Vordingborg Kommune skal imødekomme de to planlagte power-2-x-anlæg på Masnedø, som har et enormt behov for grøn strøm – så vil det kræve op mod fem gange så meget strøm, som den nuværende energiplan lægger op til.

Mangler strøm

Som TV2 ØST tidligere har fortalt, er der konkrete planer for et såkaldt Power-2-x-anlæg på Masnedø. Et sådant anlæg kan ved hjælp af strøm omdanne havvand og CO2 til blandt andet flybrændstof – men det kræver store mængder strøm.

Forslaget fra Jesper Adler kommer i samme uge, hvor Det Konservative Folkeparti har meldt ud, at tiden er inde til at bygge et eller flere kernekraftværker i Danmark.

Der har aldrig været bygget kernekraftværker i Danmark, men det er der hos vores naboer i Tyskland og Sverige. Her er det Barsebäck-værket i Sverige
Der har aldrig været bygget kernekraftværker i Danmark, men det er der hos vores naboer i Tyskland og Sverige. Her er det Barsebäck-værket i Sverige Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Formand Mona Juul sagde tidligere på ugen til Jyllands-Posten, at partiet er klar til at støtte kernekraft på lige fod med andre energikilder.

Og Vordingborg er en oplagt kandidat til et sådant anlæg, mener det lokale kommunalbestyrelsesmedlem.

Sidste år vedtog kommunens Klima- og Teknikudvalg, hvor Jesper Adler selv er medlem, en målsætning om, at Vordingborg Kommune skal producere en million megawatt-timer om året i 2030.

Det vil være nok til at dække cirka 0,5 millioner megawatt-timer, som husholdninger og erhverv i kommunen forbruger på et år. Men det vil derimod ikke være nok til at dække de 4,8 millioner megawatt-timer, som de to planlagte power-2-x-anlæg får brug for årligt.

Vil selv være nabo

Et mini-kernekraftværk vil ifølge byrådsmedlemmet kunne levere 2,4 millioner megawatt-timer om året – altså et godt tilskud til de eksisterende samt planlagte solcelle- og vindmølleparker.

Jesper Adler peger på, at vi så sent som i denne uge har set tårnhøje elpriser på grund af fald i strømproduktion fra vindmøller og solceller. Det problem kan ifølge ham afhjælpes med kernekraft.
Jesper Adler peger på, at vi så sent som i denne uge har set tårnhøje elpriser på grund af fald i strømproduktion fra vindmøller og solceller. Det problem kan ifølge ham afhjælpes med kernekraft. Foto: Privatfoto

Jesper Adler bor selv i Vordingborg og vil ikke være bekymret over udsigten til et kernekraftværk i nabolaget.

- Ligesom med sol og vind, vil der være modstand mod et kernekraftværk. Det er helt naturligt, siger han.

Nogen vil nok huske Tjernobyl i 1986 og være bekymret for sikkerheden?

- Vi er jo et helt andet sted sikkerhedsmæssigt i dag. For mig ville det være som at bo ved siden af hvilket som helst andet kraftværk.

Tvivler på opbakning

Selvom Jesper Adler længe har slået på tromme for etableringen af kernekraft i Danmark – og selv vil være klar på at blive nabo til et sådant anlæg – så medgiver han, at det endnu har lange udsigter.

quote Vi siger nej. Det er ikke en kommunal opgave og noget, vi skal bruge økonomi og ressourcer på

Anders J. Andersen (S), formand for Klima- og Teknikudvalget , Vordingborg Kommune

Ved det kommende byrådsmøde har han foreslået, at Vordingborg Kommune aktivt skal arbejde for at få ændret den nationale lovgivning, der siden 1985 har stået i vejen for etableringen af kernekraftværker i Danmark.

Han ved dog godt, at forslaget sandsynligvis ikke har gang på jord.

- Dette forslag er mindst lige så meget en øjenåbner for, hvis vi vil leve op til vores egen energiplanlægning.

Læs også
Energifirma ser mulighed for atomkraft i sjællandsk by
Læs også
Energifirma ser mulighed for atomkraft i sjællandsk by

TV2 ØST har spurgt formand for Klima- og Teknikudvalget i Vordingborg Kommune, Anders J. Andersen (S), om forslaget.

- Vi siger nej. Det er ikke en kommunal opgave og noget, vi skal bruge økonomi og ressourcer på – den må Jesper Adler tage gennem sit eget parti på Christiansborg, lyder det fra udvalgsformanden.

Anders J. Andersen – der er partifælle med kommunens borgmester – anerkender, at der i energiplanen mangler produktion set i forhold til det forventede forbrug.

Men han deler ikke bekymringen for, at kommunen skulle mangle strøm.

- Det er ikke sådan, at strøm ikke kan glide mellem kommunerne. Men transport af strøm, har en omkostning, og derfor skal vi se på at udbygge lokalt, hvor der stadig er et stort potentiale i vindmøller på havet, siger han og tilføjer:

- Der sker også hele tiden forbedringer i teknologien til at lagre strøm.

Ifølge Finans viste en Epinion-måling fra september 2023, at 55 procent af danskerne bakker op om at undersøge atomkraft i Danmark, mens 26 procent siger kategorisk nej til idéen om atomkraft som en del af dansk energiproduktion. 

19 procent af de 1.056 adspurgte svarede ved ikke på spørgsmålet om brug af atomkraft.


Nyhedsoverblik