De har kæmpet sammen før. Nu gør de det igen.
I december måned meldte COOP ud, at Dagli'Brugsen i Kalvehave er en af de 12 butikker på landsplan, der skal lukke, fordi økonomien simpelthen er for dårlig.
Men i det lille lokalsamfund vil borgerne ikke acceptere at leve uden en dagligvarebutik.
Lørdag mødtes borgerne fra Kalvehave på det sydlige Sjælland derfor for at lægge en slagplan for fremtiden. Her var over 200 mødt op i idrætssalen på Kalvehave Skole.
- I dag har vi indkaldt til borgermøde, fordi COOP har valgt at lukke vores brugs, som er lokalsamfundets livsnerve, lyder det fra Tom Rasmussen, som selv bor i Kalvehave.
Skal samle penge ind
Brugsen ligger nede ved Kalvehave Havn og udgør et slags centrum for de omkring 600 borgere, der bor i den lille by.
Men den 24. februar lukker Dagli'Brugsen. Så nu frygter borgerne for en tilværelse uden lokal fødevarebutik.
- Det vil betyde, at vores ejendomspriser falder meget. Andre steder har man set, at man for eksempel får 200.000 kroner mindre, end hvis man havde en butik, siger Tom Rasmussen.
Derfor vil man nu gå sammen i byen om at samle penge ind til at få en ny butik i gang.
Idéen går ud på at samle anpartskapital ind, der skal danne grundlag for en ny butik. Efterfølgende vil man gå i gang med at renovere og få sat butikken i stand, og så skal der til sidst findes en købmand til projektet, som derfra gerne skal være kørende af sig selv.
- Der bliver lavet nogle andelsbeviser, og folk kan vælge, om de vil købe en, to, tre eller ti andelsbeviser, fortæller Tom Rasmussen.
Kommunen vil hjælpe
Arrangøren af lørdagens borgermøde havde også inviteret repræsentanter fra Dagrofa.
Købmandsselskabet står bag butikker som Min Købmand, Spar og Meny og har masser af erfaring med borgerprojekter som det i Kalvehave.
I alt vurderer Dagrofa, at man lokalt skal rejse mellem 2,2 og 2,5 millioner kroner. Penge, der både kan komme fra fonde og fra lokale borgere.
Hvad får dig til at tro, at en ny købmand kan overleve, når den gamle ikke kunne?
- Vores koncept viser, det er selvstændigheden, der gør forskellen. Det er selvstændigheden fra købmanden og det drive, vedkommende kan smide i et projekt, der sammen med støttende borgere gør, at det kan blive godt, siger Henrik Pedersen, projektchef i Dagrofa.
Og fra Vordingborg Kommune lyder det, at man gerne hjælper til.
- Jeg ser positivt på det. Initiativet er kommet fra borgerne, og det bobler af energi. I den indledende fase kan vi hjælpe med en lille smule økonomi, så man kan komme i gang, og så kan vi også med en strategisk udviklingspulje lægge penge i det her sammen med arbejdskraft og gode råd fra forvaltningen i kommunen, siger borgmester Mikael Smed (S).
Kæmpede mod udrejsecenter
Faktisk har borgerne i Kalvehave tidligere vist, at de er klar til stå sammen, når det gælder.
Blandt andet i 2018, da en række blå partier præsenterede Lindholm-planen, der skulle placere udvisningsdømte, kriminelle udlændinge i et udrejsecenter på øen.
Borgerne i Kalvehave protesterede igen og igen. Og da Socialdemokratiet i 2019 overtog regeringsmagten, droppede de planerne om et udrejsecenter på Lindholm.
Nu håber borgerne i Kalvehave, at en fælles kamp igen kan give resultater for byen.
Til dagens borgermøde lader opbakningen i hvert fald til at være stor. Adspurgt om, hvem der ønsker at købe et eller flere andelsbeviser til en ny lokal butik, skyder antallet af fingre i vejret.
- Med den opbakning, som vi har fået i dag, så er jeg slet ikke i tvivl om, at det kan lade sig gøre. Og den nye købmand vil kunne stå færdig den 1. juni 2023, slutter Tom Rasmussen.
I Kalvehave skal de nu have fundet den helt rette købmand til at overtage butikken - og meldingen lyder, at hvis man er interesseret i det, så skal man bare melde sig i byen.