Druknede i stormflod - nu garderer de sig mod næste katastrofe

Oversvømmelser og forhøjet vandstand har ad flere omgange skabt ødelæggelser i Præstø Havn. Nu skal ny mobil dæmning beskytte havnens ejendomme.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sultne gæster kunne onsdag formiddag ikke kun nyde en brunch med røræg og pandekager på Café Mocca i Præstø Havn. 

Ud gennem vinduerne kunne de også nyde synet af lokale i oplæring.

quote Nu kan vi sove trygt om natten. Det har vi ikke gjort længe

Jakob Helles, erhvervsdrivende

Med store traktorer, trækasser og håndkraft var lokale i færd med at bygge en mobil boxwall; en form for dæmning, der skal være med til at beskytte havnen mod store mængder af vand.

Forhøjet vandstand og oversvømmelser har nemlig ad flere omgange ødelagt havnelivet i Præstø. Senest den 20. oktober sidste år, hvor flere af de nærliggende ejendomme blev hærget under stormfloden.

Læs også
Havneby står under vand
Læs også
Havneby står under vand

Her blev Café Mocca også oversvømmet og ødelagt. Det betød, at alt fra gulv til interiør skulle skiftes, før gæster igen kunne bydes velkommen.

Med samarbejde kom løsning

Frygten for endnu en fremtidig oversvømmelse fik indehaveren af Café Mocca, Linda Wilms, til at tænke på mulige løsninger.

Derfor tog hun fat i to andre erhvervsdrivende, og de besluttede sig sammen for ud af egen lomme at finansiere en mobil dæmning, der kunne beskytte havnen.

Flere var mødt frem for at få oplæring i at samle vandhegnet.
Flere var mødt frem for at få oplæring i at samle vandhegnet. Foto: Rasmus Krøll - TV2 ØST

- Nu kan vi sove trygt om natten. Det har vi ikke gjort længe, siger Jakob Helles, der er indehaver af flere ejendomme på havnen.

Både Linda Wilms og Jakob Helles var onsdag med til at lære om det mobile hegn, som kan sættes op i tilfælde af voldsomt vejr.

- Vi havde håbet på en lille bølge for at se, hvordan det holder, siger Linda Wilms, der er indehaver af Café Mocca.

Watertubes er ikke holdbart

På Facebook skrev Vordingborg Kommune i sidste uge, at de grundet storm havde lagt en stor oppustelig watertube ud langs havnen i Præstø.

Jakob Helles, der har ejendomme på havnen, er med til at finansiere den mobile dæmning.
Jakob Helles, der har ejendomme på havnen, er med til at finansiere den mobile dæmning. Foto: Rasmus Krøll - TV2 ØST

Selvom watertuben formåede at holde vandmasserne ude, ser de lokale erhvervsdrivende det ikke som en holdbar løsning.

- For os, der har ejendomme nede på havnen, er der en stor fleksibilitet i at have en boxwall, da vi dermed ikke længere er afhængige af beredskabsstyrelsen og kommunens ressourcer, forklarer Jakob Helles.

Læs også
Café genåbner efter stormflodsskader: - Det har været nogle svære måneder
Læs også
Café genåbner efter stormflodsskader: - Det har været nogle svære måneder

En boxwall-dæmning kan ifølge Jakob Helles sættes op på to til tre timer, hvilket også er grunden til, at flere var mødt op onsdag morgen for at lære, hvordan de hurtigst kan sikre sig mod naturens kræfter.

- Det er rart at vide, at vi selv kan sætte noget sikring op. For selvom vi har været heldige med hjælpen de sidste to gange, er der ingen garanti for, at de altid kan komme, siger Diana Wilms, der er PR-ansvarlig på Café Mocca.

Vil beskytte en større del af byen

Selvom den mobile dæmning endnu kun sikrer bebyggelse på Præstø Havn, har de tre erhvervsdrivende en plan om at brede projektet længere ud.

De mange små dele bliver tilsammen til at stærk væg, der kan stå imod store mængder vand.
De mange små dele bliver tilsammen til at stærk væg, der kan stå imod store mængder vand. Foto: Rasmus Krøll - TV2 ØST

- Vi vil gerne sikre hele byen, siger Jakob Helles med hentydning til, at Præstø flere gange har været ramt af forhøjet vandstand og store vandmasser. 

Det er ifølge Jakob Helles også grunden til, at planerne i fremtiden skal indebære mere af byens kystområde, men først skal de erhvervsdrivende finde flere midler. 


Nyhedsoverblik