Familiens hjem blev forurenet under stormflod - det endte med daglig opkast

For flere personer i Præstø har stormfloden i oktober ikke bare betydet oversvømmede huse. De har også haft problemer med helbredet på grund af forurening.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Da vandet begyndte at nærme sig Catalina Rosamynthe Andersens hjem fredag den 20. oktober om aftenen, hentede hun en indkøbsvogn.

På den måde kunne hun fragte sine børn sikkert, uden de skulle ned i det kolde og grumsede vand.

quote Min søn hostede rimelig voldsomt

Catalina Rosamynthe Andersen, Præstø

Allerede der var det tydeligt at se forureningen i vandet.

- Der var plamager med brændstof, der laver de der flotte regnbuefarvede klaser, så det var man slet ikke i tvivl om, siger Catalina Rosemynthe Andersen.

Vandet på vejene i Præstø viser tydelige spor af forurening.
Vandet på vejene i Præstø viser tydelige spor af forurening. Foto: Jesper Truelsen, TV2 ØST

- Man kunne se det, men man kunne også lugte det. Det var som at stå på en tankstation. Det lugtede så grimt, og det gør det stadig, tilføjer hun.

Flyttede tilbage i forurening

Efter vandet var sunket, og nogle servicefolk havde sagt god til, at familien kunne rykke tilbage til huset, gjorde de det.

Familien boede dog kun på førstesalen.

- Der var vi ikke klar over, hvor slemt det stod til. Men vi kunne ikke være der til sidst, forklarer Catalina Rosamynthe Andersen.

Catalina Rosamynthe Andersen filmede både, da børnene blev kørt væk i indkøbsvognen, og hvordan hjemmet efterfølgende så ud.

Vordingborg Kommune har efterfølgende lavet indledende undersøgelser af både jord- og luftforureningen i Præstø efter stormfloden.

Her blev der konstateret olieforurening i kvarteret omkring Svend Gønges Torv, Strandvejens Tværvej, Strandvejen og Jernbanevej.

Uhensigtsmæssigt

Desuden viste stikprøveundersøgelser et for højt niveau af benzen og kulbrinter i flere boliger, hvilket, kommunen antager, skyldes afdampning fra oliestoffer.

- Vi har talt sammen med Styrelsen for Patientsikkerhed, som vurderer, at olieforureningen i boligerne er uhensigtsmæssig, men ikke akut sundhedsskadelig, siger Rolf Hoelgaard, som er centerchef for Vej-, Natur- og Miljø i Vordingborg Kommune.

I Præstø kom store mængder vand langt ind i bymidten ved stormfloden, som ramte den 20. oktober. På billedet kan man se, at olie er løbet ud i vandet.
I Præstø kom store mængder vand langt ind i bymidten ved stormfloden, som ramte den 20. oktober. På billedet kan man se, at olie er løbet ud i vandet. Foto: Kris Ryom - Privatfoto

Den lugt, som Catalina Rosamynthe Andersen beskriver fra stormflodsaftenen, kan Thomas Arent Brabrand Nielman genkende:

- Det er sådan en benzin- og diesellugt, der er her. Særlig slemt er det, når der har været lidt tørvejr, og så det begynder at regne igen, så kommer gasserne rigtig frem, og vi kan lugte det. 

Han bor også i det berørte område i Præstø.

Hoste, hovedpine og opkast

Catalina Rosamynthe Andersen er den af hende og hendes to børn på syv og ti år, som har reageret mest voldsomt på at opholde sig i huset. 

Men alle har de været ramt af hoste.

- Min søn hostede rimelig voldsomt, da vi var i huset. Men min hoste endte med daglige opkastninger, forklarer hun.

Thomas Arent Brabrand Nielman håber, at problemet snart bliver løst.
Thomas Arent Brabrand Nielman håber, at problemet snart bliver løst. Foto: Jessica Skovmose - TV2 ØST

Catalina Rosamynthe Andersen understreger, at affugterne i huset selvfølgelig heller ikke gør noget godt for luftvejene. 

Nu har hun boet på Bed and Breakfast i 14 dage med sine børn. Så snart de flyttede fra huset, kunne de mærke en forskel på deres helbred. 

Hun har stadig hovedpine og hoste, men det er blevet mindre.

Læs også
Borgere i Præstø ønsker genhusning efter stormflod
Læs også
Borgere i Præstø ønsker genhusning efter stormflod

Thomas Arent Brabrand Nielman og hans kæreste bor stadig i deres hus, og de mærker også, at helbredet er udfordret:

- Min forlovede ligger deroppe nu med hovedpine og opkast. Det, er vi faktisk meget sikre på, stammer herfra, siger han og tilføjer:

- Det er jo meget generende. Man bliver jo også ved med at trække forurening ind i opgangen, og derfor hænger lugten der også.

Tør ikke flytte tilbage

Vordingborg Kommune har hjulpet med at genhuse Catalina Rosamynthe Andersen og hendes børn.

Samtidig opfordrer kommunen alle, der oplever fysiske gener til at forlade deres bolig og kontakte deres forsikringsselskab for genhusning.

Centerchef Rolf Hoelgaard oplyser, at målingerne også viser, at der er forurening i jorden og at undersøgelserne viser, at det enten er fyringsolie eller dieselolie.

Præstø stod fredag den 20. oktober under vand.
Præstø stod fredag den 20. oktober under vand. Foto: TV2 ØST

- Vi ved endnu ikke hvor olien kommer fra, men det håber vi at finde ud af i kommende undersøgelser, siger han.

Thomas Arent Brabrand Nielman har umiddelbart ingen planer om at flytte, men hvis der ikke bliver fundet en løsning hurtigt, vil han genoverveje det:

- Jeg håber, at der bliver lavet nogle tiltag for at lave jordrensning herude, der træder i kraft rimelig hurtigt, siger han.

Læs også
Oversvømmelser spærrer tunnel for skolebørn
Læs også
Oversvømmelser spærrer tunnel for skolebørn

Catalina Rosamynthe Andersen har opsagt sin lejekontrakt, og har fundet et nyt hus, som familien skal flytte ind i 1. december:  

- Jeg tør ikke at flytte tilbage. Der er mug på væggene, der er fugt og lugter af benzin. Vi bliver rigtig syge, og det har jeg ikke lyst til. Det er jo livsfarligt. Det har været den ene bekymring, der har overtaget den anden, lyder det fra hende.


Nyhedsoverblik