Farlig flåtvirus kan have bredt sig til to nye steder

Efter flere smittetilfælde med den sjældne og farlige flåtvirus TBE er to steder på Sydsjælland nu udpeget som mulige nye risikoområder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For mange slutter en tur i skoven eller krattet ved stranden helt naturligt med et tjek af kroppen for at se, om man har fået en flåt med sig hjem.

I langt de fleste tilfælde bliver den lille blodsugende mide fjernet, uden at den når at gøre skade. 

quote Det ser ud til, at virusset trives i områder, hvor der er noget vand i nærheden

Anders Fomsgaard, overlæge og forsker i virus ved Statens Serum Institut

Og der er god grund til at få den væk, for den kan potentielt smitte os med sygdomme, vi nødigt vil have.

Eksempelvis TBE-virus, som i sjældne tilfælde kan give invaliderende hjernebetændelse.

Hvad er TBE-virus?

  • TBE - Tick-borne encephalitis, centraleuropæisk hjernebetændelse, er en virussygdom, der overføres til mennesker med flåter.

  • Det er en virus, som kan give infektion i hjernen, hjernens hinder og nerverødder.

  • Flåter med TBE-virus findes i små, afgrænsede områder som eksempelvis en eng eller lysning, mens flåter med borrelia kan findes i en hel skov.

  • I modsætning til borrelia, hvor smitten først overføres efter cirka et døgn, kan smitte med TBE-virus ske inden for få minutter, efter at flåten har bidt en.

  • Flåterne findes især fra maj til oktober med højsæson i juli til september.

  • Højrisikoområderne for at blive smittet med TBE-virus er i Tisvilde Hegn og på Bornholm.

  • Der er dog fortsat en meget lille risiko for at blive smittet med TBE-virus i Danmark, understreger SSI.

  • TBE har et tofaset sygdomsforløb. Smitte viser sig ofte 7-14 dage efter flåtbid som et influenza-lignende forløb, der varer nogle dage. Herefter bliver to tredjedele raske, mens en tredjedel udvikler tegn på hjernehinde- og/eller hjernebetændelse.

  • Bliver man bidt af en flåt, skal man fjerne den med det samme med en negl eller andet. De må ikke have lov at sætte sig, da TBE-virus sidder i spytkirtlerne.

Kilde: Statens Serum Institut.

Meget få flåter bærer virusset, og smitterisikoen har i Danmark igennem flere år været afgrænset til Bornholm og Tisvilde Hegn i Nordsjælland. 

Men fra 2021 har der også været registreret smittetilfælde flere andre steder i Danmark, og nu har Statens Serum Institut udpeget to mulige nye risikoområder på Sydsjælland.

Ved ikke helt præcist hvor

Der er tale om områderne Stensved og Feddet.

Begge steder er blevet udpeget, fordi der i 2023 var patienter, som blev indlagt med hjernebetændelse, der sandsynligvis er blevet smittet i de områder.

Det oplyser Anders Fomsgaard, der er overlæge og forsker i virus ved Statens Serum Institut.

- Vi er begyndt at operere med et begreb, der hedder, at hvis mere end to personer har været smittet i samme område indenfor en periode af tre år, så mener vi, der kan være TBE i området, uden vi helt præcist ved hvor, forklarer han.

Ifølge SSI's risikovurdering fra januar kan der være en "vis smitterisiko" i Tokkekøb Hegn, Ravnsholt skov, Feddet (Præstø) og Stensved (mulige nye risikoområder). I disse områder blev samlet fem personer smittet med TBE i 2023.
Ifølge SSI's risikovurdering fra januar kan der være en "vis smitterisiko" i Tokkekøb Hegn, Ravnsholt skov, Feddet (Præstø) og Stensved (mulige nye risikoområder). I disse områder blev samlet fem personer smittet med TBE i 2023. Foto: TV 2

TBE-virusset kan ifølge Anders Fomsgaard findes meget lokalt. 

Derfor er instituttet nødt til at udpege et område, men det er ifølge ham ikke det samme som, at virusset findes i flåter i hele området.

- Det kan være så lokalt, at det er på den ene side af en sti, men ikke på den anden side af samme sti, siger han.

Anders Fomsgaard, overlæge og forsker i virus ved Statens Serum Institut
Anders Fomsgaard, overlæge og forsker i virus ved Statens Serum Institut Foto: Tobias Nicolai/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Derudover kan virusset sprede sig ved, at flåter med TBE flytter sig med for eksempel rådyr, og dermed rækker risikoen udover det specifikke område, som den smittede patient har været i.

