Onsdag startede anden del af Games of Stones.
Den store sten ved Store Lind på Møn blev tilbage i maj vurderet til være Danmarks fjerdestørste sten.
- Dengang vi målte i foråret, fik vi et tal, der hed 370 ton, fortæller Henrik Granat, der er geolog hos De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS).
Men målingerne på stenen har en usikkerhed på plus-minus 50 procent, som derfor kan ændre en del på stenens placering på listen over kæmpesten i Danmark.
Onsdag mødtes GEUS derfor endnu engang ved den store sten kaldet Marienborgstenen. Denne gang med nyt udstyr, der skulle give et mere præcist resultat.
Artiklen fortsætter under billedet.
Andenplads eller sjetteplads?
For 25 år siden forsøgte Marienborg gods at fjerne stenen, da den lå i vejen, når de pløjede jorden. Men hverken skovl, rendegraver eller en gravko var nok, og derfor dækkede man stenen til igen.
Morten Flyverbom og Knud Petersen er de to nærmeste naboer til stenen, og Morten Flyverbom tegnede dengang en skitse over stenen, da Marienborg gods forsøgte at fjerne den. Lige siden har de begge undret sig over, hvor stor stenen i virkeligheden er.
Artiklen fortsætter under billedet.
De foreløbige målinger siger, at den enten er den næststørste sten i Danmark eller den sjettestørste, man ved jo ikke en skid.
- De foreløbige målinger siger, at den enten er den næststørste sten i Danmark eller den sjettestørste, man ved jo ikke en skid. Det kan også være, at det er den største, men det er jo lige meget, for den er jo stor, siger Morten Flyverbom.
GEUS synes dog ikke, at det er lige meget. Derfor har de onsdag taget rader udstyr med, for nu vil de finde ud af, hvor Marienborgstenen ligger i kampen om Games of Stones.
- Hvis man putter 370 ton ind på en Danmarks top ti, så får den en fjerde- eller femteplads. Men hvis du siger plus 50 procent, så kommer den jo helt op og bliver Danmarks næststørste sten. Er det minus 50 procent, så ryger den helt ned på en syvende-ottendeplads eller noget i den stil. Og det vil vi gerne komme lidt nærmere, siger Henrik Granat.
Der vil gå mindst et par uger, når man endnu engang har regnet på tallene fra de forskellige målinger, før man ved, hvad den vejer, hvor dybt den ligger, hvor den kom fra, og hvor højt på rekordskalaen den ligger.
SE VIDEOEN: Sådan her så det ud, da forskerne første gang prøvede at måle den store sten.
Lige ved Camønoen
Det kan også være, at den store sten på marken ved Store Lind kan få hevet lidt turister til området. Det håber Morten Flyverbom og Knud Petersen i hvert fald, det fortalte de til TV2 ØST tilbage i maj.
- Den ligger meget belejligt sådan set. For det er jo Camønoen, der går der. Det ville jo være en del af turen for dem, der vandrer, sagde Knud Petersen.
Artiklen fortsætter under billederne.
- Vi tænker også, hvordan søren vi kan tjene nogle penge på det. Derfor ansøger vi om at lave en iskiosk, og naboen vil have en pølsebod. Det må vi gøre, fortalte Morten Flyverbom.
Danmarks største sten er Dammestenen mellem Nyborg og Svendborg på Fyn. Den er anslået til at veje 1.000 ton.
Henrik Granat er står også bag hjemmesiden kaempesten.dk, hvor du på nedenstående kort kan se, hvor 119 kæmpesten ligger rundt omkring i landet.