Så faldt alle tilladelser på plads.
Det svenske energiselskab Vattenfalls detailprojekt for Kriegers Flak Havvindmøllepark har nu fået en godkendelse af Energistyrelsen. De har samtidig givet dem en VVM-tilladelse, så parken kan opføres på Østersøen. Det kunne Energistyrelsen tidligere oplyse i en pressemeddelelse.
Det er alletiders, at der sker noget udvikling
Det betyder, at nedrivningsfolkene allerede er i fuld gang på Klintholm Havn. Havnen på Møn er nemlig blevet udnævnt til at være servicehavn for byggeriet.
Ifølge planen skal der opføres 72 vindmøller. De skal placeres cirka 13 kilometer fra Møns Klint og cirka 32 kilometer fra Stevns.
Artiklen fortsætter under billedet.
På havnen er de nysgerrige begyndt at dukke op for at følge med i forberedelserne.
- Jeg synes, det er meget fint. Der mangler arbejdspladser ude på Østmøn, siger Ove Hjort Olsen, som bor i Østermark.
- Det er alletiders, at der sker noget udvikling, tilføjer han.
Også Lena Olsen fra Østermark er begejstret for udsigten til mere liv på havnen.
- Det, synes jeg, er godt. Jeg synes også, det er godt med vindmøller, siger hun.
Politiker kan ikke få armene ned
Glæden for det storstilede havvindmølleprojekt er også stor hos politikerne.
Især Michael Larsen (R), formand for udvalget Plan og Teknik i Vordingborg Kommune, kan ikke få armene ned, og det er der en god grund til.
Klintholm Havn blev valgt på grund af afstanden ud til møllerne. Det er det primære
For selvom miljøet omkring Klintholm Havn er idyllisk, så er det ikke nok til at holde området i gang.
- Vi har i de senere år kunne se, hvilke vanskeligheder der har været i fiskeriet og bliver ved med at være. Man kan så frygte for, at det måske helt lukker ned på et tidspunkt, siger han.
Artiklen fortsætter efter grafikken.
Det er havneanlægget på Møn, der har fået svenske Vattenfall til at vælge Klintholm. Og det er især havnens placering, der har spillet en afgørende rolle.
- Klintholm Havn blev valgt på grund af afstanden ud til møllerne. Det er det primære. Den ligger godt placeret for at skulle sejle servicefolk ud til møllerne over en årrække, hvor vi skal have møllerne derude, siger Jacob Nørregaard Andersen, som er landechef hos Vattenfall.
Vil skabe arbejdspladser og vækst i lokalområdet
100 nye arbejdspladser i de kommende 25 år. Det er det, vindmølleeventyret helt konkret vil betyde, hvis man spørger Michael Larsen (R). Det er nemlig ikke kun Vattenfall, der har set sig lune på Klintholm Havn.
- Så har vi en anden stor aktør på vej. Endnu én har henvendt sig, men det ligger måske fem til syv eller otte år ud i fremtiden, siger Michael Larsen.
Artiklen fortsætter under billedet.
De mange nye arbejdspladser vil puste nyt liv i området.
Det er en positiv udvikling, vi går ind i. Vi kan jo kun – næsten gætte os frem til, hvad det vil give af afkast til Klintholm
Ifølge Michael Larsen har Vattenfall allerede hyret en lokal medarbejder. Samtidig har flere af fiskerne uddannet sig, så de kan sejle med vindmølledele i fremtiden.
- Det er en positiv udvikling, vi går ind i. Vi kan jo kun næsten gætte os frem til, hvad det vil give af afkast til Klintholm, siger Michael Larsen.
Også landechefen hos Vattenfall forudser, at, når byggeriet af havvindmøllerne for alvor går i gang, så vil lokalområdet få meget ud af det.
- Først og fremmest vil de ansatte på møllerne komme fra lokalområdet. Derudover er der en del servicefunktioner, der vil være nødvendige. Ofte hoteller og andre funktioner vil være nødvendige i den periode, så der er en del sidegevinster for lokalområdet ud over dem, der direkte arbejder på vindmøllerne, siger Jacob Nørregaard Andersen.
- Der er jo ikke mange arbejdspladser herude
Udsigten til de mange arbejdspladser får derfor mange af de lokale til at smile på havnen.
- Der er jo ikke mange arbejdspladser herude. Der er et plejehjem deroppe, men ellers er der jo ikke noget, siger Lena Olsen.
- Det er et affolket område efterhånden, så det er fint, at der kommer noget udvikling på Østmøn. Det er vi meget tilfredse med, siger Ove Hjort Olsen fra Østermark.
- Lidt nostalgisk er jeg måske. Jeg synes, det er lidt synd, men alting skal jo gå videre, lyder det fra Peter Kirk fra Stege.
Vindmølleparken skal efter planen være i drift i 2022.