Over 250.000 besøger Møns Klint på geocentrets område hvert eneste år, og hos Østmøn Naturforening er de mange turister begyndt at vække bekymring.
- Vi er bekymrede for balancen mellem beskyttelse og benyttelse af naturen, siger Margareta Dahlström, der er formand i den lokale naturforening.
Ifølge foreningen er det blandt andet afviklingen af en række store motions- og adventure-arrangementer på Møns Klint, som slider for meget på den enestående natur. En del af kritikken er rettet mod Geocenter Møns Klint, som er medarrangør af de forskellige sportsevents.
- Vi er ikke kategorisk modstandere af noget som helst, men vi er bekymrede over, at naturen herude i øjeblikket bliver markedsført på adventure, som om den kan tåle hvad som helst, siger formanden for Østmøn Naturforening.
Geocenter: Grænsen er ikke nået
På Geocenter Møns Klint tager man kritikken ganske roligt. Blandt andet fordi stedet er underlagt tilsyn af Naturstyrelsen, forklarer direktør Nils Natorp.
- Vi tænker os jo om, når vi laver den slags aktiviteter. Umiddelbart skal man sørge for, der er en balance mellem beskyttelse og benyttelse, og den diskussion skal vi have løbende. Jeg er ikke enig i, at vi har nået en grænse, hvor der er mere benyttelse end beskyttelse, siger Nils Natorp.
Naturforening ønsker bedre tilsyn
Hos Østmøn Naturforening har man nu sendt et notat med syv anbefalinger til Vordingborg Kommune. Blandt andet ønsker foreningen et selvstændigt natursekretariat i kommunen, som skal vurdere balancen mellem turister og natur bedre, end der bliver gjort i dag.
- Sådan så turisterne får mest mulig fornøjelse, og naturen ikke tager skade, lyder det fra Margareta Dahlström.
Ifølge borgmesteren i Vordingborg, Michael Seiding Larsen (V), er både kommunens miljøafdeling og bestyrelsen på Geocenter Møns Klint dog kompetente nok til det.
- Møn er vores største turistmagnet og den bliver besøgt af rigtig mange mennesker hvert eneste år. Hvis vi vil noget med vores område hernede, så er vi nødt til at få folk herud, og i dag vil de aktiveres, siger borgmesteren.
Borgmester vil drøfte sagen
Hos naturforeningen håber man dog på, at Vordingborg Kommune vil se nærmere på foreningens anbefalinger.
- Vi skal tænke langsigtet, så vi også kan give vores børn og børnebørn den fornøjelse at byde turister velkommen til en flot og dejlig unik natur, lyder det fra Østmøn Naturforening.
Borgmesteren Michael Seiding Larsen siger i dag til TV ØST, at han gerne vil drøfte sagen med Østmøn Naturforening.