Når temperaturen sniger sig over frysepunktet, så går humøret til gengæld i minus for en del boligejere, og på en dag som denne så har VVS’erne her i regionen nok at se til.
For når plusgraderne kommer, så begynder vandet nemlig at pible, løbe og fosse, og det også hos dem, der har fået frostsprængte vand- eller varmerør.
- Folk glemmer at have varme på alle radiatorer og de glemmer at få tømt vandrørene de steder, hvor der ikke er frostsikret, fortæller Jesper Krog, der er VVS-svend hos firmaet VVSøren i Vordingborg.
TV ØST møder ham i Vordingborg, mens han er i gang med en typisk opgave på et hus, hvor der ikke er lavet ordentlig frostsikring.
- Det bliver dyrt
Vandtilførslen til en udendørs bruser til en svømmepøl er ikke blevet koblet fra, og derfor er lukkemekanismen i vandhanen blevet sprængt af frosten, så vandet har stået og fosset ud i to døgn
- Jeg tør ikke sige, hvad der kommer til at stå på vandregningen, men det bliver dyrt i hvert fald, siger han.
Herunder kan du se Jesper Krogs gode råd til boligejere.
På Bolius' hjemmeside kan du desuden finde flere gode råd til, hvordan du sikrer bolig og sommerhus, og hvad du skal gøre, hvis du vil sikker på, at din boligforsikring dækker.
Ovenover kan du se videoen med Jesper Krogs gode råd til boligejerne.
Her er VVS’er Jesper Krogs fem råd til boligejerne:
- Hav en svensknøgle og papegøjetang ved hånden.
- Vær særligt opmærksomme på vand- og varmerør som løber på loftet, i skunke og i bryggerset, for VVs’erens erfaring siger ham, at det ikke er sikkert, at her er frostfrit, når temperaturen falder.
- Er du i tvivl, om dine vandrør har været frostsikrede, mens vi har haft hård frost, så tjek dem nu, inden de begynder at tø op. På den måde undgår du at få vandskader og en stor vandregning.
- Frosten er ikke forsvundet endnu, så hvis du har du udendørsvandhaner, vand i garager, udhuse og lignende, så skal det lukkes, og rørene skal være helt tomme for vand. Åbn hanerne, og blæs dem eventuelt tomme med en kompressor.
- Opdager du at dine vandrør eller varmerør er frosne, fordi der f.eks. ikke kommer vand eller varme, så er det en god ting at sætte varmeblæsere på, så vandet kan tø op inden det sprænger rørene. Jo længere tid det, når at fryse des større risiko er der for at røret sprænger.