- Juletræerne vil bare blive dyrere og dyrere

Ifølge landets største juletræsproducent er der en helt naturlig forklaring på, at juletræerne er dyre i år.

Det går op og ned i showbizz, som Gasolins guitarist Franz Beckerlee sagde, da han troppede op på bistandskontoret tre måneder efter opløsningen af det legendariske band.

Godsejer og kammerherre Bernt Johan Collet har næppe kurs mod jobcenteret, men han vil godt skrive under på, at det også går op og ned i juletræsbranchen. 

- Sådan har det været siden Anden Verdenskrig. Der er ti gode år efterfulgt af ti dårlige år. 

Sådan lyder hans forklaring på, at juletræerne i år er dyrere end de har været de seneste år. Forbrugerne skal regne med at give 30 til 40 kroner mere for et juletræ i år end sidste jul. 

Det tager mindst seks år for et juletræ at vokse sig stort nok.
Det tager mindst seks år for et juletræ at vokse sig stort nok. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST - Arkivfoto

Grunden til den højere pris skal findes i udbud og efterspørgsel. Der er simpelthen færre, der producerer juletræer. Det giver lavere udbud, og ifølge markedslogikken resulterer lavere udbud i højere priser, hvis efterspørgslen ellers er nogenlunde uændret. 

For 83-årige Bernt Johan Collet, der ejer firmaet Collet, som med en årlig produktion på cirka én million juletræer er Danmarks største juletræsproducent, kommer de højere priser ikke som en overraskelse. 

Læs også
Gods sender lastbiler fyldt med juletræer til krigshærget land
Læs også
Gods sender lastbiler fyldt med juletræer til krigshærget land

Det er Keine hexerei, Nur behändigkeit som tyskerne siger. For ifølge Bernt Johan Collet lever juletræsbranchen i en tiårig cyklus. 

- Når priserne på juletræer er høje, er der flere, som giver sig i kast med at plante juletræer med henblik på at sælge dem, siger Bernt Johan Collet, der ejer Lundbygaard Gods på hvis jorde juletræsproduktionen foregår. 

quote Vi skal nok hen til 2030 før markedet begynder at vende igen

Bernt Johan Collet, godsejer og juletræsproducent

Han har set det ske mange gange før. Juletræerne tager typisk syv-otte år om at vokse op. Når alle lykkeriddernes træer sammen med de mere etablerede producenters træer er blevet til fuldvoksne juletræer, falder priserne, fordi der er for mange træer på markedet. 

-  Det får så nogle af de typiske mindre juletræsproducenter til at opgive ævred og bruge deres jord til noget andet end juletræer. Nogle år efter er der så igen færre juletræer på markedet, så priserne stiger igen. Og så forsøger landmænd og andre sig igen med at plante flere juletræer, lyder forklaringen fra Bernt Johan Collet, der har været i branchen siden 1967.

Familien Collet har haft juletræer på arealer ved deres gods Lundbygaard siden 1953.
Familien Collet har haft juletræer på arealer ved deres gods Lundbygaard siden 1953. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST - Arkivfoto

Juletræsbranchen er dermed et lidt specielt marked, mener han. 

- Forestil dig, at det var tandpasta der pludselig var mangel på. I løbet af 14 dage ville alle tandpastafabrikker producere i døgndrift. Det ville ikke tage mange dage, før der var tandpasta nok på markedet og alt ville være som før. Men det kan ikke lade sig gøre i vores branche, fordi et træ nu engang tager den tid om at gro som det gør, forklarer han. 

Ifølge Bernt Johan Collet skal forbrugerne altså ikke regne med, at juletræerne bliver billige igen lige med det samme.

- De bliver bare dyrere og dyrere de kommende år. Vi skal nok hen til 2030 før markedet begynder at vende igen, lyder den nedslående besked fra Bernt Johan Collet. 


Nyhedsoverblik