Sagen i Vordingborg Kommune, hvor tre ledere er blevet politianmeldt af en gruppe forældre for ikke at reagere i tide på mistanke om misbrug i en daginstitution, har taget en ny drejning.
For nu viser det sig, at de helt op på chefniveau i kommunen har været bekendt med hændelsen på Dagtilbuddet Nøddebo i Vordingborg Kommune allerede fra start.
Vi tager så en samtale med personaleafdelingen og vedkommende og tager en samtale med forældrene og bliver enige om, at den sag er lagt ned.
Helt tilbage i april måned, hvor forældrene for første gang udtrykte deres bekymring om, at deres barn angiveligt var blevet misbrugt af en medarbejder blev centerchefen for dagtilbud og skoler, Charlotte Grummesgaard Nielsen, nemlig involveret.
Det fremgår i en skjult lydoptagelse fra et forældremøde 5. november, som TV2 ØST er i besiddelse af.
Her kan man blandt andet høre, at det er på Charlotte Grummesgaard Nielsens vejledning, at sagen skulle lægges ned og ikke underrettes til myndighederne.
- Hvilke overvejelser gjorde du dig, siden det blev til en personalesamtale, spørger en forælder i lydoptagelsen rettet mod en anden leder, der var til stede på mødet.
- Det er jo en vejledning, lyder svaret.
Hvorfor er politiet ikke involveret dér? - Det er dét jeg siger til dig, det skulle de have været.
- Er det en vejledning, at du den første gang kun skulle tage en personalesamtale?
Her springer Charlotte Grummesgaard Nielsen ind og svarer.
- Ja, siger hun.
- Hvem har vejledt dig om det, spørger forælderen igen.
- Det har jeg, og det er dét, jeg siger; det er fejlen, siger Charlotte Grummesgaard Nielsen.
Rådførte sig hos personaleafdelingen
Ledelsen i Dagtilbuddet Nøddebo valgte altså efter vejledning fra Charlotte Grummesgaard Nielsen at hjemsende medarbejderen i fem dage efter en personalesamtale.
Medarbejderen vendte derefter tilbage til dagtilbuddet og fortsatte sit arbejde med børnene uden opsyn indtil juni måned.
Her valgte forældrene til det barn, der var mistanke om, var blevet misbrugt seksuelt, selv at politianmelde medarbejderen efter de fandt ud af, at dagtilbuddet ikke havde gjort andet end at sende medarbejderen hjem i fem dage.
Centerchefen forklarer på forældremødet, at hun havde rådført sig med personaleafdelingen i kommunen, før beslutningen om at lade medarbejderen fortsætte arbejdet blev truffet.
- Jeg har været nødt til at tage fat i vores personaleafdeling. De skulle jo have vidst, at reglerne var sådan her på det her område, ellers kan vi ikke bruge vores personaleafdeling til noget, fortæller personalechefen i lydoptagelsen.
"Vurderer I, at sagen er lagt ned?"
Efter politianmeldelsen fra forældrene valgte ledelsen at afskedige medarbejderen via en frivillig afskedigelse otte uger efter politianmeldelsen - mere end to måneder efter forældrene første gang luftede deres bekymring.
- I forhold til tidslinjen så er det i medio april, vi får den første henvendelse fra nogle forældre, hvor vi så tager en samtale med personaleafdelingen og vedkommende og tager en samtale med forældrene og bliver enige om, at den sag er lagt ned. Så henvender de sig igen i juni og synes ikke, sagen er lagt ned, fortæller centerchefen Charlotte Grummesgaard Nielsen i lydoptagelsen, inden hun bliver afbrudt af en forælder:
- Jeg stopper dig lige der. Det er jer, der vurderer, at sagen er lagt ned dér?
- Nej, det gør personaleafdelingen, svarer Charlotte Grummesgaard Nielsen.
- Hvorfor er politiet ikke involveret dér, spørger forælderen igen.
- Det er dét, jeg siger til dig, det skulle de have været, forklarer Charlotte Grummesgaard Nielsen.
Ifølge Barnets lov § 133 skal det offentlige hverv, i det her tilfælde dagtilbuddet Nøddebo, underrette kommunalbestyrelsen, hvis de får kendskab til eller grund til at antage, at et barn har været udsat for et overgreb.
Centerchef hjemsendes
I pressemeddelelsen tirsdag fremgik det, at hændelsen ville få personalemæssige konsekvenser.
Onsdag fortæller velfærdsdirektøren i Vordingborg Kommune, Jan Christensen, at det blandt andet indebærer, at Charlotte Grummesgaard Nielsen er blevet hjemsendt, mens en ekstern advokatvurdering undersøger sagen.
- Det betyder, at hun ikke må møde på arbejde. Men skal holde sig hjemme, og så skal jeg, afhængig af, hvad advokatundersøgelsen viser, beslutte, om hun skal afskediges eller om hun kan fortsætte i job, fortæller han.
Borgmester Mikael Smed (S) havde desuden ikke hørt noget om sagen før oktober måned, forklarer han.
- Første gang jeg hører om det, er fra en forældrehenvendelse i oktober måned, siger han og fortæller, at de i det kommunale udvalg ikke har diskuteret en eventuelt politianmeldelse.
Den eksterne vurdering forventes at være afsluttet inden jul.