- Ingen bruger fyrværkeri herude. Brandfaren betyder, at det ikke er tilladt. Vi holder nytårsaften ligesom alle andre, bare uden fyrværkeri.
Sådan siger Kenneth Lau Rentius, der er en af beboerne på øen Nyord nord for Møn.
Forbuddet mod fyrværkeri skyldes både de mange huse med stråtag i den lille landsby - men også det store fuglereservat omkring byen.
Derfor er øen som et af de få steder i Danmark beskyttet mod den omdiskuterede brug af fyrværkeri.
- Vores nabos tag ligger tyve centimeter væk fra vores. Og det er stråtag. Så vi vil rigtig gerne undgå brande, siger han.
Går imod strømmen
Og skulle en turist eller to i et sommerhus ikke kende reglerne, så får de det at vide.
De må som resten af borgerne på øen nøjes med at kikke på fyrværkeriet på Sjælland fra stranden på den lille by på øen, der går helt imod den generelle trend i Danmark.
Ifølge en analyse fra Dansk Erhverv tyder det nemlig på, at der sælges mere fyrværkeri end nogensinde i Danmark. Analysen viser, at danskerne vil bruge 450 millioner kroner på fyrværkeri i år. Det er 100 millioner kroner mere end sidste år.
På Nyord er fraværet af fyrværkeriet blevet en ting, der er med til at brande øen positivt i manges ører.
Det strømmer nemlig til med gæster med kæledyr, der gerne vil have en aften uden larm og brag.
Har deres helt egen tradition til nytår
Politiet har tidligere udstedt en række forbud mod affyring af fyrværkeri på den lille ø. Med vindforholdene nytårsaften giver det dog helt sig selv. Sikkerhedsafstandene til nærmeste stråtag eller letantændelige dele betyder nemlig, at ingen steder på øen er udenfor forbudszonerne.
Selv med de normale sikkerhedsafstande på 200 meter vil det være særdeles vanskeligt at finde områder, hvor man må fyre af - og på grund af vinden er sikkerhedsafstandene nytårsaften fordoblet.
- Vi har den særlige udfordring, at vi ikke bare har mange huse med stråtag. Brandvæsenet skal også komme helt fra Stege, hvis der er brand. Så der kan gå langt tid, før de kommer frem for at hjælpe os. Vi har selv etableret et lokale brandværn med muligheder for at slukke noget ild, men vi er ikke brandfolk, og er nødt til at vente på, at de kommer fra Stege, hvis det går galt, siger han.
I stedet for at sætte ild til lunter og lyse himlen op med det farverige skyts, så er der en anden tradition på øen.
- Klokken 24 mødes vi i vores kirke og ønsker hinanden godt nytår. Og det er rigtig hyggeligt, siger Kenneth Lau Rentius.