Så mange blev smittet

Anders Fomsgaard understreger, at udpegningen af Stensved og Feddet som mulige nye risikoområder ikke er ensbetydende med, der er stor risiko for, at man bliver smittet med TBE-virus i områderne.

For det sker meget sjældent, at man bliver smittet med virusset. 

Statens Serum Institut estimerer, at der årligt vil blive indlagt 12 til 25 TBE-smittede i hele Danmark. 

Antallet af smittede med TBE-virus lå stabilt på under to tilfælde mellem 2014 og 2017. I 2022 steg antallet til fem, og sidste år blev 12 smittet i Danmark, skriver TV2

Selvom man smittes, er det ikke alle, der udvikler hjernebetændelsen. 

Smittede med TBE

Det samlede antal smittede danskere i 2023 påvist på Statens Serum Institut.

  • Bornholm: 5

  • Tisvilde Hegn og omegn: 2

  • Sverige: 13

  • Østrig og Letland: 3

  • Tokkekøb Hegn, Ravnsholt skov, Feddet og Stensved: 5

I alt: 28

Kilde: TV 2

Hvorfor TBE-virusset nu ser ud til at være til stede i Stensved og Feddet, ved Statens Serum Institut ikke præcist. Men der er nogle forhold, hvor virusset generelt trives.

- Det ser ud til, at virusset trives i områder, hvor der er noget vand i nærheden, hvor der er hjorte, mus og ræve, siger Anders Fomsgaard.

Desuden har klimaet også betydning. Hvis det har været et varmt forår, er der ifølge Anders Fomsgaard mere virus, end hvis det var et koldt forår.

Stormflod kan have ændret risiko

Faktisk betyder den menneskelige adfærd også noget for, hvor mange tilfælde af smitte med TBE, der vil være.

- Hvis de bevæger sig mere i naturen, end de plejer at gøre, siger Anders Fomsgaard og fortsætter:

- Det kan være, der er kommet nye interesser, sportsformer såsom mountainbike, eller måske har man fået en hund, som man skal lufte og som ikke holder sig til stierne, men løber ind i krattet og tager flåter med hjem.

Sådan fjerner du en skovflåt

Brug gerne en pincet, flåtfjerner eller blot neglene til at fjerne flåten så hurtigt som muligt.

Hvis dele af flåten sidder fast i huden, kan man holde øje med en eventuelt lokal reaktion (rødme eller betændelse). Denne indebærer ingen risiko for smitte, men der kan efterfølgende komme en bakteriel infektion i såret. Der findes forskellige slags flåtfjernere, som blandt andet kan købes på apoteket eller i dyrehandlere.

Kilde: Statens Serum Institut.

Da forholdene i naturen og klimaet spiller ind, kan oversvømmelsen af Feddet, som skete under stormfloden i oktober sidste år, ifølge Anders Fomsgaard have ændret situationen fremadrettet og måske endda have fjernet risikoen igen.

- Mange ting kan ske i de her nye områder. På Bornholm virker det til at være mere robust. Der har det været i skovområderne i hvert fald de sidste 60 år. Men vi har set det dukke op mere flygtigt andre steder, hvor det så forsvinder igen, siger han.

Stor interesse for vaccine

Risikoområde eller ej, så opfordrer Anders Fomsgaard til, at man bevarer roen.

- Selvom der er sket en stigning i antallet af smittede, så er det stadig meget, meget små tal, vi taler om her. Vi skal lige huske proportionerne. 

- Der er 10 gange færre tilfælde med TBE end borrelia, siger han.

Skovflåt på armen af en mand har bidt sig fast.
Skovflåt på armen af en mand har bidt sig fast. Foto: Lars Laursen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Trods de små tal ser de rekordmange smittede i 2023 ud til at have haft effekt på interessen for at blive vaccineret mod TBE-virus.

Siden årsskiftet har der været en overvældende interesse blandt danskere for at blive vaccineret mod TBE-virus. 

Det oplyser både apotekernes vaccinationsselskab Apovac og Danske Lægers Vaccinations Service (DLVS), som sælger vaccinen, til TV 2.

Læs også
Overvågning af fugle skal gøres lettere
Læs også
Overvågning af fugle skal gøres lettere

Ifølge Anders Fomsgaard giver det da også god mening at lade sig vaccinere, hvis man er bekymret for at blive smittet. 

- Hvis man er en person, der får mange flåtbid, og man færdes i de områder, som er udpeget som risikoområde, kan man jo vende det med sin læge, siger Anders Fomsgaard, der selv er vaccineret mod TBE-virus. 


Nyhedsoverblik