Efter massiv kritik: Sætter skatten op og redder Flextur

På trods at et presset budget har Vordingborg Kommune valgt at genindføre Flextur fra næste år. Takst- og skattestigninger har banet vejen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kritikken er haglet ned over Vordingborg Kommune, efter at den offentlige transportordning Flextur med kort varsel blev afskaffet den 1. september.

Hundredvis af underskrifter er blevet indsamlet i protest, men nu tyder noget på, at kritikken er blevet hørt.

quote Indtil videre har det ikke været så slemt. Vejret har jo været godt, så vi har kunnet tage cyklen

Karsten Hansen, Hårbølle

For i forbindelse med næste års budget for Vordingborg Kommune har et flertal valgt at genindføre ordningen, der ellers var udset til at kunne sikre 3,5 millioner kroner om året i besparelser.

- Det er en glædens dag, konstaterer Anders Andersen (S), der er formand for Klima- og Teknikudvalget i Vordingborg Kommune.

Han lukkede Flextur

Det var Anders Andersens udvalg, der i foråret besluttede at afskaffe Flextur for at skabe luft i det økonomisk pressede kommunalbudget. Ifølge ham, fordi man dengang ikke havde andre muligheder.

Anders Andersen (S), der er formand for Klima- og Teknikudvalget i Vordingborg Kommune, er glad for, at det i forbindelse med næste års budget har været muligt at genindføre Flextur.
Anders Andersen (S), der er formand for Klima- og Teknikudvalget i Vordingborg Kommune, er glad for, at det i forbindelse med næste års budget har været muligt at genindføre Flextur. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST - Arkivfoto

- Vi har også fået rigtig mange henvendelser, siger han videre og tilføjer:

- Vi har hele tiden vidst, at det her ville ramme nogle borgere. Nu har vi fundet en finansiering til det, blandt andet fordi vi hæver skatten og sætter taksten op.

Flextur er en form for taxa, som borgere kan bestille indtil to timer før afgang for kørsel mellem to adresser. Ordningen blev oprindelig indført for at kompensere for lukkede busruter i særligt landområderne.

Skolebussen forsvandt

En af dem, der stod til at blive hårdt ramt af lukningen af Flextur i Vordingborg Kommune, er Christina Støttrup Schnacks.

Christina Støttrup Schnacks har været i kontakt med et lille taxaselskab, men fik afslag, fordi de havde for mange skolebørn, efter Flextur blev afskaffet, fortæller hun. Derfor har hun i første omgang valgt at hjemmeskole sin datter.
Christina Støttrup Schnacks har været i kontakt med et lille taxaselskab, men fik afslag, fordi de havde for mange skolebørn, efter Flextur blev afskaffet, fortæller hun. Derfor har hun i første omgang valgt at hjemmeskole sin datter. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Hendes datter har nemlig været dybt afhængig af at kunne køre med ordningen hjem fra skole – en strækning på godt otte kilometer, hvoraf de 3,5 kilometer er trafikfarlig skolevej.

- Er det rigtigt? udbryder hun, da TV2 ØST ringer og fortæller om den politiske beslutning.

- Jeg er totalt glad. Jeg har lige været til borgermøde i sidste uge på Møn, hvor vi mødtes med Ældresagen og andre, som bliver hårdt ramt af det her. Og vi har lagt slagplan for, hvordan vi skulle marchere mod kommunen og sige – hvad er det I laver? siger hun videre og tilføjer:

- Men det her er jo ren lykke.

Priserne på Flextur stiger

  • Vordingborg Kommune: Genindfører Flextur per 1. januar 2024 med højere takster. Hvor stor en stigning, der bliver tale om, er endnu ikke oplyst. Hidtil har starttaksten været 41 kroner.

  • Slagelse Kommune satte i november 2022 starttaksten op fra 24 til 36 kroner for ture inden for kommunegrænsen, og fra 48 til 60 kroner for ture internt i Slagelse by.

  • Sorø Kommune satte i juni måned starttaksten op fra 41 til 68 kroner for ture i hele kommunen.

  • Guldborgsund Kommune satte i juni måned starttaksten op fra 27 til 41 kroner.

  • Odsherred Kommune satte den 1. september 2023 starttaksten op fra 27 til 41 kroner.

  • Starttaksten dækker de første ti kilometer. Ifølge Movia kan starttaksten være op til 68 kroner.

Kilde: Movia

En anden, der er kommet i klemme på lukningen af Flextur, er Karsten Hansen fra Hårbølle på Vestmøn. Han har ikke nogen bil.

- Indtil videre har det ikke været så slemt. Vejret har jo været godt, så vi har kunnet tage cyklen, og vennerne har indtil videre været tålmodige, siger han og tilføjer:

- Men jeg er glad for at høre, at det bliver genindført, for det har været en katastrofe for rigtig mange.

Karsten Hansen er glad for, at Flextur bliver genindført.
Karsten Hansen er glad for, at Flextur bliver genindført. Foto: Privatfoto

Både han og Christina Støttrup Schnacks synes, det er rimeligt, at genindførelsen hjælpes på vej i Vordingborg med dels en skattestigning og dels takststigninger for brugerne.

- Det er jo hele den kontakt, vi som borgere har med samfundet. Vi har et højt skattetryk, til gengæld får du visse ydelser – og det er helt basalt, at vi alle kan komme rundt, uanset hvem vi er, siger Karsten Hansen.

Læs også
Fredag forsvandt Karstens eneste transportmulighed: - Vi er på røven
Læs også
Fredag forsvandt Karstens eneste transportmulighed: - Vi er på røven

- Jeg synes, det er okay. For tingene skal køre rundt på en eller anden måde. Så det må være sådan, supplerer Christina Støttrup Schnacks.

Vordingborg Kommune er langt fra ene om at sætte prisen på Flextur op. Det kan du læse mere om her


Nyhedsoverblik