Det er langt fra nogen hemmelighed, at grøn innovation er et vigtigt redskab i kampen for grøn omstilling.
I Danmark er udviklingen allerede godt i gang, hvilket tydeligt ses, når det kommer til søgningen af grønne patenter. Her indtager Danmark nemlig førstepladsen.
Jeg synes jo, det er fremragende
Hele 19 procent af patentansøgningerne kommer fra virksomheder, der arbejder med grøn omstilling. Til sammenligning er andelen nærmere ti procent i lande såsom Tyskland og Frankrig.
- Jeg synes jo, det er fremragende, og det viser jo, at dansk erhvervsliv er helt fremme, når det handler om grøn omstilling. Vi har rigtig mange virksomheder, som er verdensledende i den grønne omstilling, siger erhvervsminister Morten Bødskov (S).
Kan løse udbredt problem
En af de virksomheder, som har grøn patent, er firmaet Ucomposites A/S fra Bogø. Virksomheden genanvender produktionsaffald fra blandt andet vindmølleindustrien og sælger det videre til bilindustrien i Europa.
- Det her er jo et bevis på, hvad Danmark kan. Her er der gode folk, som har brugt år på at finde ud af, hvad der skal ske med de mange vindmøllevinger, som er generationen før dem, vi sætter op nu. Det er jo glasfiber. De kan benyttes, de kan genanvendes, og så bygger man en fabrik op omkring det, lyder det fra Morten Bødskov (S).
Ucomposites A/S blev grundlagt i år 2010. Siden har det øgede fokus på genanvendelighed og grøn omstilling haft en betydning for efterspørgslen på virksomhedens produkter.
- Den er jo stor, den er jo stigende. Det er helt klart. Da vi startede op, så var recycling produkter noget, hvor man synes, det skulle bare være billigt. Nu er det noget, der bliver efterspurgt på grund af bæredygtigheden. Så der er helt klart en stigende efterspørgsel, fortæller Jakob Grymer Tholstrup, der er direktør hos Ucomposites A/S.
Havvindmølleproducenten MHI Vestas i Nakskov er en af de virksomheder, som i flere år har sendt overskydende glasfiber til Ucomposites A/S.
Inden da blev det ubrugte glasfiber gravet ned i jorden.
Når virksomheden modtager glasfiber, splitter de det op i små dele og sælger derefter videre. I 2020 besøgte TV2 ØST Ucomposites A/S - se eller gense indslaget her: